Hopp til innhold

Du kan vara lugn. Det svåraste med en hemmabio är att välja rätt godis till filmen.

INSTALLATION
AV HEMMABIO FRÅN BÖRJAN TILL SLUT

Om du med ett förvirrat ansiktsuttryck har stirrat på alla ingångar på baksidan av en hemmabioreceiver och sedan kommit fram till att ditt vanliga TV-ljud egentligen låter helt okej, så är det dags att fatta mod. Vi på Hi-Fi Klubben har tagit fram en guide som utan problem tar dig till hemmabions förlovade land.

1.

Du har köpt en ny hemmabioreceiver – grattis! Packa upp den ur kartongen och ställ fram delarna så att du har dem till hands när du behöver dem. Det gör hela processen mycket enklare.

2.

Placera receivern och eventuella andra apparater på deras rätta plats. Se till att luft kan passera fritt runt receivern och kyla den. Vissa receivrar har en tendens att bli varma om de ska köras under lite längre perioder, så om du inte uteslutande ser på kortfilm är det en bra idé att ge den gott om utrymme att ”andas”.

3.

Montera eventuella fästen och placera ut högtalare och subbasar korrekt i förhållande till TV:n och den plats du helst lyssnar från.

4.

Koppla först in din receiver till din TV via en HDMI-kabel. En guide/konfigureringsmeny kommer sedan att hjälpa dig att göra de inställningar som behövs för högtalare, rumskorrektion, nätverk och anslutningar. Du kommer bland annat att gå igenom nedanstående steg.

Anslut dina källor – till exempel en PlayStation, Xbox eller Apple TV – till din hemmabioreceiver med en HDMI-kabel.

När du ska ansluta högtalarna så finns det två olika sätt att koppla högtalarkablarna till receivern. Du kan ”avisolera” kabeln, det vill säga skala bort lite av isoleringen, och montera fast högtalarkablarna direkt i skruvterminalerna, eller så kan du använda banankontakter. Banankontakter är lättare att hantera, samtidigt som man är helt säker på att det blir bra kontakt mellan kabel och skruvterminal – så det här är oftast den lösning vi rekommenderar. 

Subbasen ansluts med en dedikerad subbaskabel och sticks in i subbasutgången på receivern. Subbasutgången är antingen markerad SW eller SUB. Koppla härefter både receivern och subbasen till ström. 

5.

Om receivern har auto-setup, vilket de allra flesta har, så kopplar du in den medföljande mätmikrofonen i den dedikerade mikrofoningången och låter receivern utföra sin auto-setup.  Det smarta med auto-setup är bl.a att ljudnivåer och frekvenser anpassas för varje enskild högtalare, så att ditt system spelar optimalt. 

6.

Nu är systemet faktiskt klart att börja användas, och låter som det själv anser att det ska låta. Men nu är det ju inte säkert att det låter så som just du tycker att det ska låta. Därför ska du sätta på en film eller konsert, slå dig ner, och lyssna utifrån dina egna preferenser. Rumskorrigeringen brukar till exempel vara lite sparsam med basen, och om du också tycker att så är fallet i din uppsättning kan du lätt justera det här genom att höja subbasen en aning.

Om din receiver stödjer det kan du gå igenom rumskorrigeringen. Den funktionen ställer in högtalarna så att de låter bra i just ditt rum. De allra flesta rumskorrigeringssystem kräver att du utför 5–6 tester, så att receivern känner igen de olika sittplatserna. Det är dock inte alla receivrar som har en sådan funktion.

7.

Spara dina inställningar (presets), så att du inte behöver börja om från början om din klåfingriga brorson plötsligt bestämmer sig för att se vad som händer om man trycker på alla knappar samtidigt.

8.

Nu är du klar. Och det var ju inte så svårt, eller hur? Allt du har att göra nu är att hämta popcorn i köket, samla familjen i soffan och njuta av att du nu är lycklig ägare till din alldeles egen hemmabio.

Receivrar