Hopp til innhold

Hifi är inte
bara för
öronens skull

Ljud ska inte bara höras, utan också ha en snygg förpackning, anser mannen bakom hifi-möblerna clic och unnu, Mike Fabricius. Då finns det nämligen plats för mer elektronik – och därmed bättre ljud.

Lyssna på skönhet, se skönhet, och dölj allt annat. Så lyder visionen hos möbeltillverkaren clic som grundades och utvecklades av ljudentusiasten Mike Fabricius. 

”Jag är själv en stor hifi-älskare. Jag har en riktigt stor hifi-anläggning och nästan 3 500 LP-skivor. Men det är ju inte många som har det så bra att hifi i den här omfattningen går hem hos familjen. Det var den situationen som 1996 gav mig idén till clic”, berättar Mike Fabricius.

Som designer och ljudälskare såg han att det fanns ett behov för en möbel i hög kvalitet som kunde dölja vissa element och samtidigt visa upp andra efter kundens önskemål och behov. Det kan låta lite kryptiskt, men Mike kommer snabbt med en förklaring:

”Det är viktigt att kunden har möjlighet att inreda efter eget huvud. Möblerna har designats i en diskret stil så att de inte tar all uppmärksamhet om en kund vill ha en snygg skivspelare framme ovanpå hyllan och hänga en blå cykel på väggen”, säger Mike.

Smart design för hifi-kunderna

Från början hade Mike ambitionen att göra den bästa och snyggaste hifi-möbel han kunde komma på. Resultatet blev serien clic, som är gjord i 22 mm MDF-plattor. Den speciella designen ger utrymme för en fasad framkant som ger möbeln ett djup, samtidigt som den kan fungera som en ram om möbeln monteras utan luckor, som vissa kunder vill. Mike lyckades bygga en konstruktion med ett avtagbart bakstycke som normalt sett ger den här typen av hyllsystem stabilitet.

”Du kan ta ut bakstycket från framsidan och på så sätt dölja alla kablar längst bak i möbeln utan att kompromissa med styrkan i möbeln. Det var inget som fanns tidigare”, förklarar han.

I dag finns clic i fyra färger, två finare träsorter, olika storlekar och djup, samt med och utan olika luckor. På så sätt kan du lätt inreda och designa ditt vardagsrum precis som du vill.

Clic 231 Möbel
Clic 231
Möbel
18 900:- / st.

Snygga möbler ger plats för bättre ljud

2010 kom unnu till familjen. Enligt Mike hände det efter att clic kopierades. Han funderade kring de möjligheter som fanns, och valde därefter att kopiera sig själv med unnu-serien, som påminner om clic och har samma funktioner, men är billigare och finns i färre utgåvor. Bägge märken utvecklas och tillverkas i Danmark.

Med clic och unnu får hifi-kunderna en stilren, läcker möbel som döljer elektroniken i efter kundens önskemål. Men användningsmöjligheterna är obegränsade, och man kan absolut köpa möblerna för att inreda rent allmänt, för att förvara böcker och ställa fram prydnader eller något annat. Detta är helt upp till kunden:

”Vi har faktiskt gjort några spännande saker som inte har så mycket med ljud att göra”, säger Mike, och pekar till exempel på att du kan få en etanolkamin på ovansidan av en clic-möbel eller en speciallåda för en projektor.

”Då behöver du bara dra ut lådan för att få storslagna bioupplevelser i vardagsrummet. Men det kräver förstås att du har sett till att ljudet också är i ordning”, ler han.