Hopp til innhold

Ljudet är halva din filmupplevelse

SÅ FÅR DU
STORT TV-LJUD

Får du huvudvärk när Greta Gris skrålar ur högtalarna på din TV? Eller skruvar dina grannar upp ljudet till max för att höra vad som sägs på nyheterna? Ljudet har det tufft i dagens tunna TV-apparater, där högtalarna ibland inte är större än kapsyler. Men som tur är kan du göra något åt det. Vi har låtit ljudspecialisten Thomas Holm från den danska högtalartillverkaren DALI komma med några råd.

Var ljudet bättre i en gammal bildrörs-TV?

Förr i tiden var en TV byggd som en fyrkantig låda med ett bildrör, vilket gjorde att högtalarna också fick ett stort kabinett att spela i. Och ju större volym på kabinettet, desto mer bas och fyllighet kan en högtalare spela. Utrymmet utnyttjades till vettiga högtalarelement, till exempel ett antal mindre baselement och en diskant. Dessa placerades ofta på vardera sida av TV:n, och lösningen påminde faktiskt på många sätt om en liten klassisk stereoanläggning. Därför fick du ofta ett stort och fylligt ljud från en bildrörs-TV. Det var lätt att höra vad som sades och du kom relativt nära en realistisk ljudåtergivning, berättar Thomas.

Populära
högtalare

Sonos Arc Soundbar
Sonos Arc
Soundbar
9 990:- / st.
108
DALI KATCH ONE Soundbar
Soundbar
7 998:- / st.
8
Sonos Ray Soundbar
Sonos Ray
Soundbar
3 389:- / st.
29
Det har faktiskt betydelse för din stressnivå att ljudet låter naturligt och inte förvrängt. Då behöver hjärnan inte jobba på högvarv för att avkoda det oljud som kommer från din platt-TV.
Thomas Holm

Varför är ljudet i en platt-TV dåligt?

Om du tar fram en skruvmejsel och plockar isär din platt-TV så ser du snabbt att det inte finns mycket plats för högtalarna. Du möter vanligtvis två pyttesmå högtalarkabinett på 2 x 6 cm, i vilka det sitter mikroskopiska högtalare som mest påminner om kapsyler. De här högtalarelementen har ungefär samma storlek som ett vanligt diskantelement som uteslutande är framtaget för att återge de ljusaste tonerna i en vanlig högtalare.

I dagens platta TV-apparater använder man alltså detta lilla högtalarelement till att försöka återge hela ljudspektret, från ljusa till mörka toner. Enligt fysikens lagar är de helt oproportionerliga för den uppgiften, berättar Thomas. Man kan inte få en realistisk ljudåtergivning om en enda pytteliten högtalare ska hantera hela ljudspektret.

När jag hyr en sommarstuga tar jag alltid med mig en liten DALI KATCH och kopplar den till hörlursuttaget på TV:n. Då låter det alltid bra. Det är en felsäker lösning för mig.
Thomas Holm

När det inte finns plats för högtalare på framsidan av en platt-TV måste tillverkarna placera dem på baksidan eller undersidan. Det innebär att när du ser på TV så lyssnar du inte på högtalaren utan på ljud som reflekteras från väggen eller möbeln, vilket leder till en stor förvrängning av ursprungsljudet. Du får ett tunt och diffust ljud som är svårt att tyda, vilket leder till att du måste skruva upp för att förstå vad som sägs. Jag är övertygad om att ett sådant ljud får hjärnan att jobba på högvarv och gör dig stressad, säger Thomas.

Vad kan du göra för att förbättra ljudet på din TV?

Nedan ger Thomas Holm några tips på vad du som konsument kan göra om du vill förbättra ljudet från din platt-TV. En tumregel som han rekommenderar att du utgår ifrån är att om du har avsatt 10 000 kronor till att köpa en TV så ska du lägga 6 000 på skärmen och återstående 4 000 på en bra ljudlösning. Det ger dig på det hela taget en betydligt häftigare upplevelse!

Unika
Soundbars

En soundbar är en avlång TV-högtalare som du placerar precis under TV:n. Det är en enkel och elegant lösning som låter betydligt bättre än TV:ns inbyggda högtalare. I dag kan du få soundbar-högtalare som kan simulera surround-ljud, och du kan få dem med eller utan subbas. Du kan såklart hitta dem i så dålig kvalitet att det faktiskt inte låter bättre än högtalarna i din TV, så köp något rejält.

En riktig bra soundbar kan till exempel vara DALI KATCH ONE som har hela 10 inbyggda högtalare som levererar ett klart och tydligt ljud som främjar möjligheten att förstå vad som sägs. Det är ett ljud som kommer överraskande nära ett par bra stereohögtalare.

Populära
Soundbars

Sonos Arc Soundbar
Sonos Arc
Soundbar
9 990:- / st.
108
DALI KATCH ONE Soundbar
Soundbar
7 998:- / st.
8
Sonos Ray Soundbar
Sonos Ray
Soundbar
3 389:- / st.
29

Stereoanläggning
eller aktiva högtalare

Det krävs två högtalare för att spela ljud i stereo. Stereo betyder att ljudet återges med bredd och djup så att du hör många fler detaljer i ljudet. Om du till exempel ser en konsert på TV kommer du att kunna höra trumslagaren ute till höger och sångaren i mitten av scenen. På en film kommer du också att uppleva att ljuden panorerar från den ena sidan av bilden till den andra, vilket ger en väldigt realistisk upplevelse.

Om du redan har en stereoanläggning så kan du med fördel koppla den till TV:n. Men om du står och ska köpa något nytt så kommer ett par aktiva högtalare med inbyggd förstärkare att vara en strålande lösning för bättre TV-ljud. Alternativt kan du skaffa en stereoanläggning med en separat förstärkare och två passiva högtalare.
Visste du förresten att du i dag kan få anläggningar och aktiva högtalare där TV-ljudet sköts automatiskt? Allt startar och stängs av sig själv och du kan reglera ljudstyrkan från TV:ns fjärrkontroll. Det fungerar lika smidigt som en soundbar, men det låter mycket bättre – och det behöver inte ens vara dyrare!

Populära
Stereoanläggninger

SOWA 1 (x2) Trådlös högtalare - stereo
Trådlös högtalare - stereo
13 998:- / system

Äkta 
Hemmabio

Med äkta surround-ljud får du den ultimata upplevelsen av filmer, serier och gaming – en riktig hemmabio. Här använder du vanligtvis fem eller sju högtalare som var och en tar hand om ett eget ljudspår. När du placerar högtalarna både framför och bakom din lyssningsposition får du en otroligt verklighetstrogen upplevelse som verkligen placerar dig mitt i filmens handling.

För en väldigt liten slant kan du komma överraskande nära den upplevelse du får på en riktig biograf. Prova – du riskerar bara att bli positivt överraskad!

Populära
Hemmebiosystemer

Trådlös surround
OTROLIGT ENKEL
ATT INSTALLERA OCH ANVÄNDA

Hos HiFi Klubben har vi ett brett utbud av trådlösa surroundsystem som är avsedda för ett hem där användarvänlighet och bra ljud står i fokus. Systemet kan användas som hemmabio eller musikanläggning - allt efter vad du önskar! Upplev trådlös surround från DALI, Bowers & Wilkins, Bluesound och inte minst Sonos.

Trådlös 
surround

Oavsett vilken lösning du väljer så kommer du att få en hörbar förbättring av ditt TV-ljud. Generellt sett rekommenderar Thomas Holm att du som konsument låter dina öron guida dig mot den ljudlösning som passar bäst för dina behov. På HiFi Klubben kan du få en demonstration av flera olika kvalitetslösningar i många prisklasser, och du är absolut skyldig dig själv att uppleva skillnaden. Men bra kvalitet kan vara beroendeframkallande. Med andra ord: Det kan vara svårt att gå tillbaka till en billig fryspizza från stormarknaden när du väl har smakat en äkta italiensk pizza. Nu är du i alla fall förvarnad, avslutar Thomas med glimten i ögat.

Kom in och upplev mer i närmsta HiFi Klubben-butik

Det är alltid trevligt att läsa om hifi, och vår hemsida är självklart världens bästa ställe att göra det på. Men musik handlar om att skämma bort öronen med stort, härligt ljud. Kom in i närmsta HiFi Klubben-butik – så ger vi dig en ordentlig upplevelse!