Hopp til innhold
DALI
Golvhögtalare (par)

DALI EPIKORE 11

449 996:-par
High Gloss Black
Förväntad i lager den 26 maj 2024.
  -
Vill du ha en ultimat upplevelse varje gång du lyssnar på musik? EPIKORE 11 är redo att infria dina häftigaste hifi-fantasier!

Läs mer:

Beskrivning

DALI EPIKORE 11 – en extrem High End-golvhögtalare

 • Enastående neutral, exakt och välupplöst ljudbild vid alla ljudstyrkor
 • Suverän dynamik även i stora lyssningsrum
 • Återger utan ansträngning varje musikgenre
 • Fantastisk ”mirror finish” i högglanslackerat äkta trä eller pianolack
 • Utvecklad, designad och tillverkad i Danmark

DALI EPIKORE 11 är en kompromisslös High End-golvhögtalare som representerar toppskiktet av DALIs musikaliska passion och tekniska kunnande. 40 års forskning, utveckling och tillverkning av hifi-högtalare är representerat i denna sagolika skapelse – ett unikt uttryck för dansk design och teknisk know-how på allra högsta nivå.

EPIKORE 11 knyter samman den ekstrema DALI KORE och DALIs tidigare toppmodell EPICON 8. Flera av de nya tekniska lösningarna i KORE har använts för att ta prestanda hos EPICON 8 till en helt ny nivå. Du får många av kvaliteterna i KORE men i ett format som är betydligt lättare att göra plats för i ditt hem och i din budget.

EPIKORE 11 kan utan ansträngning återge varje musikstycke vid alla ljudtryck – från en lugn och finstämd violinsolist till en dånande arenakonsert. Även de minsta detaljerna uppenbarar sig fritt i rummet, helt utan färgning, förvrängning eller kompression. EPIKORE 11 presenterar din musik som den är skapad för att låta, med ett överflöd av realism, detaljer, nyansskillnader och djup. En äkta musikförmedlare i ordets sanna bemärkelse som låter dig återuppleva hela din musiksamling på nytt oavsett genre. Det här är ganska unikt när det gäller ultra-High End-högtalare där valet av musik ofta kan vara väldigt kritiskt.

DALI EPIKORE 11 finns med flera exklusiva finish-alternativ. Kan upplevas i utvalda HiFi Klubben-butiker. Fråga oss för närmare information om en demo.

För detaljerad teknisk information finns whitepaper för DALI EPIKORE 11 att hämta här.

Tungt, styvt och resonansdött kabinett

Det exklusiva EPIKORE 11-kabinettet bygger i mångt och mycket på samma designfilosofi och samma tekniska lösningar som KORE. Att designa kabinettet med en välvd struktur ökar den överordnade styvheten och minskar kraftigt resonans i kabinettet. Dessutom har stående vågor och resonans i kabinettet nästintill eliminerats eftersom det inte finns några parallella ytor i kabinettet. Det välvda kabinettet i sig är tillverkat i formpressad björklaminat, och den exklusiva högglanslackerade finishen är en fröjd för ögat oavsett om du föredrar äkta träfaner eller svart.

Mellanregister och diskant är monterade i en ultra-stabil baffel gjuten i aluminium, och invändigt har mellanregisterelementet och varje baspar ett eget kabinett så att deras inbördes inverkan blir minimal. Allt är designat för att passa ihop perfekt med minsta möjliga antal skruvar, och alla kritiska ställen är naturligtvis dämpade efter konstens alla regler. De exklusiva bi-wiring-terminalerna på baksidan är en kompakt version av KORE-terminalerna som har utvecklats av DALI själva och ger en orubbligt stabil anslutning av alla sedvanliga kabeltyper.

Gen-2 SMC – ett unikt magnetmaterial

Bas- och mellanregisterelementen i DALI EPIKORE 11 inkluderar än en gång det revolutionerande SMC-materialet (Soft Magnetic Compound) som eliminerar en lång rad förvrängningsprodukter som traditionella magnetsystem kämpar med (hysteres, modulation av magnetflödet och virvelströmmar). Samtidigt debuterar Gen-2-versionen av SMC, som är 2,5 gånger mindre elektriskt ledande än den första generationen. Resultatet är en markant reduktion av den redan ytterst låga förvrängningen.

Användandet av SMC i delningsfiltret är ännu en världsnyhet från DALI. Genom att placera en kärna av Gen-2 SMC i utvalda spolar blir det möjligt att både reducera det elektriska DC-motståndet, göra signalvägen kortare samt minska spolarnas negativa inverkan på varandra i deras inbördes magnetfält. Användandet av SMC i spolarna ger cirka 3,5 gånger lägre harmonisk förvrängning än traditionella järnbaserade kärnor.

I kombination med ett otal timmar försök och lyssningstest har den avancerade tekniken mynnat ut i ett unikt och otroligt välfungerande passivt delningsfilter. De musikaliska kvaliteterna i systemet som helhet har alltid första prioritet hos DALI, och därför optimerar de sina delningsfilter för de element som används istället för att slaviskt hålla sig till en viss teoretisk filterkarakteristik.

Utöver den extremt låga förvrängningen medverkar SMC-delningsfiltret också till att ge högtalarelementen en jämnare och mer ”förstärkarvänlig” impedanskurva utan de dykningar och fasvinklar som kan göra att en del konkurrerande produkter kräver väldigt mycket ström. Det betyder dels att delningsfiltret kan arbeta mycket mer optimalt och dels att du får friare händer när du ska välja förstärkare. Om du är djupt förälskad i din rörförstärkare på 20 watt, så kan du bara koppla den till EPIKORE 11. Det kommer att låta strålande, så länge du inte behöver spela dånande högt.

Nya suveräna element med unika lösningar

EPIKORE 11 är bestyckad med hela fyra 8-tums baselement som sitter parvis toppen respektive botten med varsitt 64 liters invändigt basreflexkabinett. Baselementen använder DALIs Floor Reflection Control-teknik (FRC) som ursprungligen utvecklades för DALI KORE. Med FRC får det översta paret baselement en aning lägre gränsfrekvens än det nedersta. Detta lilla konststycke förbättrar den vertikala spridningen av de djupa frekvenserna och lyfter upp det utstrålande fältet i basen från golvet precis där den första reflexionen från golvet skulle komma.

FRC eliminerar den försvagning av basen i det kritiska frekvensområdet runt 250–300 Hz som alla andra högtalare kämpar med. Det här är en teknik som är inspirerad av DALIs legendariska line-source-högtalare MEGALINE från 1996. Resultatet är en mer naturlig återgivning av klang och tonalitet i det nedre mellanregistret i alla rum som har ett golv.

Både basar och mellanregister har polstycke i Gen-2 SMC för minimal förvrängning. En annan nyhet är talspolefolien i titan som både är stark rent mekaniskt samtidigt som den elektriskt är betydligt mindre ledande än gängse lösningar i aluminium. Här har du åter igen en exklusiv och innovativ lösning som är hämtad från KORE och bidrar till att minimera förvrängning.

De raffinerade aluminium-/kopparringarna kring polstycket i magnetmotorn hjälper till att optimera prestanda från magnetsystemet som helhet. På så sätt kan man linjärisera talspolens induktans och motstånd oavsett var talspolen är placerad i magnetgapet. Normalt sett skulle talspolens placering i magnetgapet påverka induktansen i spolen och på så sätt ändra högtalarens totala impedans i takt med att musiken spelar.

Genom att linjärisera induktansen i spolen belastas förstärkaren med impedans/motstånd av linjär karaktär oavsett frekvensområde eller ljudnivå. Det hjälper till att ta ner förvrängningen men framför allt gör det högtalarna mycket lättare att driva för betydligt fler typer av förstärkare. Grundprincipen ”Amplifier Optimised” ingår i alla högtalare från DALI men här har den verkligen förädlats till fullo.

Membran utvecklade för perfektion

Membranen på basarna är tillverkade i en helt ny och otroligt styv sandwich-kombination av papp och träfiber. Det nya relief-aktiga mönstret på mellanregistret på 6,5 tum ger både mjukare avrullning och bättre transientrespons, så att dynamisk kompression undviks över hela frekvensområdet. Samtidigt reduceras stående resonans (förvrängning på själva membranet). Och allt detta sker utan att lägga till ett enda gram i vikt.

De nya membranen är ett litet men absolut betydelsefullt steg mot DALIs Low-Loss-princip som återkommer i alla högtalare från DALI och som har tagits till det extrema på EPIKORE 11. De kraftiga baselementen kan utan problem återge de mest våldsamma urladdningarna i musiken ända upp till förstärkarens yttersta gräns, samtidigt som de också kan reagera på de allra svagaste signalerna utan att ändra karaktär. Du kan läsa mycket mer om Low-Loss och DALIs andra designprinciper i DALIs white paper (kan hämtas längre ned).

EVO-K-diskantmodul – dubbel perfektion

DALIs ikoniska dubbla diskantmodul är identisk med den modul som sitter i DALI KORE. Den har utvecklats vidare till aldrig tidigare skådad perfektion och har för ändamålet döpts till EVO-K (Evolution KORE). Softdome-elementen är på hela 35 mm och spelar ända ned till 2,1 kHz för en perfekt integrering med mellanregistret. Neodym-magnetsystemet är så kraftigt att det enkelt skulle kunna driva ett normalt baselement, och elementet har ett utförande som är så exakt och väl avkylt att man har kunnat utelämna den sedvanliga magnetiska oljan i talspolegapet för att uppnå en helt fri rörelse.

Med sitt nya kraftiga neodym-magnetsystem har banddiskanten också blivit nästan 8 dB mer effektiv – och har därmed också 8 dB lägre förvrängning. Allt detta ger ett diskantelement som helt obesvärat kan hänga med ända upp i de mest extrema ljudtrycken, men som också är kapabelt att ta till vara mellanregistrets fina detaljer i perfekt samspel och med samma breda spridning av ljudet över hela frekvensområdet.

För detaljerad information finns whitepaper för DALI EPIKORE 11 att hämta här

Vår
Expertbedömning

Fördelar

 • Enastående neutral, exakt och välupplöst ljudbild vid alla ljudstyrkor
 • Suverän dynamik även i stora lyssningsrum
 • Återger utan ansträngning varje musikgenre
 • Mycket tung och resonansdöd konstruktion
 • Tål enorma mängder oförvrängd effekt
 • Enkel att driva, även för mer genomsnittliga förstärkare
 • Finish i högglanslackerat äkta trä eller pianolack
 • Utvecklad, designad och tillverkad i Danmark

Begränsningar

 • Kräver utrustning i toppkvalitet för att komma till sin fulla rätt

Reviews

Videos om DALI EPIKORE 11

Tillbehör till DALI EPIKORE 11

Tekniska specifikationer

Frekvensomfång (-3 dB)29 - 34000 Hz
KabinettkonstruktionBasreflex
Känslighet89 dB
Delningsfrekvens170 / 370 / 3.100 / 12.500
Impedans (ohm)4

Rekommenderade produkter

TDAI-3400
Lyngdorf TDAI-3400
Integrerad förstärkare
64 998:- / System