Hopp til innhold

Baslåda

37 produkter
Visar 37 produkter utav 37

Subwoofers

En aktiv subwoofer har en egen kraftfull, inbyggd förstärkare och har byggts för att återge de djupaste bastonerna i både filmljud och musik. En subwoofer / baslåda är ett givet komplement till kompakthögtalare, men även till många golvhögtalare. Den kan placeras väldigt fritt i förhållande till huvudhögtalarna, t.ex. i ett hörn.

Få den bästa upplevelsen med en bra subwoofer

En bra subwoofer hjälper dig att ge dig en fulländad ljudbild, så att du kan höra och känna kraftiga explosioner i filmer eller djupa baslåtar i musik ända ner till mellanregistret, oavsett om du spelar från din dator eller din TV.

En subwoofer är traditionellt en fyrkantig baslåda som vanligtvis placeras i ett hörn i vardagsrummet eller under skrivbordet för att inte ta alltför mycket plats eller uppmärksamhet. En baslåda fås i stor, liten och mini-version, beroende på vad som passar bäst i ditt hem. Om du har ont om plats, ska du leta efter en kompakt subwoofer som är designad till att ta så lite plats som möjligt.

De flesta subwoofers idag är aktiva, vilket innebär att de har en inbyggd förstärkare. En aktiv subwoofer är en stor fördel, eftersom de djupa frekvenserna som tas om hand av subwoofern kan vara en utmaning för vanliga förstärkare, som därför kan få ett positivt tillskott från en aktiv subwoofer.

”Behöver jag överhuvudtaget en subwoofer?”, frågar du kanske dig själv. Det tarvliga svaret är "kanske" - det beror på vad ditt behov är och vilka högtalare du eventuellt redan har. Om du tittar på film och konserter med surround, behöver du utan tvekan en baslåda, eftersom dessa spelas in med ett separat ljudspår till basen som du helt enkelt inte får med, om du inte har en baslåda som kan avspela det. 

En subwoofer är också en bra idé om du har små högtalare, på så sätt får du med hela spektrat i din musik.

Om du däremot har ett par stora golvhögtalare eller liknande, kan du eventuellt klara dig utan en subwoofer - det beror på hur högt du prioriterar bra ljud. Stora högtalare kan absolut ge dig en fantastisk ljudupplevelse, men om du vill få med hela spektrat, slipper du inte det fyrkantiga miraklet.

Experimentera med plats och inställningar

Våra öron kan inte riktningsbestämma de djupa toner som subwoofers bidrar med. Det innebär att du har mer frihet att placera den var du vill i rummet. Utan att bli alltför nördiga, vill vi bara förklara att en subwoofer spelar s.k. rundstrålande djupa toner, vilket innebär att den spelar någorlunda lika kraftigt i alla riktningar. 

När de djupa bastonerna från en subwoofer träffar en yta, t.ex.en vägg, reflekteras tonerna tillbaka ut i rummet. D.v.s. basen förstärks om subwoofern står vid väggen. Det betyder också att om basen är för kraftig, kan du flytta din subwoofer en bit ut från väggen så att ljudet inte kastas tillbaka så direkt. 

Bara lite extra nördinfo

Om du inte är intresserad av hur en subwoofer fungerar, kan du hoppa över det här avsnittet och läsa mer generellt om vad en subwoofer kan göra för dig. Om du vill lära dig lite extra, så fortsätt läsa här.

I en subwoofer sitter ett elektroniskt delningsfilter, som filtrerar de olika signalerna innan de förstärks, d.v.s sänds ut så att vi kan höra dem. Det elektroniska delningsfiltret - och delningen innan förstärkning - gör det möjligt för en subwoofer att enbart spela de djupa bastonerna när resten har filtrerats bort.

På baksidan av din subwoofer kan du ställa in var frekvensdelningen ska ske, d.v.s. när ljuden ska sorteras bort. En rimlig utgångspunkt är att börja med att ställa in den på cirka 80 Hertz, men det beror i hög grad både på din subwoofer och de anslutna högtalarna. Tumregeln säger att ju större högtalare, desto lägre delningsfrekvens.

Förutom delningsfrekvens, finns det också en fasknapp som du kan ställa in på 0 eller 180 grader. Fasinställningen säkerställer att basen träffar örat samtidigt som de andra högtalarna, och detta är nödvändigt eftersom subwoofern ofta står i motsatt sida av rummet än övriga högtalare.

Om din subwoofer står mitt emot de andra högtalarna, ska du som utgångspunkt ställa fasknappen på 180 grader så att signalerna inte styr direkt in i varandra. Om de gör det, riskerar du att basen neutraliseras och därför inte kan höras på vissa platser i rummet. 

Ovanstående är bara en tumregel, så använd dina öron för att hitta de bästa inställningarna. Det är inte alltid den mest logiska lösningen som ger det bästa ljudresultatet, så här är dina öron mycket viktigare än din logik. Slutligen ska det nämnas att det också finns trådlösa subwoofers på marknaden. Du kan alltså fortfarande få en cool bas, även om du inte tycker om att rota med kablar och hellre vill ha en trådlös subwoofer.

Låt oss hjälpa dig att hitta din nya subwoofer

Är du osäker på vilken subwoofer du bör välja, eller på högtalare generellt, är du alltid välkommen att använda vår online chat där vi sitter redo att svara på alla dina frågor och rådge dig på bästa möjliga vis.

Du kan också komma ner till din lokala HiFi Klubben-butik, där vår personal alltid är redo med bra förslag och kan demonstrera de olika högtalarna och systemen så att du vet vad du får innan du handlar. Vi kan också guida dig kring bra erbjudanden så att du kan göra ett extra bra köp om en passande subwoofer är på rea just då.