Hopp til innhold

SÅ FÅR DU DEN
PERFEKTA TV-BILDEN

Din nya platt-TV är nästan alltid helt fel inställd när du packar upp den ur kartongen. Här kan du se hur du snabbt får mycket bättre TV-bild – helt gratis!

Fabriksinställningarna på din TV har tagits fram för att imponera på kunderna i butiken – inte för att ge en korrekt bild hemma i ditt vardagsrum. Den TV som ”skriker högst” på TV-väggen drar till sig mest uppmärksamhet och har större chans att bli såld än modellen bredvid. Därför har tillverkarna i regel maxat kontrasten, skärpan och färgen blå för att bilden ska te sig särskilt vit och ljusstark.

Om du inte själv gör något åt saken blir du snabbt trött i ögonen och missar samtidigt alla de fina detaljer som film- och TV-bolag lagt miljoner på att finputsa. Och ju dyrare och bättre TV, desto mer går du miste om.

Så enkelt får du ett bra resultat

Som tur är så är det inte svårt att få en mycket bättre TV-bild. Allt som krävs är att du gör några enkla grundinställningar via TV:ns standardmenyer och din fjärrkontroll. Sedan kan du luta dig tillbaka och njuta av en mycket naturligare och behagligare TV-bild.

Film Mode – en magisk genväg till bra TV-bild

På TV:n finns en rad grundinställningar som du kan utgå ifrån. Det gäller till exempel kontrast, ljusstyrka (brightness), färg, skärpa och olika digitala filter som kan slås till och från (t.ex. brusreducering).

Det finns en massa parametrar att ändra på, och för en vanlig TV-användare kan det snabbt verka ganska oöverskådligt. Som tur är har TV-tillverkaren sett till att du når nästan hela vägen fram genom att klicka på ett alternativ i menyerna: Film Mode (även kallat Movie Mode eller liknande).

Med Film Mode går TV:n direkt över till inställningar som ligger väldigt nära de värden som film- och TV-branschen har definierat som ”korrekta”. Till skillnad från till exempel musikbranschen arbetar man inom bildproduktion med fastställda standarder som gäller för både proffs och hemanvändare. Film Mode är kort sagt TV-tillverkarnas ansats att komma så nära dessa standarder som möjligt utan att du ska behöva gå in och göra mätningar med dyr professionell utrustning.

Kalibrering – om du vill att det ska bli helt perfekt

Att kalibrera en TV betyder egentligen bara att du mäter och justerar ett antal bildinställningar för att komma så nära en perfekt bild som det överhuvudtaget är möjligt. Ingen skärm är exakt lik en annan när den levereras från fabriken och därför måste du göra de här inställningarna individuellt för varje enskild skärm om du vill ha ett 100 procent optimalt resultat.

Äkta kalibrering kräver särskilda mätverktyg, tillgång till avancerade inställningar och utbildning i att tolka mätresultaten så att du kan göra de justeringar och kompromisser som behövs – på just din TV och för just ditt vardagsrum!

Allt det här ska göras av en utbildad TV-tekniker, och det är långt ifrån gratis. I gengäld får du en sista avgörande finputsning av bildupplevelsen, och för kräsna entusiaster kan det här definitivt vara värt pengarna. Det samma gäller om du är lycklig ägare till en bra projektorhemmabio.

Gör det gratis – eller gå hela vägen

Om du är en vanlig användare rekommenderar vi därför att du ställer in TV:n på Film Mode (eller motsvarande). Då har du på fem minuter uppnått 95 procent av ett optimalt resultat utan att det kostat dig en krona.  

Om du vill att bilden från din TV eller projektor ska bli helt perfekt rekommenderar vi att du kontaktar en professionell TV-tekniker och låter dem utföra en äkta kalibrering hemma hos dig. Då kan du se fram emot en bild som blir så bra den överhuvudtaget kan bli. Och det är faktiskt rätt skönt av veta när favoritfilmen rullar på skärmen!

Sony KD-65AG9 OLED-TV
Sony KD-65AG9
OLED-TV
24 990:- / 27 890:- / st.