Hopp til innhold

En falsk vägg
– en smart lösning

Med en falsk vägg kan alla få en elegant inbyggnadslösning utan att skära hål i hemmets fasta väggar. Här slipper du många av de praktiska funderingarna, och kabeldragning och montering blir väldigt enkel samtidigt som resultatet kan bli otroligt snyggt.

Bor du i hyreslägenhet eller av någon annan anledning helst inte vill göra hål i väggarna så kan du ändå få en snygg inbyggnadslösning. Du behöver bara bygga en falsk vägg som du kan montera alltsammans i. Med den här lösningen får du alla fördelar, och om du ska flytta senare eller bara vill inreda på ett annat sätt kan du utan problem plocka ner alltsammans.

Med en falsk vägg kan du slippa alla synliga högtalare och kablar samtidigt som du undviker flera av de praktiska bekymmer som ibland kan göra inbyggnad i efterhand till en utmaning. Om du är lite händig kan du själv utföra hela arbetet, och ljudmässigt är den här lösningen helt i klass med andra inbyggnadsmöjligheter.

FÖRE:

Oavsett hur rummet ser ut kan du få en snygg inbyggnadslösning. Fundera först över hur anläggningar och möbler placeras mest optimalt i förhållande till varandra. Därefter kan du börja förbereda för och mäta upp den falska väggen.

EFTER:

Så elegant blev slutresultatet. Högtalare och TV elegant monterade på väggen utan synliga kablar, och ingen kommer att lägga märke till att väggen har flyttat sig några centimeter. Till unnu-möbeln på bilden kan du till och med köpa en tyglucka om du även vill dölja anläggningen.
Om den falska väggen täcker väggkontakter eller andra elektriska installationer ska dessa föras vidare ut till den falska väggen. Arbetet ska utföras av en elektriker.

Högtalare för
väggen

Tips för ett perfekt resultat

  • Använd en fogpistol och lämplig fogmassa för att täta väggen i kanterna. Det blir snyggast och förhindrar att ljudet från högtalarens baksida stör musikåtergivningen om du använder in-wall-högtalare utan backbox.

  • Frontskyddet och ramen kring högtalaren kan målas i en färg som matchar väggen. Här ger sprejfärg snyggast resultat, samtidigt som denna inte täpper till de små hålen i frontskyddet. Spreja i flera tunna lager så att du får en jämn täckning och se till att inte spreja för tjockt så att färgen rinner.

  • I regel ska det vara 10 cm från den nya väggens ytskikt till högtalarens baksida. Det här är ett standardmått för inbyggnadshögtalare men självklart är det alltid en bra idé att kontrollera måttet på förhand. Om du använder två eller tre lager plattor får du motsvarande extra plats bakom högtalaren.

  • För att undvika sprickor rekommenderar vi att du använder två lager gipsplattor på din falska vägg. Om du vill ha en optimal lösning ska du lägga till ett lager plywood längst in för extra styrka och styvhet. Träplattan ger dig också ett hållbart underlag för de skruvar som ska hålla upp en TV.