Hopp til innhold

En smidig väg till inbyggt ljud

BYGG IN LJUDET I
VÄGGEN

Inbyggnadshögtalare täcker hela spektret från diskret bakgrundsljud till kompromisslös Hi-Fi. Här kan du få stort TV-ljud och bygga upp ett stereo- eller surroundsystem som kan mäta sig med traditionella högtalare i den riktigt tunga klassen.

Många tror att inbyggnadshögtalare bara är till för dem som ska renovera eller bygga nytt. Men det här är en sanning med modifikation eftersom det i många fall även går att bygga in högtalarna i färdiga väggar. Det finns många fördelar. Inredningen förblir precis som den är och ljudet kommer i regel att bli bättre, om alternativet är ett par små satellithögtalare. Inbyggnadshögtalare är också ett snyggare och bättre alternativ än en soundbar-högtalare under TV:n.

När du ska välja in-wall-högtalare kan du utgå ifrån den utrustning du ansluter dem till och vilken traditionell högtalare du skulle ha valt för samma syfte. Om du har tänkt dig de ekonomiska och kompakta högtalarna DALI OBERON 3 för 5996 kronor, så kan du till exempel välja inbyggnadsmodellen DALI PHANTOM H50. Om du har önskat dig eller ska ersätta en golvmodell som till exempel B&W 703 S2, så är B&W:s fantastiska inbyggnadshögtalare CWM7.3 ett strålande val.

För en hemmabio finns det inget som hindrar att du väljer ett exklusivt in-wall-system för frontkanalerna och kompletterar detta med takhögtalare för sido- och bakkanaler.

Precis som med taklösningar måste du ta hänsyn till hur väggen är konstruerad när du väljer in-wall-högtalare. Om du t.ex. ska eftermontera högtalarna i en sluten vägg som samtidigt är ojämn eller otät ska du använda en modell med integrerad backbox. Annars kommer du inte att få den lufttäta montering som krävs.

In-wall-högtalare för alla behov 

Som vi nämnt tidigare kan du uppnå äkta Hi-Fi-ljud med in-wall-högtalare. Förutsatt att högtalarna har monterats korrekt kommer ljudet redan från början i rätt lyssningshöjd, med följden att bredd och djup definieras exakt i ljudbilden. Så inbyggnadshögtalare är inte bara till för bakgrundsmusik – du kan tryggt välja en vägglösning där du vill ha riktigt bra ljud, till exempel i vardagsrummet eller vid TV:n. 

Hi-Fi Klubben har in-wall-högtalare i alla prisklasser och för alla behov. Du kan välja mellan ett flertal ekonomiska modeller för bakgrundsmusik i sekundära rum, och i den andra änden av skalan blir det riktigt spännande. En in-wall-högtalare av hög kvalitet spar massor av plats i vardagsrummet, och eftersom du inte behöver betala för ett stort och dyrt högtalarkabinett får du ren ljudkvalitet för varenda krona. Det betyder i praktiken att du kan få tvättäkta High End-ljud till ett mycket lägre pris än du skulle ha fått betala för en traditionell lösning.

Ta vägen förbi någon av våra butiker och fråga oss om in-wall-lösningar. Om du aldrig tidigare har upplevt hur bra det kan låta har du verkligen något att se fram emot. Vi kan också vägleda dig bland alla de möjligheter som finns så att du får ett optimalt ljud i hela ditt hem. Vid behov kan vi komma ut och titta på de möjligheter som finns innan vi föreslår en lösning. 

Ett bättre alternativ än en soundbar 

Många vill inte ha för mycket kablar och komponenter i TV-hörnan, som ofta är snyggt inredd i många moderna bostäder. Platt-TV:n är tunn och läcker, samtidigt som kablarna har dolts snyggt i väggen eller bakom lister. Men de flesta har ju upptäckt att ljudet i en platt-TV är allt annat än läckert. Det låter rentav fruktansvärt! Varför inte montera in ett par inbyggnadshögtalare i väggen på vardera sida om TV:n? Om väggen redan sitter på läkt är det enkelt att montera in den här lösningen i efterhand. Ett par prisvärda DALI PHANTOM H50 kommer att ge dig fantastiskt ljud till både film och musik. Om du använder TV-hörnan till mer seriös lyssning kan du fundera på ett par B&W CWM7.5 som också har en inbyggd backbox – perfekt om väggen vetter mot grannen eller sovrummet. 

Alltid ärlig rådgivning!

Boka ett gratis möte

Vi vill ge dig vår fulla uppmärksamhet, så boka tid för en pratstund. Det kommer att ta mellan en halvtimme och en timme, samtidigt som det är gratis och helt utan förpliktelser.

Montering

Innan du börjar skära hål i tak och väggar ska du se till att vara säker på att du inte förstör något (elkablar, taksparrar osv.). Om du inte på förhand lyckas få en överblick över hur väggen eller taket ser ut på baksidan bör du alltid fråga en specialist om råd för att undvika missöden. Bryter du en fuktspärr måste denna återupprättas.

Det är viktigt att ljudet från högtalarens baksida inte kan tränga igenom till framsidan eftersom detta kommer att förstöra basåtergivningen. Därför ska din högtalare alltid monteras lufttätt. På en slät vägg/takplatta löser det sig automatiskt, men vid otäta eller ojämna ytor (trälister, gipsplattor m.m.) måste du täta baksidan eller välja en högtalare med integrerad backbox.

Många backboxar är betydligt större än det hål som ska tas ut för högtalaren och måste därför monteras från baksidan eller innan väggskivan skruvas upp. Vid montering i efterhand måste du därför ofta välja en högtalare som tillverkas med backbox. Här har både DALI och B&W ett flertal modeller som du kan välja mellan. Vi har också en backbox av gummi – Dynabox Rubber Backbox – som är framtagen för eftermontering genom urtagningshålet. Fråga oss – vi vet vad som kommer att fungera hemma hos dig!

OBS: Om den falska väggen täcker vägguttag eller andra elektriska installationer, ska dessa ledas vidare till den nya, falska väggen. Arbetet ska utföras av en elektriker.

Relaterade artiklar