Hopp til innhold


Lemus grundades 2014 av den prisbelönta danska designern och företagaren Rasmus Møller Kastrup, vars vision är att kombinera teknik och design. Lemus väver samman möbel- och elektronikbranschen med ljudmöbler som designats, utvecklats och tillverkats i Danmark.

16 produkter

Danska Lemus

Äkta danskt möbelhantverk kopplat till ljud i bra kvalitet. Det är essensen av ett nytt danskt varumärke inom hifi-möbler som just blivit en del av HiFi Klubbens produktutbud. Lemus, som märket heter, har specialiserat sig på att bygga snygga möbler med bra ljud i en väldigt tillgänglig lösning:

”Vi strävar efter att ha bra produkter i butikerna, som vänder sig till både entusiaster och helt vanliga användare. Vi vill också gärna erbjuda produkter till de kunder som vill dölja själva elektroniken i till exempel möbler men som fortfarande uppskattar att ha tillgång till bra ljud. Och just detta får man med Lemus”, säger produktchef Jens Holst Larsen från HiFi Klubben.

Plug and play

Lemus skiljer sig från HiFi Klubbens existerande möbelsortiment från clic och unnu i det att själva anläggningen är inbyggd i möbeln, berättar Jens Holst Larsen. Med clic och unnu köper kunden möbeln, men måste själv ’konfigurera’ den och lägga till en anläggning:

”Det är både snyggt och smart men det kräver lite större intresse, kunskap och inblick i hifi. Med Lemus får du hela paketet utan att behöva fundera på vilka högtalare, vilken anläggning eller vilka kablar du vill ha. Du behöver bara koppla möbeln till vägguttaget”, berättar han.

I Lemus produkter är all elektronik och alla kablar dolda i möblerna och byggs in redan på fabriken. Kunderna behöver alltså bara koppla anläggningen till ström, nätverk och en eventuell TV. Sedan har de tillgång till bra ljud som dessutom förpackats i dansk design och ett gott möbelhantverk:

”Man kan säga att Lemus därigenom gör hela arbetet åt både oss och våra kunder”, säger Jens Holst Larsen med ett leende. ”Du får en komplett, inbyggd anläggning. Om det är något i den här världen som är plug-and-play så är det Lemus.”

Sambon sådde fröet till Lemus

Lemus grundades av den prisbelönta designern och företagaren Rasmus Møller Kastrup, vars grundläggande vision är att kombinera teknik och design. Idén till Lemus föddes 2014 då han som hifi-intresserad ung man flyttade ihop med sin flickvän. Hon var inte särskilt förtjust i hans stora högtalare, berättar Rasmus Møller Kastrup:

”Då väcktes de första tankarna på att integrera stort ljud med snygg design. Därför har vi också redan från början lagt tyngdpunkten på bra design framför den mer ljudtekniska inriktning som många andra väljer”, berättar han.

Efter att först ha designat Bluetooth-högtalare började Rasmus Møller Kastrup att fokusera helt på att ta fram högkvalitativa möbler med integrerad stereoanläggning. Det här gjordes i samarbete med en ljudingenjör och en designer som bägge har ett förflutet inom High End-hifi-ljud. 2019 stod den första produkten i Lemus HOME-serie klar:

”Vi hämtade främst inspiration från mediabänken som ju alltid har funnits. Samtidigt sneglade vi på 1960-talet då ljud och bild ofta kombinerades – till exempel av B&O – samtidigt som det var viktigt för oss att koppla detta till ljud i hög kvalitet”, säger Rasmus Møller Kastrup.

Utvecklade och byggda i Danmark

Resultatet av ansträngningarna är tre produkter i HOME-serien. Piano är designad och utvecklad i Danmark och tillverkad i Litauen, medan de två andra modellerna, Classic och Artistic, även är tillverkade i Danmark.

Från början var tanken att sikta på marknaden för icke-entusiaster, bland annat genom att göra möblerna som one plug installation-produkter. Det här gjordes med inspiration hämtad från andra, större tillverkares framgångar med att utveckla hög användarvänlighet för mindre produkter som Bluetooth-högtalare. Något som företagaren kallar ’burkljud’.

”Många ljudprodukter är helt expert-orienterade där du ska dona med kablar och mycket annat själv. Det slipper du med Lemus som du bara behöver koppla till ström, sedan är du igång. Vi kombinerar alltså bra ljud från hifi-världen med riktigt hög användarvänlighet”, säger Rasmus Møller Kastrup.

Ska ge produkterna en kvalitetsstämpel i hifi-världen

Rasmus Møller Kastrup är glad att Lemus nu har blivit en del av HiFi Klubben efter ett antal år med fokus på återförsäljare av designermöbler, samt design- och inredningsbutiker:

”HiFi Klubben är med sin expertis, erfarenhet, historia och fantastiska upplägg som återförsäljare en gjuten samarbetspartner för oss eftersom vi gärna vill jobba oss in på hifi-segmentet och göra ett större avtryck här. Det är lite av en dröm som gått i uppfyllelse”, hör vi från Rasmus Møller Kastrup, som hoppas att samarbetet kommer att ge produkterna från Lemus en kvalitetsstämpel på samma sätt som inom designvärlden:

”Vi vill gärna kunna bevisa att det ljud vi gör är bättre än mycket annat på marknaden”, säger han.

Även Jens Holst Larsen från HiFi Klubben har stora förväntningar på samarbetet med Lemus:

”Vi har under många år försökt positionera oss som något annat än bara ett smalt företag för de största hifi-entusiasterna. Vi hoppas att produkterna från Lemus kommer att locka de kunder som gärna vill ha ett komplett kvalitetspaket utan strul. Möblerna är både snygga och enormt lätta att ta till sig för alla typer av kunder. Och ljudkvaliteten är bra. Den motsvarar naturligtvis inte en separat High End-högtalare, men du blir verkligen överraskad när du hör dem”, säger Jens Holst Larsen.

Fakta

  • Lemus bildades 2014 och håller till i Köpenhamn och Århus.

  • Företagets grundades av Rasmus Møller Kastrup och har i dag åtta anställda på hel- och deltid.

  • Lemus HOME-serien har vunnit flera designpriser, däribland German Design Award. De tre produkterna på HiFi Klubben är Lemus HOME Piano, Lemus HOME Artistic samt Lemus HOME Classic 1500.

  • Produkterna kostar från 16 998 kr. För detta får du utöver själva möbeln en komplett stereoanläggning/soundbar med högtalare och alla kablar.

  • Lemus ljudmöbler kan nu upplevas i din lokala HiFi Klubben-butik.