Hopp til innhold
Bowers & Wilkins
Golvhögtalare (par)

Bowers & Wilkins 801 D4 Signature

579 996:-par
California Burl Gloss
Förväntad i lager den 22 november 2023.
Uppgraderad lyxversion av världens redan kanske bästa hifi-högtalare. Kompromisslös state-of-the-art, både när det gäller design och teknologi.

Läs mer:

Beskrivning

Bowers & Wilkins 801 D4 Signature – den bästa av de bästa

 • Fantastisk finish i högglanslackerat äkta trä eller Midnight Blue Metallic
 • Uppgraderat magnetsystem, delningsfilter och Flowport reflexrör
 • Diamond-diskant med nydesignat frontskydd
 • Extra stabil topplatta med matchande överdrag i Connolly-läder
 • Kan leva upp till nivån i även de mest extrema High End-anläggningarna

B&W 801 D4 Signature är en ultra-exklusiv lyxversion av 800-seriens monumentala och kompromisslösa toppmodell. Signature-namnet har bara använts vid sju tillfällen sedan B&W grundades 1966, och det i sig garanterar en prestigefull och exklusiv produkt. 801 D4 Signature har precis samma enastående kvaliteter som 801 D4, men både design och prestanda har tagits till nästa nivå där bara ytterst få konkurrenter kan hänga med, och i så fall ofta till dubbla priset eller ännu mer.

Utöver de uppgraderingar som nämns nedan så är 801 D4 Signature identisk med standardmodellen 801 D4.

Ett unikt och magnifikt kabinett

För att markera högtalarens ytterst speciella position inom Bowers & Wilkins portfölj är 801 D4 Signature bara tillgänglig i två exklusiva nya utföranden. Den unika lacken Midnight Blue Metallic går tillbaka till B&W:s legendariska Nautilus-högtalare som med sin ikoniska snäckskals-design fortfarande utgör en milstolpe i hifi-historien.

Den djupa Midnight Blue-finishen byggs upp i hela 11 lager blå klarlack som maskinpoleras till en enastående finish. Bara denna lackeringsprocess kostar mer än 18 timmars arbete, exklusive härdningstid. Sista pricken över i är ett elegant blått läderöverdrag från Connolly på toppen av kabinettet.

Alternativt finns 801 D4 Signature med en enastående högglanslackerad träfinish kallad California Burl Gloss. Faneret med unika matchande trämönster är tillverkat i hållbart trä av den italienska specialisten ALPI. Den totala arbetstiden för att färdigställa ett enda 801 D4 Signature i California Burl Gloss-kabinett är mer än 24 timmar och inkluderar inte mindre än fjorton lager lack och flera slipningsprocesser.

Samma tekniker – bara ännu bättre

Utöver den fantastiska finishen så har även tekniken i 801 D4 Signature uppgraderats på flera punkter som ger ljudkvaliteten – som redan är extremt bra – ett hörbart lyft. Magnetmotorn i de två massiva Aerofoil-baselementen på 10 tum har förbättrats, och Flowport-reflexröret är här gjutet i aluminium, vilket reducerar portljud och bidrar till en ännu mer exakt bas.

Topplattan under ”turbinhuvudet” där mellanregistret huserar har gjorts ännu mer stabilt och renonansfattigt, frontskyddet framför Diamond-diskanten är optimerat och delningsfiltret är uppgraderat med ännu mer exklusiva kondensatorer. Resultatet är en oöverträffad återgivning av mellanregister och diskant som får musiken att uppenbara sig helt fritt i rummet.

801 D4 Signature finns i högglanslackerad California Burl Gloss-finish (äkta trä) eller Midnight Blue Metallic. Utöver de uppgraderingar som nämnts så är 801 D4 Signature identisk med standardmodellen 801 D4.

Bowers & Wilkins 800 Series Diamond – High End i absoluta världsklassen

Första gången den legendariska 800-högtalarserien från Bowers & Wilkins såg dagens ljus var 1979. Då var det 801 Matrix, som blivit en ikon och som på den tiden snabbt blev en oumbärlig del av inventarierna i inspelningsstudior och hos ljudentusiaster över hela världen. Faktum är att B&W 801 Matrix användes till över 80 % av all klassisk musik som spelades in på 1980-talet.

Sedan dess har Bowers & Wilkins gång på gång sprängt ramarna för vad som är möjligt inom konventionell högtalardesign. 1998 introducerade de Nautilus-serien, som var baserad på designprinciperna bakom den snäckformade Nautilus-högtalaren – även den en sann ikon. Därmed hade de också lagt grunden för de modeller vi hittills sett i 800-serien.

800 Series Diamond D4 är inte bara världens bästa högtalarserie, det är också den mest avancerade högtalarserie som någonsin tillverkats. I kombination med rätt anläggning levererar dessa extrema High End-högtalare en ljudkvalitet som inte kan bli bättre med dagens teknik – något som gjort att 800-serien under många år varit en fast del av inventarierna i många av världens professionella inspelningsstudior.

Listan omfattar bland annat de legendariska Abbey Road-studiorna i London och George Lucas Skywalker Sound-studior i Kalifornien där Hollywoods filmbolag lägger ljudet till många av sina största kassasuccéer. En bättre kvalitetsstämpel kan du nästan inte få.

The Reverse Wrap – ett omvänt kabinett

B&W har på alla modeller i den nya serien valt ett ”omvänt” kabinett. Man har bibehållit det karakteristiskt avrundade kabinettet som är exemplariskt bra på att eliminera interna reflexioner. Ju mindre jämna ytor, desto bättre diffusion av interna, stående vågor. Dock har man valt att vända den här principen så att den avrundade formen inte finns på högtalarens baksida utan på framsidan.

Den här utformningen gör det svårare att montera elementen, men fördelarna med den här formen är att den återspeglar formen på mellanregister- och diskanthuvudet och gör det lättare för kabinettet att föra bort den interna energin i kabinettet från elementen så att det inte uppstår någon tidsmässig förvrängning. Utöver det här har kabinettet med hjälp av avancerad datorsimulering konstruerats så att det är avsevärt styvare och mer resonansdött när elementen är i rörelse. Det här bidrar till att du bara hör högtalarelementen och inte ljudet från lådan. B&W tillhör kort sagt de bästa i världen när det gäller att bygga högtalarkabinett där inget lämnas åt slumpen.

Matrix och Flowport – ett kabinett som inte hörs

Den unika Matrix-stagningen i 800-serien eliminerar de vibrationer i högtalarkabinettets väggar som annars skulle kunna färga ljudet. I D4-generationen har B&W förbättrat stagningen genom att lägga till ultrastabila aluminiumprofiler på ett antal kritiska ställen, inklusive den flotta läderklädda topplattan i aluminium. B&W har även denna gång valt att montera baselementen direkt på Matrix-strukturen, istället för i det yttre kabinettet. Det här förbättrar kopplingen mellan elementen kabinettet och ger märkbart mindre resonans i både kabinett och Matrix-struktur.

Den raffinerade Matrix-stommen av perforerade plattor som griper i varandra passar precis in inuti kabinettet. På så sätt får man en mängd kontaktpunkter som stagar upp kabinettet i både vågrät och lodrät riktning. Cellerna i detta skelett har fyllts ut med en exakt beräknad mängd dämpningsmaterial som eliminerar varje tillstymmelse till resonans.

Basreflexporten är B&W:s unika Flowport som har små fördjupningar i mynningen. Ytan har konstruerats efter samma aerodynamiska principer som en golfboll, och minskar luftmotståndet så att luften lättare kan passera. Det ger en renare och djupare bas och gör att du aldrig kommer att uppleva några störande ”portljud” oavsett hur högt du spelar.

Diamantdiskanten – fortfarande en juvel

Det påkostade diskantelementet i 800-serien har membran i ren diamant – ett riktigt mirakelmaterial som kombinerar styrka och styvhet i en ”perfekt pistong”. Detta unika element kombinerar stor belastningstålighet med en enastående silkeslen, luftig och neutral återgivning som fått världens musikälskare och hifi-recensenter att kapitulera villkorslöst.

Både i det hörbara spektret och i resten av arbetsområdet är membranet praktiskt taget fritt från de toppar och uppbrytningar som annars är vanligt i dome-element oavsett hur välkonstruerade de är. En mjuk avrullning efter 20 kHz är allt som händer tills uppbrytningen slutligen sätter in vid otroliga 70 kHz.

Hur förbättrar man en perfekt diskant?

B&W har gjort sitt yttersta för att förbättra den diskant-dome av diamant som man använt i de tre senaste generationerna av 800-serien. Men slutsatsen blev att det helt enkelt inte går – ännu. Diamant är fortfarande det avgjort bästa materialet att göra en dome av, så den här har bevarats i de nya D4-modellerna. I den nya generationen har B&W dock designat ett nytt, förbättrat ”solid-body-hus” till diskanten, som svarvats ur ett gediget stycke aluminium med en Nautilus-pip integrerad i huset. Det nya förlängda huset ger en enastående öppen, musikalisk och verklighetstrogen diskantåtergivning som är helt utan kompression, färgning och förvrängning.

FST Continuum Biomimetic Suspension-mellanregister – nu ännu bättre

I den föregående D3-generationen introducerade B&W det revolutionerande Continuum-materialet i deras unika ”kantlösa” FST-element för mellanregistret. Materialet är vävt på ett speciellt sätt som ger en stor uppbrytning, dvs. att oönskade resonans på elementets yta ”slås sönder” och rensas bort från ljudsignalen. På så sätt hör du mer av den ursprungliga musiksignalen och avsevärt mindre av elementets egenljud.

I kombination med en kantlös FST-upphängning kommer Continuum-membranen att återge olika frekvenser på olika områden av ytan. Elementet ”flexar” ut från den påförda tonen istället för att röra sig som en kolv, och det här bidrar till att sprida alla frekvenser i arbetsområdet lika bra. Det här gör att du inte tvunget måste sitta på en bestämd plats för att kunna njuta av musiken optimalt.

En stor nyhet i D4-generationen är den helt nyutvecklade Biomimetic Suspension-upphängningen som ersätter den traditionella ”spindeln” av textil. Spindelns roll är att centrera talspolen i magnetgapet och ge en helt exakt dämpning av membranens rörelser utan att hämma rörligheten, lite som stötdämparna på en bil. Den nya upphängningen ger en betydligt mindre luftkompression och färgning jämfört med tidigare, och resultatet är en hittills ouppnåelig naturlighet och transparens för röster och instrument.

Den avancerade ”anti-resonans-faspluggen” ger ett värdefullt bidrag när det gäller att dämpa vibrationer och styra uppbrytningen i membranen. Tillsammans med det extremt kraftfulla magnetsystemet i neodym och ett styvt och resonansdött chassi är det här nya mellanregisterelementet B&W:s bästa någonsin.

Arvet från Nautilus – en unik design

B&W:s legendariska Nautilus-högtalare fick sin snigelhusform för att eliminera kabinettets inflytande på ljudet, och samma princip används fortfarande i 800-serien. Mellanregister- och diskantkabinetten är spetsiga baktill och fungerar i princip som ett omvänt horn som effektivt hindrar ljudet från membranens baksida att studsa tillbaka och färga ljudet.

Med hjälp av avancerad datorsimulering och ett otal prototyper lyckades B&W skapa sitt unika Turbine Head-mellanregisterhuvud som på ett enastående effektivt sätt kontrollerar och eliminerar oönskad resonans. Det här har bland annat uppnåtts genom stagning och ”tuned mass-damping”, även kallat Harmonic Absorption. Det här är en teknik som används för att dämpa resonans i allt från Formel 1-bilar till skyskrapor. Det här ”turbinhuvudet” är för övrigt också konstruerat i ett enda stycke gjuten aluminium – här kompromissas inte med något!

Aerofoil – basåtergivning från de högsta luftskikten

Baselementen i 800-serien har membran i Aerofoil, som är en sandwichkonstruktion av ett syntetiskt skummaterial omgivet av ett kolfiberlager på vardera sida. Det här ger ett ytterst lätt och styvt membran som nästan skapar en ”perfekt pistongrörelse”, dvs. det är väldigt svårt att driva det till uppbrytning i hela arbetsområdet. Det är av precis samma anledning man använder diamantmembran i diskanten.

Tjockleken på skummaterialet inuti Aerofoil-membranen kan anpassas för att optimera membranets styvhet på olika ställen. Du kan jämföra det här med en flygplansvinge, som optimerats i tjocklek och fyllighet på de ställen där det är som viktigast för få bästa möjliga aerodynamik och lägsta möjliga vikt. Det här är ingen tillfällighet – Aerofoil har nämligen utvecklats utifrån material och principer som är väldigt vanliga inom flygindustrin där maximal styrka och minimal vikt är helt avgörande.

Genom ett otal mätningar och datorsimuleringar har det blivit möjligt att hitta precis de ställen där elementet uppför sig annorlunda än resten. På de här ställena kan B&W nu gå in och variera med ett antingen tunnare eller tjockare skumskikt, och ge elementet maximal styvhet precis där behovet är som störst. På det här sättet elimineras förvrängning, och uppbrytningen flyttas långt utanför det hörbara området.

Ultimat neodymmagnetsystem

Aerofoil-baselementen är bestyckade med ett dubbelt neodymmagnetsystem som ger ultraexakt respons i ett ännu större frekvensområde än konventionella magnetsystem. De förnäma magnetiska egenskaperna hos neodym har gjort det möjligt att minska magneternas storlek avsevärt jämfört med tidigare ferritsystem som var väldigt massiva. Det här är en stor bidragande orsak till att luftpassagen kring elementet förbättrats.

Neodymmagneternas blygsamma storlek gör det också möjligt att placera dem mer exakt i förhållande till talspolen och på så sätt använda sig av den placering där de har störst effekt. Talspolen har en stor diameter, vilket både förbättrar kylningen och optimerar samspelet med magnetsystemet. De ljudmässiga vinsterna är mindre kompression och förbättrad dynamik.

State-of-the-art-delningsfilter – less is more

Elementen i 800-serien är så fint avstämda sinsemellan att delningsfiltret kan reduceras till ganska få komponenter, vilket är gynnsamt både när det gäller ljudkvalitet och förstärkarbelastning. En enda kondensator med 6 dB-filtrering räcker för att filtrera bort de djupa frekvenserna från diskanten, och ett sådant filter av första ordningen ger minsta möjliga fasförskjutning. Kondensatorerna specialtillverkas för B&W av tyska Mundorf, och i alla 800-modeller används en kombination av guld, silver och olja för att ge dessa viktiga komponenter helt ultimata egenskaper.

I D4-generationen har delningsfiltret på alla modeller placerats på en stor kylfläns i aluminium på högtalarens baksida. Här är det väl avskärmat från vibrationer, och delningsfiltret har nästan samma temperatur oavsett hur mycket du pressar högtalaren. Det här reducerar förvrängningar i delningsfiltrets komponenter avsevärt. Designen ger också mer utrymme för att placera delningsfiltrets olika komponenter längre ifrån varandra så att de elektriska fälten inte påverkar varandra.

Suverän möbelfinish i äkta trä eller lack

De unika formpressade kabinetten i 800-serien har inga synliga skarvar eller kanter – allt har sammanfogats vid den stora aluminiumprofilen på högtalarens baksida. I D4-generationen bibehåller B&W kabinettens fantastiska utföranden i högglanspolerad svart pianolack, satinmatt vit lack och äkta rosenträ. Härutöver introduceras en ny finish i äkta valnöt, så nu har du hela fyra exklusiva möjligheter att matcha 800-serien med din inredning.*

Den nya topplattan i aluminium hjälper till att staga kabinettet, men den är också en visuell njutning med sitt läckra överdrag i exklusivt Connolly-läder som ger en otroligt elegant övergång till de unika separata diskant- och mellanregisterhuvudena.

Bowers & Wilkins 801 D4 Signature Golvhögtalare

Vår
Expertbedömning

Fördelar

 • Fantastisk finish i högglanslackerat äkta trä eller Midnight Blue Metallic
 • Uppgraderad magnetmotor i Aerofoil-baselementen
 • Flowport-reflexrör i gjuten aluminium
 • Extra stabil topplatta med överdrag i Connolly-läder
 • Uppgraderat delningsfilter med ultra-exklusiva kondensatorer
 • Nydesignat frontskydd till Diamond-diskanten

Begränsningar

 • Kräver en del utrymme
 • Bör endast kombineras med utrustning i den absoluta toppklassen

Tekniska specifikationer

Frekvensomfång (-3 dB)15 - 28000 Hz
KabinettkonstruktionBasreflex
Bi-wireJa
Frekvensomfång (-6dB)13 - 35000 Hz
Känslighet90 dB
Impedans (ohm)8
Diskant1 tums Diamond Dome
Mellanregister6.5 tums Continuum FST
Baselement2x 10 tums Aerofoil Profile-basar (papp/polystyren)