Hopp til innhold

Osynligt ljud för varenda krona

BYGG IN
I TAK

Med högtalarna inbyggda i taket får du nästan den mest diskreta lösning du kan föreställa dig. Högtalarna sitter helt utanför ditt vanliga synfält, och om inget spelas på dem kommer varken du eller dina gäster att tänka på dem över huvud taget. Här får du verkligen osynligt ljud för varenda krona och kan till 100 procent fokusera på din inredning utan att behöva ta hänsyn till högtalarnas placering.

Takhögtalare passar särskilt bra för bakgrundsmusik i både små och stora rum, men de fungerar även bra som sido- och bakhögtalare i din hemmabio. Huvudregeln för takhögtalare är nämligen att de är avsedda för de platser där du inte behöver en väldigt exakt Hi-Fi-ljudbild, och just i hemmabion kan en diffus ljudspridning istället vara ett stort plus.

Det finns också enskilda undantag från den här regeln t.ex. CCM7-serien från B&W. Här har man använt element av mycket hög kvalitet, och dessa har vinklats för att peka mot din lyssningsposition. CCM7-serien är ett väldigt intressant alternativ om du vill ha ett högkvalitativt stereosystem eller ett frontsystem till din hemmabio men inte har möjlighet att bygga in högtalarna i väggen på grund av glasytor, betong eller andra hinder.

Takhögtalare för alla behov

På Hi-Fi Klubben kan du välja mellan en lång rad takhögtalare för flera olika behov. I den ena änden av skalan hittar du kompakta och enkla modeller som passar i entrén, badrummet och på liknande platser där du inte ställer de allra största kraven på ljudbilden. En del modeller har till och med två inbyggda element så att du kan få stereoljud från en enda högtalare som monteras diskret i taket. Den här lösningen passar också fint i väldigt avlånga rum där det annars kan vara svårt att få en jämn spridning på ljudet.

I takt med att du går upp i klasserna får du högre ljudkvalitet och/eller möjlighet till större ljudtryck. Det här passar perfekt i t.ex. ett stort kök/allrum – och du behöver inte se varken anläggning, högtalare eller subbas. På en del modeller kan du välja mellan rund och fyrkantig ram så att högtalaren matchar din inredning perfekt.

Takhögtalare kan täcka flera behov, men för kritisk lyssning passar en vägglösning bättre. I gengäld kan du då uppnå en ljudkvalitet som kan mäta sig med traditionella lösningar som kostar en rejäl slant.

1.

Mät noggrant ut var högtalaren ska sitta och rita ut hålet som ska tas ut (en mall för detta medföljer oftast högtalaren). Kom ihåg att kontrollera alla mått en extra gång innan du börjar skära.

2.

Skär ut hålet med en sticksåg eller liknande. Innan du gör detta ska du självklart vara helt säker på att du inte förstör elkablar, taksparrar etc. under ytskiktet. Bryter du en fuktspärr måste denna återupprättas.

3.

Montera de högtalarkablar som du redan på förhand har dragit över taket (kom ihåg att matcha plus och minus på förstärkare och högtalare). Därefter fäster du högtalaren i taket med hjälp av specialfästen som du skjuter ut mot sidorna ("dog-leg" eller liknande lösningar).

4.

Skruva fast högtalarna ordentligt med en vanlig skruvmejsel och montera fast eventuella ramar och frontskydd. Sedan är din nya högtalare redo att användas.

Skär med omtanke

Innan du börjar skära hål i tak och väggar ska du se till att du inte förstör något (elkablar, taksparrar etc.). Om du inte på förhand lyckas få en överblick över hur väggen eller taket ser ut på baksidan bör du alltid rådfråga en specialist för att undvika missöden. Brutna fuktspärrar ska etableras på nytt.

Högtalaren ska monteras lufttätt

Det är viktigt att ljudet från högtalarens baksida inte kan tränga igenom till framsidan eftersom detta kommer att förstöra basåtergivningen. Därför ska din högtalare alltid monteras lufttätt. På en slät vägg/takplatta löser det sig autoamtiskt, men vid otäta eller ojämna ytor (trälister, gipsplattor m.m.) måste du täta baksidan eller välja en högtalare med integrerad backbox.

Många backboxar är betydligt större än hålet som ska skäras ut och kräver att du har tillgång till baksidan. Vid montering i efterhand måste du därför ofta välja en högtalare som tillverkas med backbox. Här kan du välja mellan olika modeller från både DALI och B&W.