Hopp til innhold

Backboxen – en säker väg till korrekt installerade inbyggnadshögtalare

NÄR SKA DU ANVÄNDA EN
BACKBOX?

En backbox är ett separat ”kabinett” för inbyggnadshögtalare som i många fall ska användas för att få en optimal montering.

Om du funderar på att bygga in dina högtalare i vägg eller tak har du troligen stött på begreppet backbox. En backbox är ett separat "kabinett" som du monterar bakom högtalaren, dolt i väggen eller taket. Det finns olika praktiska anledningar till att vi i regel rekommenderar att du monterar en backbox på din

  • För att få en helt lufttät montering av högtalaren, till exempel på en ojämn yta eller där väggen/taket i sig inte sluter tätt. För att en otät vägg förstör ljudet eftersom basen från högtalarens fram- och baksida tar ut
  • För att hindra ljudet från högtalarens baksida att sprida sig till angränsande
  • För att återupprätta en eventuell fuktspärr som brutits för att göra hål för
  • För att uppfylla brandsäkerhetskrav för skiljeväggar och
  • För att ge högtalaren lämplig volym på baksidan så att den spelar så bra som möjligt.

Ljudmässigt kan både för lite luft och för mycket luft bakom högtalaren ha negativ inverkan på ljudkvaliteten. Om luftvolymen är för stor får högtalarmembranen inget mottryck, vilket gör basen okontrollerad – det vill säga lös och lite för fyllig. För liten luftvolym begränsar å andra sidan högtalaren så att den spelar för lite bas. Med en backbox kan du vara säker på att du får ett luftutrymme som passar dina inbyggnadshögtalare så att de kommer till sin fulla rätt.

En del inbyggnadshögtalare, vanligtvis i den mer exklusiva klassen, som till exempel Bowers & Wilkins 7- och 8-serier, är till och med framtagna för att spela med backbox. Av ljudmässiga skäl har man här valt en basreflexkonstruktion, och backboxen ingår därför som en integrerad del av högtalaren precis som ett traditionellt reflexavstämt kabinett. Den enda skillnaden är att kabinettet sitter dolt inne i väggen.

Tänk på backboxen om du bygger väggen eller taket

Nästan alla backboxar är bredare än själva högtalaren och ska därför i praktiken monteras från baksidan av väggen eller taket, vilket kan göra det ytterst besvärligt om de ska monteras in i efterhand. Backboxen ska därför helst tas med i konstruktionen redan från början om du till exempel ska bygga om.

Det här problemet löser vissa högtalare dock elegant, som exempelvis PHANTOM E-60 från DALI. Här är backboxen inte bredare än högtalaren och därför kan du montera den i efterhand utan att behöva utöka hålet du redan skurit ut. En annan lösning i det här läget är en flexibel backbox i gummi, som till exempel Dynabox.

Undantagen som bekräftar regeln

En backbox är i regel det säkraste sättet att få ut så mycket som möjligt av dina inbyggnadshögtalare, och flera backbox-modeller är framtagna för att passa ett brett utbud av inbyggnadshögtalare. BB 6C/BB 6W passar till exempel alla inbyggnadsmodeller från Bowers & Wilkins som inte levereras med integrerad backbox, och Dynabox passar de flesta inbyggnadshögtalare på marknaden. Backboxarna är gjorda för att ta upp minsta möjliga volym så att de ska vara lätta att bygga in i väggar och tak.

Om du är ute efter helt optimalt ljud kan det hjälpa att få en större speciallösning tillverkad så att du får ännu bättre ljud. Om du kan få dina byggare eller snickare att specialtillverka en backbox-lösning när de ändå bygger ditt hus så har du alla möjligheter att få ett optimalt resultat. Med en backbox på 50 liter och en lämplig mängd dämpningsmaterial bakom högtalaren får du ut det allra bästa av dina högtalare. Det kräver dock grundligt och noggrant arbete – bland annat måste backboxen konstrueras så att den blir helt lufttät.

Om du har flera våningar i ditt hem är det inte nödvändigtvis något problem att montera en inbyggnadshögtalare i taket. Men som tidigare nämnts måste taket hålla tätt, och du bör se till att bjälklaget är konstruerat så att ljudet från din takhögtalare inte sprider oönskat ljud till våningen ovanför.