Hopp til innhold

SÅ FÅR DU DEN
PERFEKTA 
TV-BILDEN

Här kan du se hur du snabbt får mycket bättre TV-bild – helt gratis. Vissa kreativa själar i vår bransch tar dessvärre flera hundra kronor för att göra några inställningar som troligen inte är märkbart bättre än de du själv enkelt kan göra på några få sekunder.

Vi ser gärna att en del i branschen skärper sig

Vi på HiFi Klubben vill gärna börja med att uppmana de i branschen som inte har vett att ge kunderna ordentliga råd att skärpa sig. Vi möter dessvärre gång på gång kunder som har fått bedrövlig rådgivning eftersom säljaren bara brytt sig om att tjäna så mycket pengar som möjligt på produkten. Det kan till exempel handla om att du som kund får veta exempel på viss TV ”inte är bra på att visa skidor”, att ”bilden hackar när du ser film” eller att den ”inte har tillräckligt med Hertz för att kunna visa fotboll”. Men det där är bara snack!

Självklart finns det skillnader i bildkvalitet men du ska verkligen vara på din vakt om en säljare försöker komma med sådana argument när du köper din TV. De allra flesta nya TV-apparater kan nämligen ställas in på att minimera den typen av problem praktiskt taget gratis. Här nedan hittar du ett par tips som får alla skärmar att visa en bättre bild.

Våra
utvalda TV-apparater

Samsung QE65QN90A Neo QLED-TV
Samsung QE65QN90A
Neo QLED-TV
12 990:- / 16 990:- / st.
Samsung QE65QN800A Neo QLED-TV
Samsung QE65QN800A
Neo QLED-TV
24 990:- / st.

Din nya TV är fel inställd

Oavsett om du köper en bra eller dålig skärm så är den nästan alltid fel inställd när du packar upp den ur kartongen. Fabriksinställningarna på din TV har nämligen tagits fram för att imponera på kunderna i butiken – inte för att ge en korrekt bild hemma i ditt vardagsrum. Därför har tillverkarna i regel maxat kontrasten, skärpan och färgen blå för att bilden ska te sig särskilt vit och ljusstark.

På en del TV-apparater kallas inställningen ”dynamic mode” eller ”demo mode” och du kommer att förstå syftet när du tittar efter i butiken. Bilden ser nämligen helt onaturlig ut, precis som när du använder filter på Instagram. Om du inte själv ställer in en bättre bild du snabbt trött i ögonen och missar samtidigt alla de fina detaljer som film- och TV-bolag lagt miljoner på att finputsa.

Som tur är så är det inte svårt att få en mycket bättre TV-bild. Allt som krävs är att du gör några enkla grundinställningar via TV:ns standardmenyer och din fjärrkontroll. Och nej, du behöver inte vara expert, allt som krävs är 5 minuter av din tid. Sedan kan du luta dig tillbaka och njuta av en mycket naturligare och behagligare TV-bild.

Film Mode – en magisk genväg till bra TV-bild

På TV:n finns en rad grundinställningar som du kan utgå ifrån. Det gäller till exempel kontrast, ljusstyrka (brightness), färg, skärpa och olika digitala filter som kan slås till och från (t.ex. brusreducering). Det finns en massa parametrar att ändra på, och för en vanlig TV-användare kan det snabbt verka ganska oöverskådligt. Som tur är har TV-tillverkaren sett till att du når nästan hela vägen fram genom att klicka på ett alternativ i menyerna: Film Mode (även kallat Movie Mode, Cinema Mode eller liknande).

Med Film Mode går TV:n direkt över till inställningar som ligger väldigt nära de värden som film- och TV-branschen har definierat som ”korrekta”. Till skillnad från till exempel musikbranschen arbetar man inom bildproduktion med fastställda standarder som gäller för både proffs och hemanvändare. Film Mode är kort sagt TV-tillverkarnas ansats att komma så nära dessa standarder som möjligt utan att du ska behöva gå in och göra mätningar med dyr professionell utrustning. Och i dag har tillverkarna faktiskt blivit riktigt bra på att träffa rätt.

Vi rekommenderar också att du stänger av olika digitala ”bildförbättringsfunktioner”. Exempelvis hittar du ”digital brusreducering” på många modeller. De flesta av de här finesserna ger bara bättre bild under vissa förutsättningar, och verkar bra vid ett första ögonkast i butiken. Digital brusreducering är framtagen för att optimera bilden om du tittar på gamla VHS- eller filminspelningar, men är i stort sett meningslös för allt annat som spelas in digitalt och i mycket högre kvalitet. Så det bästa är att stänga av det och få en mer naturlig bild.

Observera att ”film mode” eller ”filminställning” absolut kan verka helt fel när du aktiverar det första gången. Ögonen behöver vänja sig vid att färgerna är annorlunda, och om du har vant dig vid fabriksinställningen så kommer det att se märkligt ut under de första fem minuterna. Men försök att ge inställningen en chans under en dag. Nästa dag kan du prova att byta tillbaka och se vilken inställning du föredrar!

På vissa nya TV-apparater från Samsung i den högre änden av prisskalan hittar du dessutom Filmmaker Mode. Här har de ansträngt sig ännu mer för att se till att inställningarna är helt korrekta! Om du väljer den här inställningen behöver du inte göra mer. Grattis till din nya kalibrering – det tog 15 sekunder!

Kalibrering – om du vill att det ska bli helt perfekt

Att kalibrera en TV betyder egentligen bara att du mäter och justerar ett antal bildinställningar för att komma så nära en perfekt bild som det överhuvudtaget är möjligt. Ingen skärm är exakt lik en annan när den levereras från fabriken och därför måste du göra de här inställningarna individuellt för varje enskild skärm om du vill ha ett 100 procent optimalt resultat.

Vi på HiFi Klubben har upptäckt att vissa ”kreativa själar” hos våra konkurrenter ofta bara mäter värdena på en enda skärm och sedan skickar ut dem som en mall till alla varuhus så att alla andra som ska ”kalibrera” samma modell kan knappa in samma värden. Men man kan INTE använda samma värden på andra skärmar av samma modell eftersom alla skärmar är olika. Dessutom ska en riktig kalibrering utföras i det rum skärmen ska användas i, eftersom ljusinsläppet i ditt rum kan ha stor inverkan på kalibreringen.

Om kalibreringen inte utförs hemma hos dig och på just den skärm du har köpt, så är det inget annat än ett trick för att få dig att betala extra för din nya skärm. Det är inte okej tycker vi! Det är precis som att en synundersökning skulle återanvändas på olika personer. Skulle du betala för det?

I vissa fall kan denna ”pseudo-kalibrering” dock ge ett ganska bra resultat – om du har tur. Men det finns ingen anledning att betala för det. På nätet kan du nämligen praktiskt taget gratis googla dig fram till en komplett uppsättning inställningar oavsett vilken TV-modell du har köpt. Om du känner för det kan du prova dem, och om bilden blir bättre är allt i sin ordning. Om inte, återställer du bara inställningarna igen. Sedan kan fundera på om du orkar prova en gång till med en annan uppsättning inställningar eller om du nöjer dig med tillverkarens Film Mode, som i många fall är minst lika bra.

Äkta kalibrering kräver särskilda mätverktyg, tillgång till avancerade inställningar och utbildning i att tolka mätresultaten för att göra de justeringar och kompromisser som behövs – på just din TV och för just ditt vardagsrum! Om det ska göras ordentligt bör det inte göras i butiken.

Allt det här ska göras av en utbildad TV-tekniker, det är långt ifrån gratis och det tar tid. I gengäld får du en sista avgörande finputsning av bildupplevelsen, och för kräsna entusiaster kan det här definitivt vara värt pengarna. Det samma gäller om du är lycklig ägare till en bra projektorhemmabio.

Gör det gratis – eller gå hela vägen

Sammanfattningsvis: Om du är en vanlig användare rekommenderar vi att du ställer in din TV på Film Mode (eller motsvarande), och du ska gärna slå ifrån alla smarta ”bildförbättringsfunktioner”. Om du gör dessa små justeringar så kan du glädja dig åt att du kom 95 procent av vägen på fem minuter – utan att det kostade dig en krona extra. Det här räcker väldigt långt för de flesta TV-användare.

Du kan prova dig fram med en uppsättning mer avancerade inställningar som du hämtar från nätet. Om du inte är nöjd med resultatet återställer du bara inställningarna igen. Det finns ingen risk att du förstör något.

Om du vill att bilden från din TV eller projektor ska bli helt perfekt rekommenderar vi att du kontaktar en professionell TV-tekniker och låter dem utföra en äkta kalibrering hemma hos dig. Då kan du se fram emot en bild som blir så bra den överhuvudtaget kan bli. Och det är faktiskt rätt skönt att veta när favoritfilmen rullar på skärmen!

Våra
utvalda TV-apparater

Samsung QE65QN90A Neo QLED-TV
Samsung QE65QN90A
Neo QLED-TV
12 990:- / 16 990:- / st.
Samsung QE65QN800A Neo QLED-TV
Samsung QE65QN800A
Neo QLED-TV
24 990:- / st.