Hopp til innhold

Backboxen
det osynliga högtalarkabinettet

Det finns många myter och missförstånd kring när och hur du ska använda en backbox. Här kan du se vad det handlar om.

En backbox är ett separat ”kabinett” som du monterar bakom en inbyggnadshögtalare, dolt i väggen eller taket. Det finns olika anledningar till att vi i regel rekommenderar att du monterar en backbox på din inbyggnadshögtalare:

  • För att uppnå en helt lufttät montering av högtalaren, till exempel på en ojämn yta eller där väggen/taket i sig inte sluter tätt. En otät montering förstör ljudet eftersom basen från högtalarens fram- och baksida tar ut varandra.
  • För att ge högtalaren lämplig luftvolym på baksidan så att den spelar så bra som möjligt.
  • För att hindra ljudet från högtalarens baksida att sprida sig till angränsande rum.
  • För att återupprätta en eventuell fuktspärr som brutits för att göra hål för högtalaren.
  • För att uppfylla brandsäkerhetskrav för skiljeväggar och bjälklag.

Ljudmässigt kan både för lite luft och för mycket luft bakom högtalaren ha negativ inverkan på ljudkvaliteten. Om luftvolymen är för stor får högtalarmembranen inget mottryck, vilket gör basen okontrollerad och lite för fyllig. För liten luftvolym begränsar å andra sidan högtalaren så att den spelar för lite bas. Rätt backbox ger dina inbyggnadshögtalare en passande luftvolym att spela i så att de kommer till sin fulla rätt.

En del inbyggnadshögtalare, vanligtvis i den mer exklusiva klassen, som till exempel Bowers & Wilkins 7- och 8-serier samt DALIs PHANTOM M- och S-serier, är framtagna för att spela med backbox av ljudmässiga skäl. Här ingår den medföljande backboxen som en integrerad del av högtalaren på samma sätt som ett traditionellt kabinett. Den enda skillnaden är att kabinettet sitter dolt inne i väggen. För alla andra inbyggnadshögtalare ska du fundera på backbox utifrån högtalare, installation och framför allt utrymmet bakom i väggen eller taket.

Högtalaren behöver inte sitta mitt i backboxen. Om monteringen av boxen inte är centrerad i förhållande till högtalarens placering, till exempel på grund av en takbjälke, så gör det inget. Så länge högtalaren får plats innanför takboxen så kan den gärna sitta i ena änden eller ut mot ett hörn.

Boka ett
Gratis
möte om osynligt ljud

Vi vill gärna ge dig bästa möjliga rådgivning, personligt anpassad för just dina ljudplaner. Boka en tid för en pratstund utan förpliktelser – så är du på god väg mot ett bra resultat. Du är också varmt välkommen att ställa frågor i någon av våra butiker.

Hur stor ska
backboxen
vara?

De flesta inbyggnadshögtalare utan medföljande backbox spelar optimalt i en luftvolym på omkring 25 liter. Här får du både den dämpning som behövs och den luftmängd som behövs för att högtalarmembranen ska kunna arbeta. Universal-backboxen från DALI är gjord för att ge just den här volymen, och den är därför ett givet förstahandsval för montering av högtalare i tak, där det ofta finns gott om plats på baksidan.

Om det är ont om plats – till exempel vid montering i vägg – eller om du har speciella behov med tanke på ljud- eller brandisolering, så kan de mindre backboxarna från B&W vara ett alternativ. Här får högtalaren inte mycket luft att jobba i, och det går ut över återgivningen av den djupa basen. I gengäld är dämpningen riktigt bra, och därför kan du med fördel använda tonkontrollerna på din anläggning för att förstärka basen. Det är normalt sett inte en korrekt uppmaning hifi-sammanhang, med i det här fallet fungerar det faktiskt precis som det är tänkt.

I väggar kan det också vara en bra lösning att projektera konstruktionen av läkten så att de skapar en luftvolym på cirka 25 liter bakom varje högtalare. Med en lämplig mängd dämpningsmaterial får du en optimal ljudmässig lösning på det här sättet, du spar kostnaden för backboxen och slipper kväva basen med en för liten backbox.

Det är extremt viktigt att få en lufttät försegling mellan backbox och takplatta när taket monteras, till exempel med fogmassa. Annars kommer det aldrig att låta bra.

Tänk på
backboxen
när väggar och tak konstrueras

Nästan alla backboxar är bredare än själva högtalarens monteringshål och ska därför i praktiken monteras från baksidan av väggen eller taket, vilket kan göra det ytterst besvärligt om de ska monteras in i efterhand. Backboxen ska därför helst tas med i konstruktionen redan från början om du till exempel ska bygga om. Om du kommer åt din takkonstruktion från baksidan via vinden genom isoleringen så är det givetvis en lösning i traditionella enplansvillor.

Vissa B&W-modeller (7-serien) och vissa DALI-modeller (K- och S-serien) kan monteras i efterhand, så det finns lösningar utan att du behöver plocka isär huset. Dock finns det också andra lösningar för att i efterhand montera inbyggnadshögtalare i befintliga väggar och tak. Fråga på HiFi Klubben och låt oss hjälpa dig att hitta rätt lösning för just ditt behov. Det är ofta fullt möjligt.

Om du har flera våningar i ditt hem är det inte nödvändigtvis något problem att montera en inbyggnadshögtalare i taket. Men som tidigare nämnts måste taket hålla tätt, och du bör se till att bjälklaget är konstruerat så att ljudet från din takhögtalare inte sprider oönskat ljud till våningen ovanför.

Det här ska du
tänka på
vid montering av backbox

Oavsett vilken backbox-variant du väljer ska den monteras innan taket sätts upp. Här visas en öppen backbox från Bowers & Wilkins som är enkel att montera på takkonstruktionen. Tänk på att göra plats i konstruktionen så att isoleringskraven uppfylls.

Den slutna backboxen gör det ännu lättare att få en helt tät sammanfogning mellan backbox och undersidan av taket. När taket är monterat och du ska skära hål för högtalaren så skär du genom både tak och backbox-platta.

Oavsett vilken typ av backbox du väljer är det en god idé att mäta upp så att du sedan vet var du ska göra hål i taket. Kom ihåg att dra ut kablar till backboxen medan taket är öppet. Du bör dra kablarna så att det finns cirka 25–35 cm extra. Då blir det lätt att arbeta med kabeln när högtalaren ska monteras. Det är viktigt att det är lufttätt mellan backbox och takplatta.