Hopp til innhold

DALI PHANTOM M-serien
– seriöst hifi-ljud i dina väggar

Danska DALI är alltid en garant för riktigt bra ljud för pengarna, och deras två inbyggnadshögtalare i PHANTOM M-serien är inget undantag.

Möt DALI PHANTOM M-serien

Ungefär i mitten av DALIs inbyggnadssortiment rent prismässigt hittar vi PHANTOM M-serien, som levererar fina exempel på DALIs designförmåga och tekniker. Här finns både innovativ teknik från DALIs golvhögtalare, samt nya lösningar som tar hand om de specifika utmaningar du stöter på med inbyggnadshögtalare.

DALI PHANTOM M-250 och PHANTOM M-375 är två olika modeller som på ytan har en del gemensamt. Bägge använder DALIs patenterade SMC-teknik i de magnetiska systemen, vilket ger betydligt mindre förvrängning, och har på det hela taget designats utifrån DALIs filosofi om så låga energiförluster som möjligt – från delningsfilter till membran.

Med deras integrerade backbox i glasförstärkt ABS-plast har de också samma fysiska dimensioner, däribland samma inbyggnadsdjup. Bägge modeller har också frontplattor i 21 mm resonansdämpande MDF och ett vitlackerat, magnetiskt frontskydd. Om du tar av skyddet hittar du samma träfiberteknik i deras bas-/mellanregisterelement som du hittar i DALIs övriga sortiment. Du kommer också att lägga märke till praktiska detaljer som mattsvarta frontplattor som förhindrar att ljuset från en projektor speglar sig i fronten, samt en knapp för att höja diskantnivån 3 dB, vilket kan behövas om du placerar högtalaren bakom en projektorsduk.

DALI PHANTOM M-250

DALI PHANTOM M-250

DALI PHANTOM M-250

PHANTOM M-250

Men där slutar likheterna. I DALI PHANTOM M-250 levereras diskanten av en väldigt lätt 28 mm softdome-diskant, medan bas och mellanregister hanteras av två 5,25-tumselement med DALIs karakteristiska rödbruna träfibermembran. Bas/mellanregister-elementen är placerade på varsin sida om diskanten med symmetrisk spridning, och har varsin basreflexport som är optimerad för låga portljud. PHANTOM M-250 kan vändas både lodrätt och vågrätt, och därmed utan vidare användas som både sido- och centerhögtalare.

DALI PHANTOM M-375

DALI PHANTOM M-375

DALI PHANTOM M-375

DALI PHANTOM M-375

DALI PHANTOM M-375 går steget längre i både den höga och den låga änden av frekvensspektret. I botten ser ett aktivt och två passiva 7-tumselement till att basen serveras mer linjärt och med mer auktoritet än de mindre enheterna i DALI PHANTOM M-250 kan prestera, bland annat via en längre slaglängd. Toppen spelar också i en högre liga. Här hittar vi nämligen en regelrätt DALI-signatur i form av en dubbel hybrid-diskantmodul som motsvarar den du hittar i DALIs High End-modeller.

Hybrid-modulen består av en 28 mm softdome som samarbetar med ett banddiskant-element för de allra högsta frekvenserna från 10 000 Hz och uppåt. Tillsammans säkerställer de en ännu mer välupplöst diskant där du även kan kryssa av DALIs filosofi om ”wide dispersion”, alltså att diskanten når ut i hela rummet och inte bara är till glädje för den den som paxat platsen i sweetspot. En dome-diskant kan nämligen designas för att spela bra tillsammans med ett bas/mellanregister-element, men sprider ljudet mindre ju högre frekvenser den ska återge.

PHANTOM M-375 kan dessutom användas både vågrätt och lodrätt genom att du helt enkelt vrider diskantmodulen så att banddiskanten är på rätt håll. Det här ordnar du lätt med ett verktyg som medföljer.

Alltid ärlig rådgivning!

Boka ett gratis möte

Vi vill ge dig vår fulla uppmärksamhet, så boka tid för en pratstund. Det kommer att ta mellan en halvtimme och en timme, samtidigt som det är gratis och helt utan förpliktelser.

Faktaruta

  • DALI PHANTOM M – i väggen, på väggen eller på golvet?

    Vilka är egentligen fördelarna med att bygga in sina högtalare i väggen? Låt oss först fastställa en sak: Inbyggnadshögtalare behöver absolut inte låta sämre än traditionella hifi-högtalare som till exempel DALIs golv- och stativmodeller. DALI PHANTOM M-serien hämtar flera av sina tekniker från DALIs High End-modeller. Det har alltså inte snålats in på tekniksidan, och ljudmässigt kan det faktiskt också vara en fördel att bygga in sina högtalare i väggen eftersom de på så sätt kommer att kunna placeras friare och ge en bättre spridning av ljudet.

    En golvhögtalare kläms ofta in mellan möbler eller ställs ända ut i något hörn i rummet, vilket inte alltid är optimalt. Här har inbyggnadshögtalare en fördel eftersom de optimerats just för att ”döljas”. Om du inte vill göra hål i dina väggar så kommer M-serien snart också att kunna monteras i en så kallad on-wall-ram, som för övrigt också finns tillgänglig för produkter i den dyrare DALI PHANTOM S-serien.

    Det finns heller inget som hindrar att du har ett par golvhögtalare som fronthögtalare, med till exempel modeller ur M-serien som center- och bakhögtalare. Du kan också integrera högtalare från PHANTOM E och H-serierna som tak- och sidohögtalare i ett Dolby Atmos-surroundsystem med en eller två av DALIs ytterst kapabla subbasar som pricken över i.

Ska jag välja PHANTOM M-250 eller M-375?

Det är ingen tvekan om att bägge PHANTOM-modeller låter enastående, men det finns trots allt skillnader. DALI PHANTOM M-250 innehåller förhållandevis traditionell teknik, men fortfarande med raffinerade detaljer och en genomtänkt konstruktion. PHANTOM M-375 är en klass bättre med SMC i magnetsystemet och dubbel hybriddiskant, vilket sammantaget ger hörbara förbättringar i både bas och diskant.

Om du ska sätta ihop ett surroundsystem kommer du att få fantastiskt ljud med PHANTOM M-250 som front, center och bakhögtalare, eventuellt kompletterat med en subbas (exempelvis en DALI SUB 9-F). En annan möjlighet är att välja PHANTOM M-250 som bakhögtalare och PHANTOM M-375 som front- och centerhögtalare och på så sätt få ännu bättre ljud där det är som allra viktigast. Slutligen kan du såklart gå hela vägen och välja PHANTOM M-375 hela vägen runt – skillnaden kommer att vara hörbar!

Med PHANTOM M-serien får du inbyggnadshögtalare med innovativ teknologi från några av DALIs bästa hifi-högtalare, optimerad för inbyggnad och med det fina ljudet intakt.

Relaterade artiklar