Hopp til innhold

D/A-omvandlare

8 produkter
Visar 8 produkter utav 8

D/A-omvandlare

En D/A-omvandlare (DAC) gör om ljudet digitalt från CD, PC, Mac, TV, smartphone, online musiktjänster m.m. till analogt ljud som du kan lyssna på i högtalare eller hörlurar. DAC finns i full storlek för stereo- och musikanläggningar eller i fickstorlek för musik i hifi-kvalitet från en bärbar dator eller mobil.

Vad är en D/A-omvandlare?

En D/A-omvandlare, även kallad en DAC, vilket står för ”Digital to Analog Converter”.

DAC omvandlare digitalt ljud till analogt, så att du kan lyssna på ljudet från t.ex. din CD-spelare eller din TV i dina högtalare. Den kan även omvandla det digitala ljudet från din telefon eller dator, så att du kan lyssna på det analogt i dina hörlurar när du t.ex. åker tåg eller svettas i träningscentret.

Ska du i första hand använda din D/A-omvandlare när du är på språng - t.ex. när du lyssnar på musik från din telefon - kan du välja en av de små mobila enheterna, som passar i fickan eller i väskan. De har samma storlek som en USB-nyckel, men är fullspäckade med teknologier som ger dig kristallklart ljud så att du får ut mest möjligt av din musik.

Ska du konvertera digitalt ljud från din TV till ett par analoga högtalare, kan du istället välja en stationär omvandlare. De är större än de mobila modellerna, men fortfarande så små att du lätt kan hitta en diskret plats åt dem. De ger dessutom möjlighet till flera olika anslutningar och extrafunktioner.

Många D/A-omvandlare är idag inbyggda som en del i andra enheter, t.ex. förstärkare. Skillnaden i kvalitet mellan inbyggda och externa D/A-omvandlare kan vara stor, så det är upp till dig och dina krav att avgöra vilken typ som är bäst. Ursprungligen känner vi till inbyggda D/A-omvandlare från CD-spelare, där omvandlaren konverterar den digitala signalen från CD-skivan till en analog signal, som sänds ut från spelarens analoga ljudutgångar eller in i ett par ansluta hörlorar.

Idag finns det många fler möjligheter till att ansluta extra högtalare till exempelvis din CD-spelare, och här är det en god idé med en extern DAC. Denna kan anslutas till dina aktiva högtalare eller en förstärkare, så att du får bästa möjliga ljudresultat.

Kombinerad omvandlare och förstärkare – bara att stoppa i fickan

Du kanske redan har inveserat i ett par bra hörlurar, så att du kan ta med dig musiken när du är på språng. Även med hörlurar av hög kvalitet, går många miste om en stor del av ljudbilden. Utgången i våra telefoner är nämligen fyllda med brus och förvrängning, så även om du tycker att ljudet är ok, kan man ofta få ut mycket mer.

Vill du inte bara nöja dig, bör du skämma bort dig själv med en mobil hörlursförstärkare. Den tar inte mycket mer plats än en USB-nyckel, men den kan göra all världens skillnad för kvaliteten på det ljud som når dina öron.

Hörlursförstärkare kan användas både med din bärbara dator och din telefon, och i de flesta fall är den utrustad med en inbyggd D/A-omvandlare. Med en liten USB-nyckel kan du alltså både omvandla digitalt ljud till analogt ljud i hög kvalitet, och samtidigt förstärka kraften. Och det är verkligen något som kan höras. Du kommer bli överraskad över hur bra dina hörlurar faktiskt kan låta.

Hos HiFi Klubben förhandlar vi bl.a. kompakta DragonFly D/A-omvandlare, som fås i olika coola färger. De påminner som sagt om en vanlig USB-nyckel, men de är så mycket mer! Utöver olika färger fås de även i olika prisklasser så att alla kan vara med, och oavsett vilken modell du väljer är du självklart säkrad toppkvalitet.

En stationär låda till audiofilen

I vårt sortiment hittar du även omvandlare som ger dig hela paketet. I en och samma enhet kan du t.ex. få både förförstärkare, DAC, analoga och digitala anslutningar samt Bluetooth. Det betyder att du kan ansluta nästan vad som helst, att du får ut fantastiskt ljud och att du enkelt kan kontrollera musiken från från din trådlösa musikkälla. Omvandlaren ansluts de olika enheterna, och står sedan och passar sig själv bredvid din anläggning eller ett par aktiva högtalare.

Kom in och hör mer om dina möjligheter

Du är alltid välkommen in i en av våra HiFi Klubben-butiker, om du vill höra mer om de olika D/A-omvandlarna och vad de kan göra för dig.

Vi berättar gärna om fördelar och nackdelar med olika lösningar, så att du får bästa möjliga underlag i ditt beslut.