Hopp til innhold
DALI
Center

DALI OPTICON VOKAL

6 498:-st.

Produkten är inte längre tillgänglig i vald färg eller variant

Fullända din OPTICON-hemmabio med seriens kompakta och kompetenta centerhögtalare. Passar i de flesta hi-fi-möbler. Säljs styckvis och parvis til stereosystemer.

Läs mer:

Beskrivning

DALI OPTICON VOKAL – centerhögtalaren till din OPTICON-hemmabio

 • Öppen och oansträngd återgivning av dialog, detaljer och filmeffekter
 • Kompakta mått – får plats i de flesta hi-fi-möbler
 • Hybrid-diskantmodul
 • Exklusivt SMC-magnetsystem i bas-/mellanregisterelement
 • Kan användas tillsammans med både kompakta modeller och golvmodeller i OPTICON-serien
OPTICON VOKAL är OPTICON-seriens centerhögtalare som på ett överlägset sätt hanterar dialog och filmeffekter i din OPTICON-hemmabio, oavsett om du använder en kompaktmodell eller den stora OPTICON 8 i frontkanalerna. Med sin kompakta design och sina framåtriktade basportar passar den perfekt i de flesta hi-fi-möbler, men den fungerar precis lika bra med en fristående placering, till exempel på en hylla under skärmen.

Bestyckningen i OPTICON VOKAL motsvarar den du hittar i golvmodellen OPTICON 5. Bas-/mellanregisterelementet är på 6,5 tum och har membran i äkta träfiber precis resten av serien. Den rymmer även DALIs unika SMC-magnetsystem och Low-loss-teknik, så du får kristallklar återgivning av röster, instrument och effekter vid varje ljudstyrka.

Diskanten ombesörjs av DALIs exklusiva dubbla hybrid-diskant, som ger en suveränt välupplöst ljudbild helt utan aggressivitet. Det säkerställer dessutom en optimal ljudfördelning även om du inte sitter precis mitt mellan högtalarna.

OPTICON VOKAL finns med finish i svart ask, matt vit eller valnöt.

OPTICON – stora hi-fi-upplevelser för små och stora ljudbehov
OPTICON är den tredje högtalarserien från DALI som använder det nya magnetmaterialet SMC (Soft Magnetic Compound). Och än en gång har DALI plockat fram förstoringsglaset för att hitta nya sätt att plantera om sina exklusiva High End-tekniker i ett mer prisvänligt läge.

DALI-teamet har nyutvecklat flera mer ekonomiska lösningar på en rad kritiska ställen, klätt kabinetten i högkvalitativ vinyl istället för äkta träfaner samt valt att få råelementen tillverkade på sin egen DALI-fabrik i Fjärran Östern, där även den populära ZENSOR-serien framställs. Men resultatet är fortfarande mer än övertygande – OPTICON ångar av höga ambitioner, både till utseende och ljud!

OPTICON täcker ett väldigt brett omfång av olika behov. I ena änden av skalan hittar du kompaktmodeller gjorda för musikälskaren som har ont om plats eller gärna vill ta ett steg upp från budgetserien ZENSOR när det gäller finish och ljudkvalitet. Den andra ytterligheten – den stora golvhögtalaren OPTICON 8 – kan fylla ett stort lyssningsrum med musik eller filmljud i riktigt ordentlig hi-fi-kvalitet utan att du måste belåna huset ytterligare.

Så oavsett om billigare alternativ är för oraffinerade eller om dyrare lösningar går för hårt åt din budget, så finns det många anledningar att bli kär i OPTICON. Ljudet är i toppklass, byggkvaliteten är övertygande, designen är stilren och elegant, och du kan få en perfekt OPTICON-lösning för både stora och små behov. Resten är upp till dig.

SMC – ett unikt magnetmaterial
Bas-/mellanregisterelementen i OPTICON bygger på en ny och enklare utgåva av DALIs revolutionerande och patentsökta magnetsystem "Linear Drive" som ursprungligen användes i EPICON och senare har fick en ny design för RUBICON-serien.

SMC är baserat på pressat järnpulver och har en så pass låg förmåga att leda elektricitet (1 000–10 000 gånger mindre än järn) att det inte uppstår någon förvrängning till följd av virvelströmmar i spolens kärna (icke linjär, frekvens- och hastighetsberoende bromsning). Kort sagt har SMC linjära magnetiska egenskaper i hela frekvensområdet och eliminerar på så sätt en lång rad förvrängningsprodukter som traditionella magnetsystem får kämpa med. Samtidigt är materialet formbart och kan gjutas i precis den form man vill ha.

I den förenklade OPTICON-versionen är det "bara" själva polstycket som har ett utförande i SMC, vilket sedan omges av en väldigt kraftig ferritmagnet. Men när du hör hur kristallklart OPTICON återger röster och instrument blir det väldigt tydligt hur mycket förvrängning andra konstruktioner genererar i bas/mellanregister.

Utöver den mycket låga förvrängningen har högtalarelementen också en jämnare och mer "förstärkarvänlig" impedanskurva utan de dykningar och fasvinklar som kan göra att en del konkurrerande produkter kräver väldigt mycket ström. Det betyder dels att delningsfiltret kan arbeta mycket mer optimalt och att du får friare händer när du ska välja förstärkare. En OPTICON-högtalare kan leverera strålande prestanda i en helt vanlig anläggning och blir bara ännu bättre tillsammans med riktigt bra prylar.

Än en gång suveräna DALI-element
Bas-/mellanregisterelementen i OPTICON bygger i grunden på samma teknik som i RUBICON. Det gjutna aluminiumchassiet är aerodynamiskt utformat och tillåter extrema membranrörelser utan luftkompression. Samtidigt ger den speciella blandningen av träfiber och papp ett styvt och lättrörligt membran utan resonansproblem.

Luftens fria rörelse och den väldigt följsamma kantupphängningen är två av grundpelarna i DALIs Low-loss-princip som ger dig en enastående detaljrikedom och respons vid alla ljudstyrkor och vid alla typer av musik. En OPTICON-högtalare behöver inte "sparkas igång" som många andra högtalare – musiken flyter lätt och obesvärat, och den eftertraktade tredimensionella ljudbilden framträder tydligt, även om du bara spelar lugn bakgrundsmusik.

Två diskanter i en perfekt parkombination
Bortsett från de kompakta OPTICON 1 och OPTICON 2 hittar du DALIs unika hybrid-diskant på samtliga modeller i serien. Hybriddiskanten kombinerar fördelarna från dome- och bandprinciperna så att man både får hög belastningstålighet, stor horisontell spridning samt en silkeslen och luftig diskantåtergivning som kan mäta sig med de bästa elektrostat-konstruktionerna.

Samspelet mellan dome och band ställer väldigt höga krav på att systemet finjusteras exakt. Det här är en konst som DALI har blivit mästare på efter att i många år ha arbetat enligt just denna princip. Softdome-diskanten på OPTICON håller särdeles hög kvalitet och har en geometri som är precis rätt för att elementet ska rulla av mjukt efter hand så att banddiskanten omärkligt kan ta över de allra högsta frekvenserna och ge ljudbilden den sista avgörande luftigheten.

Denna softdome har skapats för att kunna arbeta helt på egen hand i de kompakta OPTICON-modellerna. Därför har den skapats som en en ultra-lättviktskonstruktion som sträcker sig väldigt högt upp i frekvenserna. Ett av sätten att nå det här målet är att använda kopparklädd aluminiumtråd till talspolen istället för ren koppar. Denna ultralätta talspole arbetar i en väldigt kraftig ferritmagnet som styr alla rörelser med järnhand. Och det här gör den med hjälp av en ultratunn magnetisk olja i talspolegapet, som förbättrar både kylning och kontroll.

Styvt och resonansdött kabinett med perfekt timing – Made in Denmark
Det stilrena och solida OPTICON-kabinettet har byggts på DALIs egen fabrik i Danmark. Det ger betydligt lägre transportkostnader och total kontroll över hela processen. Alla ytor utgörs av MDF (Medium Density Fibre), och elementen har skruvats rakt in i den 25 mm tjocka högglanslackade frontbaffeln. Det här sker via raffinerade utfräsningar som både ger en elegant försänkning, optimal stabilitet och maximal luftpassage på elementens baksida. Ytan är klädd med högkvalitativ vinyl i svar ask, valnöt eller matt vitt.

Invändigt har kabinettet på golvmodellerna i OPTICON-serien delats upp i separata kammare så att det inte uppstår tryckskillnader mellan element i samma volym. Det här gör att varje element kan finjusteras individuellt, utan att påverka varandra. Detta är också anledningen till att du hittar flera basreflexportar på baksidan – en för varje kammare.

Dämpningsmaterial och avstagning har placerats precis där det gör som mest nytta – på alla andra ställen har fri luftgenomströmning prioriterats, och det gäller även placeringen av reflexporten som sitter direkt bakom varje baselement. En del andra tillverkare har ett helt annat tillvägagångssätt när de dämpar sina kabinett, men DALI har för länge sedan bevisat att deras princip fungerar i praktiken och kompletterar helhetstänkandet kring Low-loss.

Nederst i kabinettet har det exklusiva delningsfiltret monterats direkt på baksidan av terminalerna, så att den elektriska signalvägen blir så kort som möjligt. Själva terminalskruvarna är av mycket hög kvalitet och tillåter alla tänkbara typer av kabelanslutningar, samtidigt som de säkerställer optimal kontakt under högtalarens hela livstid.

Vår
Expertbedömning

Fördelar

 • Öppen och oansträngd återgivning av dialog, detaljer och filmeffekter
 • Kompakta mått – får plats i de flesta hi-fi-möbler
 • Hybrid-diskantmodul
 • Exklusivt SMC-magnetsystem i bas-/mellanregisterelement
 • Kan användas tillsammans med både kompakta modeller och golvmodeller i OPTICON-serien

Begränsningar

 • Ingen finish i högglanslack eller äkta träfaner

Tillbehör till DALI OPTICON VOKAL

Tekniska specifikationer

Frekvensomfång (-3 dB)47-32.000 Hz
Känslighet89,5 dB
Impedans4 ohm
Storlek diskant28mm
Storlek bashögtalare6.5"

Rekommenderade produkter