Hopp til innhold

Streaming-
tjänster

Streamingtjänsterna ger dig snabbt tillgång till all musik du kan önska dig. Och de flesta av dem erbjuder äkta hifi-kvalitet.

De mest populära streamingtjänsterna just nu

Spotify är för många lika med streamad musik. Här får du obegränsad tillgång till fler än 70 miljoner låtar. Spotify härstammar från Sverige och har cirka 356 miljoner användare i världen, därav 158 miljoner betalande användare. Gratisanvändare kan streama i en kvalitet på 128 kbit/s, medan betalande användare kan lyssna i en upplösning på upp till 320 kbit/s. Spotify är på väg att lansera hifi-streaming som höjer kvalitetsnivån till CD-kvalitet. Tjänsten är i skrivande stund inte lanserad men ska komma inom kort. De flesta streaming-enheter med wifi-anslutning har Spotify Connect inbyggt och spelar musiken direkt från Spotify utan att belasta mobil eller dator. Vi ser fram emot att provlyssna Spotify HiFi!

Norska/amerikanska TIDAL är den största konkurrenten till Spotify i de skandinaviska länderna. Tjänsten ger också tillgång till 70 miljoner låtar. Skillnaden är att TIDAL vid sidan om musik i 320 kbit/s redan erbjuder ett HiFi-abonnemang som ger dig tillgång till okomprimerad musik i samma kvalitet som CD. En del av albumen finns dessutom i HD-upplösning som ger dig möjlighet att lyssna i ännu bättre ljudkvalitet. Det kräver dock att du kan spela MQA-filer. TIDAL har också en del av musikkatalogen i surroundformat som Dolby Atmos eller Sonys 360 Reality Audio. Hur många betalande användare TIDAL har finns det inga bekräftade uppgifter om, men antalet anses ligga mellan 1–3 miljoner.

Apple Music erbjuder ungefär samma antal låtar som konkurrenterna Spotify och TIDAL, nämligen 75 miljoner. Eftersom Apple Music är nära knutet till Apples ekosystem av tjänster och plattformar kan iTunes-användare dessutom spela sin egen iTunes-samling tillsammans med de låtar de streamar från Apple Music. Apple var förhållandevis sena med att erbjuda streaming i förlustfri kvalitet men öppnade under försommaren 2021 upp för streaming inte bara i CD-kvalitet utan även i HD-kvalitet upp till 24 bit/192 kHz. Den förlustfria musiken – som omfattar hela katalogen – är tillgänglig för alla 60 miljoner betalande användare utan extra avgift. Trots att Apple nu streamar i HD-kvalitet stödjer deras eget streamingprotokoll AirPlay 2 endast avspelning i CD-kvalitet, så om du använder Apple Music tillsammans med en streaminganläggning får du inte fullt utbyte av filerna. Men Apple har ett ess i skjortärmen i det att de dessutom erbjuder rymligt ljud i Dolby Atmos på delar av sin musikkatalog. Det här ljudet kan spelas via till exempel hörlurar.

YouTube Music är en av de yngsta streamingtjänsterna men eftersom YouTube redan är den föredragna (gratis) musikplattformen bland de flesta unga så har den fått en bra start sedan lanseringen 2015. YouTube Music är dessutom installerat på alla smarthögtalare baserade på Google-assistenten. Precis som de flesta streamingtjänster erbjuder YouTube Music ett gratis reklamfinansierat abonnemang i blygsam ljudkvalitet (128 kbit/s). Betalningsutgåvan, YouTube Music Premium, kostar lika mycket som Spotify och Apple Music, men ljudkvaliteten är begränsad till 256 kbit/s.

Franska Deezer var bland de första att erbjuda streaming i förlustfri CD-kvalitet. Utöver HiFi-abonnemanget, som prismässigt matchar TIDAL HiFi, erbjuder Deezer ett premium-abonnemang med streaming i 320 kbit/s och ett reklamfinansierat gratisabonnemang i 128 kbit/s. Deezer fungerar tillsammans med de flesta streamingplattformar och Google Chromecast.

Amazon Music ägs av e-handelsgiganten Amazon och har cirka 55 miljoner betalande användare. Amazon Music erbjuder 50 miljoner låtar i CD-kvalitet och därutöver ett okänt antal miljoner låtar i förlustfri HD-kvalitet (upp till 24 bit/192 kHz) samt en rad låtar med Dolby Atmos. Amazon Music-spelaren finns till PC, Mac, iOS och Android, samt Amazons egna enheter. Tjänsten kan också spelas på HEOS, Sonos och Bluesound.

Qobuz är en av de senaste spelarna på den skandinaviska streamingscenen. Precis som Deezer är tjänsten baserad i Frankrike men omfattar på senare tid även bland annat Sverige. Naturligtvis även med svensk musik. Qobuz erbjuder musik i äkta okomprimerad HD-upplösning (upp till 24 bit/192 kHz). Utöver streaming kan du också köpa album för nedladdning om du vill äga musiken eller lyssna på den offline.

Internetradio – streaming är inte bara musik, utan även radio. Med en musikstreamer kan du lyssna på radiokanaler och podcasts från hela världen. Den största leverantören av internetradio är TuneIn som utöver lokala radiokanaler och podcasts även ger dig möjlighet att lyssna på radio från hela världen. Skulle du vilja lyssna på K-Pop direkt från Sydkorea eller autentisk reggae från Jamaica? Med internetradio är det nästan bara fantasin som sätter gränserna!

Det finns för- och nackdelar med alla tjänsterna. Vi har inte någon speciell favorittjänst på HiFi Klubben, och i verkligheten är det ofta själva dynamiken och kvaliteten av originalinspelningen som avgör hur bra det låter. Vi kan dock konstatera att ljudkvaliteten på låtarna varierar en del mellan de olika tjänsterna, och oavsett vilken tjänst du väljer – kontrollera dina inställningar för själva ljudkvaliteten. Det gäller både om du streamar från telefon, dator eller något annat. Det kan vara väldigt stor skillnad och i regel är standardinställningen för ljudkvalitet inställd ganska lågt för att prioritera stabilitet oavsett internetuppkoppling.

Musik från internet var en gång i tiden förknippat med både dålig kvalitet och dåligt samvete. För på den tiden höll filer på internet låg kvalitet (Mp3-filer i 128 kbit/s) – och det var olagligt att ladda ner dem.

Men det var då det. I dag kan du för ett månadsbelopp som motsvarar priset för en CD få tillgång till miljontals låtar. Helt lagligt och i bra kvalitet. Här hittar du sällsynta livealbum som du aldrig lyckades hitta på stan, och du kan upptäcka helt ny och spännande musik.

De flesta kända – och okända – musikers kompletta katalog finns på de flesta streamingtjänster. Du ska vara en riktig musiknörd för att leta efter de få som trots allt saknas. Och urvalet är garanterat större än i den största skivbutik – online eller i den fysiska världen.

Ljudkvaliteten har hittills varit de flesta streamingtjänsters akilleshäl. Men i dag erbjuder flera av dem streaming i full CD-kvalitet, och många har gått steget längre och ger dig tillgång till högupplöst musik i en kvalitet som kan överträffa fysiska CD-skivor.

Vilken streamingtjänst ska jag välja till mitt multiroom-system?

Det är skillnad på vilka streamingtjänster olika multiroom-system stödjer, så det är alltid bra att beakta vilket system du vill köra där hemma när du väljer musiktjänst.

 

Spotify

TIDAL

Apple Music

Qobuz

Deezer

Amazon music

Youtube Music

Sonos

X X X X X X X

BluOS/Bluesound

X* X   X X X  

Denon HEOS

X* X     X X  

B&W Formation

X* X   X X    

Roon

  X   X      

* Via Spotify Connect

Många multiroom-system stödjer i dag även AirPlay 2 eller Chromecast för att överföra ljud trådlöst. Det innebär att även om ditt multiroom-system inte stödjer någon streamingtjänst så kan det ofta ändå finnas möjlighet att använda dem tillsammans. AirPlay 2 är Apples protokoll för överföring av trådlöst ljud och fungerar bara från Apples egna enheter, såsom iPhone, iPad och Mac. Google Chromecast fungerar på Android-, Apple-enheter och PC. De här två systemen är väldigt smarta, men deras multiroom-funktionalitet är begränsad jämfört med ett äkta multiroom-system.

Dolby Atmos – musik i surround sound

I takt med att intresset for musikstreaming i hög kvalitet ökar händer det en del när det gäller musik mastrad i surround sound. Tjänsterna TIDAL och Apple Music erbjuder i dag en del musik i formatet Dolby Atmos. Det här formatet är främst känt från filmens värld men har också börjat dyka upp inom musik där det kan ge en annorlunda upplevelse jämfört med vanlig stereo. Än så länge finns det dock ett antal begränsningar eftersom streamingtjänsterna ännu inte har öppnat upp för att exempelvis att låta multiroom-system spela musik i surround. Det främsta sättet att lyssna på musik med Dolby Atmos-ljud idag är från din telefon via ett par kabel- eller Bluetooth-anslutna hörlurar. Du kan få en riktigt bra upplevelse men det är först den dag vi kan lyssna i en surroundanläggning som det blir riktigt kul.

Nördhörnan – kilobit

Det kan vara lite av en djungel att ta reda på vem som erbjuder den högsta upplösningen när du försöker välja en streamingtjänst. De flesta använder odefinierbara termer i sin marknadsföring, men om du gräver lite djupare hittar du i regel mer information.

Den mest användbara informationen är upplösningen angiven i kilobit per sekund eller kbit/s. Det här värdet anger mängden data filen har per sekunds avspelning. Ju högre är i regel desto bättre, men ljudkvalitet handlar om mer än en hög bithastighet. De val artisterna gör under inspelning och mastring betyder absolut mest, men genom att välja en tjänst som streamar i hög kvalitet säkerställer du bästa möjliga utgångspunkt för att njuta av musiken. Förlustfri CD-kvalitet har en maximal upplösning på 1 411 kbit/s, medan komprimerade filer vanligtvis ligger mellan 128–320 kbit/s. HD-ljud omfattar en mängd upplösningar och format, men här kan du komma ända upp på 9 216 kbit/s.