HiFi Klubben

Gå till innehåll
lokala erbjudanden Gör ett klipp på utställningsmodeller, utgående produkter och restlager från alla våra butiker. Läs mer

Så får du den perfekta TV-bilden

Din nya platt-TV är nästan alltid helt fel inställd när du packar upp den ur kartongen. Här kan du se hur du snabbt får mycket bättre TV-bild – helt gratis!

Fabriksinställningarna på din TV har tagits fram för att imponera på kunderna i butiken – inte för att ge en korrekt bild hemma i ditt vardagsrum. Den TV som ”skriker högst” på TV-väggen drar till sig mest uppmärksamhet och har större chans att bli såld än modellen bredvid. Därför har tillverkarna i regel maxat kontrasten, skärpan och färgen blå för att bilden ska te sig särskilt vit och ljusstark.

Om du inte själv gör något åt saken blir du snabbt trött i ögonen och missar samtidigt alla de fina detaljer som film- och TV-bolag lagt miljoner på att finputsa. Och ju dyrare och bättre TV, desto mer går du miste om.

Så enkelt får du ett bra resultat

Som tur är så är det inte svårt att få en mycket bättre TV-bild. Allt som krävs är att du gör några enkla grundinställningar via TV:ns standardmenyer och din fjärrkontroll. Sedan kan du luta dig tillbaka och njuta av en mycket naturligare och behagligare TV-bild.

Vi har tagit fram en kort guide som visar hur du får fram en optimal grundinställning på de TV-märken vi säljer på Hi-Fi Klubben: Samsung, Sony och LG. Det är en snabb och välfungerande lösning för dig som inte vill befatta dig mer med tekniken än högst nödvändigt.

Se guiden här

Film Mode en magisk genväg till bra TV-bild

På TV:n finns en rad grundinställningar som du enkelt kan utgå ifrån. Det gäller till exempel kontrast, ljusstyrka (brightness), färg, skärpa och olika digitala filter som kan slås till och från (t.ex. brusreducering).

Det finns en massa parametrar att ändra på, och för en vanlig TV-användare kan det snabbt verka ganska oöverskådligt. Som tur är har TV-tillverkaren sett till att du når nästan hela vägen fram genom att klicka på ett alternativ i menyerna: Film Mode (även kallat Movie Mode eller liknande).

Med Film Mode går TV:n direkt över till inställningar som ligger väldigt nära de värden som film- och TV-branschen har definierat som ”korrekta”. Till skillnad från till exempel musikbranschen arbetar man inom bildproduktion med fastställda standarder som gäller för både proffs och hemanvändare. Film Mode är kort sagt TV-tillverkarnas ansats att komma så nära dessa standarder som möjligt utan att du ska behöva gå in och göra mätningar med dyr professionell utrustning.

Kalibrering om du vill att det ska bli helt perfekt

Att kalibrera en TV betyder egentligen bara att du mäter och justerar ett antal bildinställningar för att komma så nära en perfekt bild som det överhuvudtaget är möjligt. Ingen skärm är exakt lik en annan när den levereras från fabriken och därför måste du göra de här inställningarna individuellt för varje enskild skärm om du vill ha ett 100 procent optimalt resultat.

Äkta kalibrering kräver särskilda mätverktyg, tillgång till avancerade inställningar och utbildning i att tolka mätresultaten så att du kan göra de justeringar och kompromisser som behövs – på just din TV och för just ditt vardagsrum!

Allt det här ska göras av en utbildad TV-tekniker, och det är långt ifrån gratis. I gengäld får du en sista avgörande finputsning av bildupplevelsen, och för kräsna entusiaster kan det här definitivt vara värt pengarna. Det samma gäller om du är lycklig ägare till en bra projektorhemmabio.

 

Pseudokalibrering en oseriös genväg

En riktig kalibrering är alltid individuell och kräver rätt utrustning och rätt metod. Det förhindrar dock inte att vissa aktörer på marknaden försöker ta genvägar med smarta ”kalibreringar” som de tar betalt för. Här betalar du dyrt för något som du själv kunde ha gjort lika bra på fem minuter!

Det finns nämligen inte två TV-apparater som är 100 % lika, även om de är av exakt samma märke, modell och årsmodell. Toleranser i tillverkningen ger alltid små skillnader mellan olika exemplar. Samtidigt har TV-tillverkarna blivit riktigt duktiga på att göra en bra grundinställning för Film Mode som du läste om ovan. Det betyder bland annat följande:

  • Du kan inte mäta kompletta bildvärden för en TV och förvänta dig ett optimalt resultat genom att knappa in samma värden på ett annat exemplar av samma modell. Vissa återförsäljare marknadsför ändå just det här förfarandet som ”kalibrering”, trots att det inte handlar om någon sådan. Det här är en oseriös gissningslek.
  • På grund av toleranserna och inflytandet från ljuset i ditt TV-rum kan du lätt riskera att den pseudokalibrerade bilden är sämre än tillverkarens egen Film Mode-inställning. Med andra ord är det slöseri med pengar.

 

Gör det gratis eller gå hela vägen

Hi-Fi Klubben tänker inte låta dig betala för oseriösa kalibreringsinställningar. Om du är en vanlig användare rekommenderar vi därför att du ställer in TV:n på Film Mode (eller motsvarande). Då har du på fem minuter uppnått 95 procent av ett optimalt resultat utan att det kostat dig en krona.

Om du vill att bilden från din TV eller projektor ska bli helt perfekt rekommenderar vi att du kontaktar en professionell TV-tekniker och låter dem utföra en äkta kalibrering hemma hos dig. Då kan du se fram emot en bild som blir så bra den överhuvudtaget kan bli. Och det är faktiskt rätt skönt av veta när favoritfilmen rullar på skärmen!

Så får du en bättre TV på fem minutter

 

 

Få en bättre TV-bild – helt gratis

Fem minuter och ett par enkla inställningar är allt som krävs för att du ska få en mycket bättre TV-upplevelse.
Se här

 

Så ordnar du stort ljud till din TV

De inbyggda högtalarna i TV:n låter inte särskilt bra. Vi visar dig hur du kan få mycket bättre ljud.
Se här

 

Placera TV:n som du vill

TV-möbel, vägg, hylla eller golv? Vi har smarta lösningar oavsett hur du vill placera din TV.
Se här

 

LED – QLED – OLED

Tre olika TV-typer – vad är bäst? Vi hjälper dig att hitta en perfekt TV för just dina behov.
Se här

 

Vi tror att du kommer gilla mer än bara denna sida