Hopp til innhold

Tips och tricks
när du bygger in ljud

Gör-det-självare har både fina möjligheter och chansen att ta ut svängarna när de ska bygga in ljud i hemmet. Här är några tips på vad du ska tänka på innan du sätter igång.

Allt fler bygger in ljud i sina hem för att få bättre ljud i diskret förpackning. I dag finns en lång rad produkter som är designade för inbyggnad, så uppgiften är absolut genomförbar för hemmafixaren. Som tur är finns det många möjligheter oavsett budget, och i grund och botten kan du göra det mesta själv om du inte har tummen mitt i handen. Här är några tips från HiFi Klubbens experter som du kan ha som startpunkt.     

Förbered dig och undersök dina rum

Den goda nyheten är att du lagligt sett får lov göra allt själv, bortsett från att dra strömmen. Överlåt allt som har med det elektriska att göra till en professionell elektriker. Det kan vara livsfarligt att fuska, och du kan bryta mot lagen.

I allmänhet är det bra att prata med en hantverkare innan du gör det första hålet i taket och på HiFi Klubben kan vi också å dina vägnar ha en dialog utan förpliktelser direkt med din hantverkare. Ju tidigare i processen du kan få hjälp och vägledning desto bättre.

Om du är en av alla dem som har fått lust att bygga in högtalare i taket, så behöver du ta reda på hur mycket plats och vilka material som finns i taket. Ta eventuellt ned en spot och mät höjden över gipsplattan. Då kan du se om det finns plats för högtalare och backbox. Inbyggnadshögtalare behöver vanligtvis ett djup på mellan 10–15 cm, så i regel behövs lite mer plats för backboxen – någonstans mellan 15–20 cm beroende på modell. I regel måste isoleringen tas bort från området där högtalaren ska sitta.

BACKBOXEN — DET OSYNLIGA
HÖGTALARKABINETTET

Det finns många myter och missförstånd kring när och hur du ska använda en backbox. Här kan du se vad det handlar om.
Läs mer

Du behöver alltså ta reda på om du helt enkelt har möjlighet att bygga in högtalare i väggar och tak. Om du inte har plats i taket och inte har tänkt att bygga ett sänkt tak, så får du stryka planerna på inbyggda takhögtalare och istället titta på diskreta lösningar som kan monteras utvändigt.

Därefter ska högtalarna monteras korrekt, vilket beror på den modell du tänkt dig. En bra tumregel är dock att placera högtalaren minst 50 cm från hörn och riktad mot din lyssningsposition om modellen kan riktas.

Kom ihåg att vara väldigt noggrann vid monteringen. Det är otroligt viktigt att installationen är 100 procent lufttät. Faktum är att det nog är det allra viktigaste för att uppnå bra ljudkvalitet. Det får inte finnas ”hål i taket”, och både högtalare och backbox måste sluta helt tätt. Om så inte är fallet kommer basen att låta ”pff” istället för ”BOM”, och det är det ingen som orkar lyssna på.

Dra massor av tomrör (kabelrör)

När du bygger eller renoverar ska du alltid tänka på tomrör – de är otroligt viktiga för möjligheterna att bygga in ljud. Har du väl lagt rör i samband med en renovering eller ombyggnad så har du redan kommit en väldigt bra bit på vägen. Lägg hellre för många än för få. Livet kan förändras och du kan behöva ljud på andra sätt senare i livet. Fundera på hur du kan dra rören från en central punkt där förstärkare och teknik kan stå till de ställen där du en dag kanske vill ha högtalare. Det kostar nästan ingenting när du väl är igång.

När du väljer tomrör ska du tänka på att välja en diameter med plats för de kablar som ska dras genom dem. HiFi Klubben rekommenderar rör på 20 mm. Det blir också enklare att dra kablarna om du placerar tomrören i stora, mjuka svängar. Skippa helt 90-graderssvängar – så har du säkerställt en lyckad framtida kabeldragning.

Om du redan från början vet var du senare vill placera till exempel en takhögtalare, så kan du dra kabeln direkt från teknikutrymmet till din backbox, och gärna låta en meter kabel ligga i den förslutna backboxen. Notera sedan var boxen finns så att du alltid kan montera en högtalare i efterhand när behovet uppstår.

Fakta

  • Fuktspärr

    Fuktspärren är ett slags membran (oftast en plastfolie) som ska se till att varm luft inifrån byggnaden inte ska pressas ut i framför allt väggar och tak. När den varma luften inifrån möter den kallare luften utifrån kan det nämligen uppstå kondens och fukt – och därmed mögel, röta och svamp i organiska material som till exempel trä.

    Fuktspärren sitter oftast där det finns trä och isolering – närmast den varma sidan. Men det finns oftast inte någon fuktspärr i bjälklag eller innerväggar eftersom det är varm luft på bägge sidor.

    I dag isoleras hus tätt och därför ställs stora krav på att fuktspärren sluter tätt, särskilt i nybyggda hus. Därför ska du se upp när du gör hål för högtalare! Fuktspärren sitter ofta en liten bit in i isoleringen så att den inte syns vid första ögonkastet. Om du råkar bryta fuktspärren är det viktigt att täppa till eventuella hål så att den blir tät igen. Det finns många olika lösningar och produkter därtill, och vad som är rätt lösning beror på typen av fuktspärr. Exempelvis är byggfolietejp lätt att använda. En inbyggnadshögtalare sitter i en låda – en backbox – som du kan tejpa den brutna fuktspärren mot.

    Fuktskador kan bli ett allvarligt problem och därför är det naturligtvis viktigt att alltid ta hjälp av en fackman om du är det minsta tveksam när det gäller fuktspärren.

Kablar, kablar, kablar

Även om mer och mer blir trådlöst så är kablar fortfarande den bästa och mest stabila anslutningen, även för ljud. Du kan få kablar som har en hal yta och en styvare konstruktion och är avsedda för installationer, medan andra kablar kan vara mjuka och svåra att dra genom ett tomrör. Högtalarkablar kan dras långt om de är rätt dimensionerade. Vi gör ofta installationer där kablar behöver dras 35–40 meter, men i de flesta hus räcker 20 meter.

På HiFi Klubben rekommenderar vi oftast kablar med en tjocklek på 1,5 och 2,5 kvadratmillimeter för inbyggnadshögtalare. Det täcker behovet för nio av tio kunder. Moderna kablar är bra, och även relativt billiga kablar är tillräckligt i de flesta installationer så länge det handlar om riktig högtalarkabel i rätt tjocklek. Om kabeln blir för tunn och ska dras långa sträckor blir motståndet för stort, vilket resulterar i ett tunt ljud utan ordentlig bas. Om du väljer exklusiva och avancerade högtalare behöver du bättre kablar och bör dra dem så korta sträckor som möjligt. Annars blir motståndet för stort och du går miste om detaljer i ljudet.

Hifi-upplevelser eller bakgrundsljud?

När det handlar om högtalare ska du vara medveten om att det är skillnad på hifi-ljud och bakgrundsljud. För hifi-ljud placeras högtalarna främst i väggar och i öronhöjd, och du lyssnar verkligen när musiken spelar. Takhögtalare är däremot främst framtagna för att spela bakgrundsmusik. Det kan jämföras lite med ljuset från en läslampa kontra infällda spottar. Så fundera över vilket behov du har.

Ofta behöver du också fler högtalare än du tror. När det gäller inbyggnadsljud är fyra högtalare för 2 000 kronor styck ofta bättre än två stycken för 4 000 kronor styck. Och kom ihåg att placera högtalarna så att du får bra spridning på ljudet. Tumregeln säger att ljudet från en högtalare kan täcka upp till cirka 15 kvadratmeter, givetvis beroende på högtalarens storlek och placering. Om rummet är större behöver du fler högtalare för att säkerställa en jämn och behaglig fördelning av ljudet.

Tänk också på rummets karaktär. Till exempel kan du i badrum, där det kanske redan finns spottar och ventilation i taket, ha svårt att hitta en bra placering för två högtalare. Här kan du istället välja en stereohögtalare så att bara ett enda högtalarhål behöver göras.

Förstärkaren bör driva det antal förstärkare den är konstruerad för. Högtalare kan serie- eller parallellkopplas, men vi rekommenderar ett par högtalare per förstärkare. De flesta förstärkare är inte byggda för att driva flera högtalare, och motståndet blir lätt för stort, vilket går ut över ljudet.

Om du ändå vill koppla in fler högtalare så ska du tänka på vad du har för typ av högtalare och förstärkare. En Sonos Amp är till exempel byggd för två högtalare, men kan i många fall ändå driva fyra stycken 8-ohmshögtalare om de är parallellkopplade. Men om högtalarna däremot är på fyra ohm ska du seriekoppla dem för att få motsatt effekt, annars får du för låg impedans och förstärkaren kommer att gå på knäna. Kontakta fackman om du går i de här tankarna – och leta eventuellt efter en riktig CI-förstärkare som är avsedd för många högtalare om du har ett större behov.  

Ett bra nätverk är avgörande

Det är trevligt att ha alla grejer som nätverksutrustning, förstärkare, switch och liknande i ett och samma rum. Ofta inrättas ett teknikutrymme i nybyggda hus. Men det placeras vanligtvis i ena änden av huset. Och om du placerar en router med inbyggt wifi där kan det bli svårt att få wifi-täckning i hela hemmet. Därför kan det vara en god idé att dra nätverkskablar från teknikrummet till olika delar av huset. Det kan vara till vardagsrummet och de platser där du kanske vill ha en TV. Det ger en mer stabil nätverksuppkoppling för streaming på TV:n, en eventuell spelkonsol och din ljudanläggning.

Om det inte är möjligt att dra kablar till alla platser bör du åtminstone fundera på att dra en nätverkskabel till en central plats där du kan placera en bra åtkomstpunkt för ditt wifi. En familj med två barn har i dag väldigt mycket trafik på nätverket, och förbrukningen blir allt högre. Så spara inte in på nätverk och wifi eller möjligheterna att ansluta via kabel. Tänk på att nätverkskablar finns i flera kvaliteter och du behöver inte nödvändigtvis den bästa och dyraste överallt. Fråga oss gärna om du behöver råd och vägledning.

Sist men absolut inte minst ska du också komma ihåg att du behöver tillgång till rejält med ström. Det är så förargligt att sakna uttag för prylarna för att du inte tänkt igenom allt på förhand. Om du har väldigt mycket utrustning kan det till och med vara en god idé att få elektrikern att etablera en grupp som bara är avsedd för ljudutrustning. Kom gärna förbi HiFi Klubben om du har frågor – och mycket nöje med ditt projekt.

Relaterade artiklar