HiFi Klubben

Gå till innehåll
lokala erbjudanden Gör ett klipp på utställningsmodeller, utgående produkter och restlager från alla våra butiker. Läs mer

Utomhushögtalare – stort ljud i det fria

Styr allt från din smartphone

Ett par utomhushögtalare ger dig musik ute på terrassen utan att du behöver dra på för fullt inne i vardagsrummet. Med ett trådlöst musiksystem kan du styra hela rasket från din smartphone.

Utomhushögtalare byggd för väder och vind

Högtalare för utomhusbruk har konstruerats för att tåla väder och vind så att du även kan få kvalitetsljud på terrassen, i garaget, i båten och på andra ställen där klimatet är ohälsosamt för vanliga högtalare.

Du kanske undrar varför du inte bara kan använda en trådlös Bluetooth-högtalare istället? Det kan du självklart göra – men ljudet är inte alls lika bra. Riktiga högtalare ger dig en fyllig ljudbild i riktig stereo, och det är en helt annan upplevelse.

Med utomhushögtalare slipper du också att dra på för fullt i vardagsrummet för att höra något ute på terrassen. Du får mycket bättre ljud och behöver inte spela högt för att höra musiken. På så sätt har dina grannar fortfarande en ärlig chans att njuta av fåglarnas kvitter om de föredrar det framför din musik.

Var ska högtalarna användas – och hur kräsen är du?

Du bestämmer själv hur mycket du vill lägga på det hela. Även en prisvänlig modell – till exempel OUT5 eller OUT6 från Argon – kommer att ge dig massor av bra utomhusljud som vida kommer att överträffa en batteridriven Bluetooth-högtalare. Om du är mer kräsen kan B&W erbjuda AM1-högtalare som till både ljudkvalitet och design är så härliga att de också kommer att göra sig fint på många ställen inomhus.

Utomhushögtalare levereras med fästen så att du kan montera dem permanent, till exempel under ett taksprång. Argon-modellerna har stora fingerskruvar i bägge ändar, medan AM-1 stoltserar med ett enpunktsfäste där kablarna är integrerade. Då kan du väldigt enkelt montera upp eller ner högtalarna när du vill ta in dem för vintern.

 

Styr ljudet från din smartphone med multiroom

När du har dina utomhushögtalare kopplade till anläggningen i vardagsrummet måste du resa dig för att byta musik eller skruva upp och ner. Så vida du inte kombinerar det med ett multiroom-system, till exempel Sonos, HEOS by Denon eller Bluesound.

som du använder trådlöst via dit wifi-nätverk. Då får du nämligen också geniala möjligheter utomhus. Du behöver bara dra kablar från högtalarna till förstärkaren inne i huset. Sedan kan du fritt – och trådlöst – välja bland all världens musik och höja och sänka volymen från din smartphone!

En sådan lösning ger dig en totalupplevelse som ligger på en helt annan nivå. Musiken på terrassen spelar helt synkroniserat med musiken inne i vardagsrummet, köket, och andra rum, och via appen kan du snabbt finjustera ljudstyrkan överallt där du spelar musik – utan att behöva lämna grillen.

Ett exempel på en riktigt härlig stationär lösning är musikanläggninge HEOS Amp från Denon i kombination med högtalarna AM-1 från B&W. Sen kan du njuta av din musik i riktig hifi-kvalitet.

En annan lösning för utomhusljud kan vara en av de väldigt flexibla trådlösa multiroom-högtalarna som kan drivas på batteri så att du enkelt kan ta dem med dig var som helst. Det gäller till exempel PULSE FLEX från Bluesound och HEOS 1 från Denon. Ljudet kan inte riktigt mäta sig med det från en stationär lösning, men i gengäld kan du använda högtalaren trådlöst var som helst i ditt hem när du går inomhus igen. Väldigt flexibelt!

Lapa förmiddagssol till de senaste radiohitsen, spela stillsam bakgrundsmusik till middagen och dra på för fullt på terrassen när du bjuder in dina vänner en lördagskväll – det är bara din egen fantasi som sätter gränserna när du har ett multiroom-system!

terrasse-lyd_1800x700.jpg

Värt att veta om utomhushögtalare

  • Kontrollera att det går smidigt att montera högtalaren på väggfästet. Även om högtalarna är konstruerade för att hänga utomhus så kommer de att leva betydligt längre om du tar ner dem under hösten och förvarar dem på något torrt ställe tillsammans med trädgårdsmöblerna under vinterhalvåret.
  • Utomhushögtalare används sällan för kritisk lyssning, så här kan det fungera fint att placera dem högt, till exempel under takfoten. Det ger en bra spridning av ljudet och skyddar i möjligaste mån högtalarna mot väder och vind.
  • En trådlös multiroom-högtalare med batteri är en otroligt flexibel lösning som du kan använda i en mängd olika sammanhang både ute och inne.
  • När högtalarna finns där du ska lyssna behöver du inte spela så högt. Det kommer att gå hem hos dina grannar.

 

 

Vi tror att du kommer gilla mer än bara denna sida