Hopp til innhold

Nördhörnan:

PHANTOM-serien

PHANTOM-serien är DALIs bud på en riktig hifi-högtalare för inbyggnad. Serien är framtagen för ändamålet och har flera tekniska särdrag. Särskilt S-serien sticker ut och är utrustad med DALIs patenterade SMC-magnetsystem och den dubbla hybrid-diskanten som kommit att bli ikonisk. Backboxen är gjord i tjock MDF-platta och har en solid stagningsram i aluminium som tillsammans ger elementen ett bra fundament som kan spännas fast i väggen.

”Vi kan faktiskt inte veta om kunderna har världens bästa vägg när vi kommer med världens bästa högtalare. Det är ett villkor, och därför måste högtalaren vara stagande i sig själv och kunna förhindra att resonans uppstår”, säger Lars Worre, VD på DALI.

”Högtalarna är byggda med bas-/mellanregisterelement där magnetsystemet är så stort att vi måste låta det sticka ut genom kabinettets baksida. Det här löste vi genom att fräsa ett exakt placerat hål i kabinettet och täta med en gjuten gummipackning som samtidigt dämpar resonans i hela konstruktionen. Alternativet skulle ha varit ett högtalarelement som inte var lika djupt, vilket skulle ha begränsat elementets rörlighet på grund av det begränsade utrymmet i det smala kabinettet. Designen gör det möjligt att använda riktiga hifi-komponenter”, poängterar Lars Worre.

Hybridmodulen består av en domediskant som parats ihop med en magnetostatisk banddiskant (ribbon), som även används i RUBICON-serien. De två elementen utgör det som DALI refererar till som ”det bästa av två världar”. Enheternas ljud smälter samman via en blandning av ett mekanisk och ett elektriskt delningsfilter – ett kännetecken för DALI, som alltså även finns i inbyggnadshögtalare. Det här ger den superfina musikaliska kvaliteten hos softdome-diskantens textil, kompletterad med det suveränt höga frekvensområdet och den fantastiska spridningen över 20 kHz från banddiskanten, som är blixtsnabb i det här området. På så sätt följer sista detaljerna med utan att stressa diskantområdet. Motsvarande lösning finns i många av DALIs dyrare serier, särskilt bland de större modellerna.

Baselementet är ganska speciellt. Här handlar det om en egenutvecklad kombination av bas- och mellanregisterelement. Den är på 8 tum, har ett väldigt rörligt system i papp/träfiber och är optimerat för stor bandbredd. Basen är optimerad för att arbeta i kabinettet, som med sitt djup på 10 cm har en begränsad volym.

”Utvecklingsarbetet var en utmaning, där vi behövde mycket kraft i ett lätt element, samt stor bandbredd i ett element med en stor talspole, men i slutändan var det absolut värt allt hårt arbete. Det har visat sig att när vi tar fram bra inbyggnadsljud till folk, så blir de ännu gladare eftersom de helt enkelt inte förväntar sig den kvaliteten i inbyggnadshögtalare. På så sätt är marknaden bara i sin linda och kan utökas, men det gör det ju inte mindre intressant”, avslutar Lars Worre.

Relaterade artiklar