Hopp til innhold

Dolby Atmos soundbar

9 produkter
Visar 9 produkter utav 9

Dolby Atmos soundbar – TV-ljud i särklass

Vill du ha bra ljud men saknar utrymmet i vardagsrummet eller budgeten för en fullständig anläggning? Då ska du uppgradera ditt ljudsystem med en Dolby Atmos soundbar. Dolby Atmos ger dig kristallklart ljud och en upplevelse av att ljudet kommer från alla håll. Det gäller både musik, film, TV och spel så länge de skapas med surround. En soundbar är en riktigt smart allt-i-en-lösning för väldigt många. Vill du bygga ett traditionellt komplett högtalarsystem är den också till stor hjälp.

Låt oss klarlägga skillnaden: 2.1, 5.1 och Atmos

Vad är Dolby Atmos egentligen? Är det något du inte kan leva utan? Något som gör att du bara måste investera i en Dolby Atmos soundbar? Då Atmos är vidareutvecklingen av 2.1- och 5.1-kanalerna, som är bra på sina egna sätt, kommer svaret för många att vara ett rungande ja. Därför är Dolby Atmos en idealisk lösning om du söker ett omslutande och högkvalitativt ljud.

För att besvara frågan om vad en soundbar med Dolby Atmos egentligen är, ska vi börja med att titta på de andra kanaltyperna: 2.1 och 5.1. Då får du en bättre bild av vad en soundbar med olika kanaler behärskar, kan jämföra med Dolby Atmos och se hur Dolby-teknologin verkligen sticker ut.

Enkelt uttryckt handlar kanaler om hur många högtalare det finns i soundbaren. Det första talet anger antalet högtalare medan det andra visar om det är en soundbar med subwoofer – antingen inbyggd eller som extratillbehör.

2.1 soundbar

En 2.1 soundbar har högtalare både till vänster och höger, varför ljudet kommer från två riktningar. Det är den helt grundläggande uppsättningen som ger dig bra ljud, om än inte banbrytande. Några soundbarer med två kanaler kan dock virtualisera surroundljud så att det tycks härstamma från flera håll. En utmärkt lösning om du önskar ett mer omslutande ljud men inte vill investera i flera kanaler eller högtalare.

5.1 soundbar

Här talar vi om riktigt surroundljud snarare än om en virtualiserad utgåva. En 5.1 soundbar rymmer tre högtalare: en i var sida och en i mitten. Dessutom finns också möjlighet till surroundhögtalare på baksidan, som låter dig skapa en häftig surroundupplevelse. Du kan också ha en 5.1 soundbar utan bakhögtalare, men det är de som skapar surroundljud och som tar ljudupplevelsen till en ny nivå.

Dolby Atmos

Här kommer vi till vidareutvecklingen av 5.1 soundbaren: Dolby Atmos har en tredje siffra och uttrycks som exempelvis 5.1.2. Den tredje siffran indikerar att det finns två högtalare som riktas uppåt. I likhet med de övriga siffrorna kan den alltså variera beroende på modell.

Det speciella med en Dolby Atmos-soundbar är att ljudet också kommer uppifrån. Det uppnår du genom de extra högtalarna som skjuter ljudet uppåt. Dolby har därmed introducerat ett smart, vertikalt ljud. Vidare behandlar Dolby Atmos ljud som objekt. Det handlar inte längre om att ljud ska komma från en kanal utan från en plats. Det får heller inte röra sig från den ena högtalaren till den andra utan från ett ställe till ett annat – exempelvis på bakväggen.

Goda råd när du köper av soundbar med Dolby Atmos

Ljudet från en TV uppvisar ofta en del brister på kvalitetssidan. En soundbar är den enklaste och mest kompakta lösningen på problemet. Den är i många fall billigare än ett fullständigt system med bland annat centerhögtalare och ett par fronthögtalare samt bakhögtalare, som annars används för att bygga upp surroundljud.

En Dolby Atmos soundbar är en superbra lösning för att skapa ljud av hög kvalitet. Du kan få en hemmabioliknande upplevelse utan att fylla hela vardagsrummet med utrustning. Men det är några saker att fundera på innan du kastar dig ut för att köpa en Dolby Atmos soundbar. Dem ska vi diskutera här nedan.

Gå igenom din budget

Inför ett eventuellt köp av en Dolby Atmos soundbar är budgeten mycket viktig. Denna typ av soundbar är nämligen något dyrare än andra soundbarer på marknaden. I gengäld är den nya tekniken också helt oslagbar och väl värd varenda krona. Med en dyrare Dolby Atmos soundbar får du också fler funktioner och smarta möjligheter som du kanske kan dra nytta av.

HDMI-anslutning

Det kan hända att du använder din Dolby Atmos soundbar som en helt vanlig soundbar om det som du ser eller hör inte är optimerat efter formatet. Notera dock att det finns några bestämda krav för att ansluta din Dolby Atmos soundbar till din TV. Du kan nämligen inte använda optiska kablar till din soundbar med Dolby Atmos utan måste använda HDMI-porten i din TV. Den ska i sin tur stödja den så kallade eARC-funktionen för att kunna överföra Atmos. Om du använder en optisk kabel, exempelvis om din TV-apparat är för gammal för att ha de nödvändiga portarna, kan du fortfarande använda soundbaren. Dolby Atmos-ljudet följer däremot inte med.

Röstkontroll, multirum och subwoofer

Några soundbarer har massor av smarta extrafunktioner. Det kan det vara värt att komma ihåg när du letar efter en Dolby Atmos soundbar. Exempelvis är några kompatibla med röstkontroller som Siri eller Google Assistant och låter dig bland annat styra både återgivning av musik och film. Andra soundbarer är kompatibla med andra högtalare och låter dig skapa ett multirumssystem. Det är ett genialiskt sätt att utnyttja din soundbar på. Du kan få ljud i flera rum samtidigt, eller kanske använda några av multirumshögtalarna som bakhögtalare för att skapa surround med din Dolby Atmos soundbar.

Du kan få en soundbar med subwoofer. Och även om du redan har utmärkt ljud med din Dolby Atmos soundbar, kan det i många fall vara en fördel att investera i en bra subwoofer. En subwoofer kan nämligen hantera de riktigt låga frekvenserna. Du får en mer nyanserad ljudbild där även de djupaste, nästan ljudlösa bastonerna följer med.

Prova din Dolby Atmos soundbar i HiFi Klubben

Vårt sista goda råd är att ta vägen förbi din närmaste HiFi Klubben butik och prova våra soundbarer innan du köper. Framför allt kan det vara en fördel att höra skillnaden mellan en vanlig soundbar och en Dolby Atmos soundbar. Då får du själv uppleva varför vi rekommenderar den här varianten till de största ljudentusiasterna därute.