Hopp til innhold
Pro-Ject
Skivspelare

Pro-Ject X2 B

17 990:-st.
Äkta valnöt
Förväntad i lager den 14 oktober 2024.
  -
EISA-belönad audiofil skivspelare med helt balanserad konstruktion och toppkvalitet in i minsta detalj. Levereras körklar med Ortofon MC-pickup.

Läs mer:

Beskrivning

Pro-Ject X2 B – EISA-belönad hifi-skivspelare med exklusiv balanserad signalväg

 • Helt balanserad signalväg vid användning av Moving Coil-pickup och matchande RIAA-förstärkare (extra tillbehör)
 • Spelklar med fabriksmonterad Ortofon Quintet Red MC-pickup
 • 9-tums tonarm i kolfiber/aluminium
 • Skifte mellan 33/45 varv/min sker elektroniskt
 • Exklusiv finish i 8 lager lack eller äkta träfaner

Pro-Ject X2 B är en exklusiv, EISA-belönad och ytterst välspelande skivspelare som är fylld till bredden med avancerade tekniska lösningar. En av de mer sällsynta lösningarna är att den har en helt balanserad signalväg – True Balanced – så du kan locka fram det allra bästa ur en bra Moving Coil-pickup (MC) när du ansluter den till en matchande balanserad RIAA-förstärkare (extra tillbehör).

En MC-pickup har till sin natur en balanserad konstruktion, och genom att göra hela signalvägen balanserad kan allt instrålande brus reduceras till ett absolut minimum. Just den ultrasvaga signalen från en MC-pickup är extremt känslig för brus, så det är särskilt viktigt att satsa extra på det här. I gengäld kräver en balanserad konstruktion dubbelt så många komponenter i signalvägen på RIAA-förstärkaren. Av samma anledning hittar du den normalt sett bara i hifi-utrustning i den tunga änden av prisskalan, samt i professionell utrustning där saker och ting bara ska fungera och priset kommer i andra hand.

Tillsammans med den matchande balanserade RIAA-förförstärkaren Phono Box S3 B kammade X2 B hem den eftertraktade EISA-utmärkelsen 2022-2023 som ’Best Product’ i kategorin Vinyl System. Det är ett kvitto på att det balanserade konceptet fungerar och att du får ovanligt mycket kvalitet för pengarna här. Men även om du köper X2 B utan att ha några planer på att skaffa en balanserad Phono Box RIAA så har du inte lagt många kronor på en dyr balanserad konstruktion av skivspelaren. Eftersom MC-pickuper till sin natur är balanserade så är utskrivningen för att förbereda X2 B för en balanserad uppgradering längre fram begränsad till ett par XLR-kontakter och lite extra kabel. 

Läckert och elegant utförande

En läcker och stilren design gör X2 B till en riktig pärla i ditt hem utan att den drar till sig all uppmärksamhet. Om du verkligen satsar på ditt vinylljud och även vill ha en lösning som ser bra ut så är X2 B ett lysande val.

Plinten är lackerad med hela åtta lager lack för en extra djup och läcker finish. Du kan också välja en otroligt läcker version i äkta valnötsfaner. Komforten är även den i toppklass eftersom du här, till skillnad från många andra High End-skivspelare, skiftar mellan 33 och 45 varv per minut elektroniskt och alltså slipper flytta remmen med fingrarna.

Körklar och flexibel

X2 B levereras körklar med en exklusiv fabriksmonterad Ortofon Quintet Red MC-pickup som passar perfekt till den extremt solida och ultrastyva tonarmen. Med det otal möjligheter som finns till finjustering kan du optimera X2 B för de allra flesta pickuper på marknaden.

RCA-signalkabeln som medföljer håller väldigt hög kvalitet men kan bytas ut till en ännu bättre om du vill det. Om du vill använda den balanserade signalvägen fullt ut – till exempel tillsammans med någon av Pro-Jects matchande RIAA-förstärkare – så finns en balanserad phonokabel som extra tillbehör.

X2 B finns med lackerad finish eller äkta valnötsfaner. Skivspelarlock, Ortofon Quintet Red MC-pickup, filtmatta och RCA-signalkabel medföljer.

GRATIS MONTERING: Om du köper en ny pickup på HiFi Klubben monterar vi den gratis på din skivspelare. Vi kan leverera en rad andra produkter från Pro-Ject utöver de som visas på hemsidan. Kontakta din butik för mer information.

Ingen resonans, tack

Plinten på X2 B är tillverkad i tung och resonansdämpande MDF som ger övriga komponenter en orubbligt stabil bas. Motorn har en extremt låg störningsnivå och är frikopplad från chassiet med en precisionsjusterad TPE-rem, och hastigheten styrs elektroniskt via en inbyggd DC/AC-generator som tillsammans matar motorn med suveränt ren och stabil ström.

Den solida skivtallriken i akryl väger hela två kilo och medverkar effektivt till att dämpa resonans och vibrationer samtidigt som den är fin att titta på. De kraftiga fötterna i aluminium och TPE-gummi isolerar mot vibrationer från underlaget och kan justeras i höjdled så att du utan problem får X2 B perfekt i våg.

Tonarmen är en exklusiv och resonansdöd sandwich-konstruktion av kolfiber och aluminium där pickup-hus och armrör sitter ihop. Basen är tillverkad i aluminium för maximal stabilitet och du kan justera både azimut och lodrät spårningsvinkel så att nålen får helt perfekt kontakt med skivspåret. På den tunga plattformen får den här läckra armen verkligen alla möjligheter att utveckla hela sin potential. 

Vår
Expertbedömning

Fördelar

 • Helt balanserad signalväg vid användning av Moving Coil-pickup och matchande RIAA-förstärkare (extra tillbehör)
 • Exklusiv finish i 8 lager lack eller äkta träfaner
 • Tung och resonansdöd skivtallrik i akryl
 • Spelklar med fabriksmonterad Ortofon Quintet Red MC-pickup
 • 9-tums tonarm i kolfiber/aluminium
 • Skifte mellan 33/45 varv/min sker elektroniskt
 • Justerbara TPE-dämpade aluminiumfötter
 • Skivspelarlock och högkvalitativ RCA-kabel medföljer
 • Handbyggd i Europa

Begränsningar

 • Ingen utbytbar nålinsats på pickupen som medföljer
 • Inget utbytbart pickup-hus
 • Ingen inbyggd RIAA-förstärkare

Tillbehör till Pro-Ject X2 B

Tekniska specifikationer

AutomatiseringNej
DriftRemdrift
Hastighet33, 45, 78
PickuptypMoving Coil
PickupOrtofon Quintet Red
RIAA-förförstärkareNej
Effektiv tonarmslängd9"
Effektiv armmassa13,5 g
Skivtallrikens vikt (kg)2 kg
Skivspelarlock medföljerJa

Rekommenderade produkter