Hopp til innhold

Massor av olika högtalare – vilken passar dig?

SÅ VÄLJER DU DINA NYA
HÖGTALARE

Stora, små, aktiva, passiva, trådlösa, streaming, Sonos, multiroom, design eller traditionella trähögtalare – vad passar dig bäst? Här kan du läsa lite om de olika märkena och högtalartyperna – som alla har sina fördelar och begränsningar.

B&W eller DALI
eller något helt annat?

Ute i Hi-Fi Klubbens butiker får vi ofta frågan om vilket högtalarmärke som spelar bäst. Det är nästan omöjligt att svara på. De olika märkena är nämligen bra på olika saker, och du kan absolut hitta massor av grymma högtalare utanför vårt sortiment. Men på Hi-Fi Klubben har vi valt ut ett antal märken som vi har litar på, som täcker nästan alla behov, och som kämpar för bra ljud tillsammans med oss. Märkena betyder egentligen inte så mycket – det handlar om att hitta den högtalare som passar dig bäst.

Och låt oss en gång för alla utplåna det allra största missförståndet av dem alla: ALLA människor kan höra skillnad på olika högtalare. Det är stor skillnad – och det är inte något som bara ”audiofiler” eller entusiaster kan höra!

Golvhögtalare
kungarna av bra ljud 

Golvhögtalare innebär egentligen bara att högtalaren är så stor att den är avsedd att placeras direkt på golvet. Och när det handlar om ljud är större bara bättre. Ljud är inte en teknik utan ett fysiskt fenomen, och därför följer det fysiska lagar som inte ens de bästa ingenjörerna kan kringgå.

Riktigt bra ljud – och högt ljud – tar plats. Och om ljudkvaliteten är det viktigaste för dig så är ett par bra golvhögtalare den optimala lösningen. Det är nämligen den högtalartyp som har minst antal begränsningar och kompromisser i ljudet. De stora kabinetten ger plats till ett dedikerat baselement och massor av ”luft” som kan flyttas och kännas. Sen har du säkrat ljudet av en komplett symfoniorkester, eller den pumpande bas som får dig att dansa.
Tips: En stor golvhögtalare kan bli för stor för ett mindre rum. I väldigt små rum kan en kompakt högtalare faktiskt ofta låta bättre. Om basen från en golvhögtalare blir för stark kan du prova att flytta ut den en aning från väggen. Då kommer basen att bli mindre mullrande.

Det är en gammal skröna att en stor golvhögtalare även kräver en gigantisk förstärkare eller en enorm anläggning. Självklart presterar den bäst när förstärkaren har kraft nog att styra musiken, men stora högtalare spelar faktiskt högre än små högtalare på samma förstärkare. Deras konstruktion gör dem nämligen effektivare, och därför får du mycket mer ljud för pengarna.

Golvhögtalare är kort sagt avsedda för dig som gillar att verkligen LYSSNA på musiken – och som inte är rädd för att visa vänner och familj att du älskar bra ljud. Nu kan du dessutom också få seriösa golvhögtalare i ”aktiva” utgåvor där allt finns inbyggt i själva högtalaren redan från början. På så sätt slipper du tänka på någon anläggning eller förstärkare. Du startar bara mobilen – sen strömmas musiken trådlöst genom högtalarna!

Golvhögtalare

Små högtalare fortfarande
stora
upplevelser 

Fördelen med kompakta högtalare ligger i själva namnet. De är kompakta. De flesta av dem trivs väldigt bra på en hylla, ett stativ eller ett väggfäste. De passar in i de allra flesta rum och många kompakta högtalare spelar fantastiskt bra i förhållande till sin storlek.

Om inte ditt vardagsrum är stort nog för att rymma ett par golvhögtalare kommer du ofta att klara dig utmärkt med ett par bra kompakthögtalare. De mindre kabinetten ger mindre plats för elementen, och du kan inte spela lika högt och djupt som med ett par golvhögtalare. Men om du till exempel bor i en lägenhet så är det inte alls säkert att dina närmsta grannar hyser samma gränslösa kärlek till tung bas som du gör.
Tips: Om dina kompakta högtalare inte spelar tillräckligt stark bas kan du komplettera med en subbas. Men det kan också bero på att högtalarna konstruerats för att placeras ända in mot väggen. Ju närmre en högtalare kommer väggen, desto mer bas spelar den. Prova att flytta in högtalaren mot väggen och lyssna igen!

Många frågar om kompakta högtalare har ”tillräckligt med watt”? Svaret är ja. Du behöver inte en massa watt för att spela bra musik, och tillverkarnas tekniska data säger inte särskilt mycket om vad högtalaren kan eller hur den låter. Watt handlar om hur mycket energi förstärkaren skickar ut i högtalarna, men 30 watt mätt på ett sätt kan absolut låta högre än 300 watt mätt på ett annat sätt. Det finns egentligen inte någon användbar standard, så använd hellre dina öron och lita på oss när vi säger att watt i sig inte på något sätt är avgörande.

Kompakthögtalare

Subbas
system
minihögtalare med bas!

Älskar du tung bas, men hatar tanken på att få in ett par stora golvhögtalare i vardagsrummet? Då är subbasen din bästa vän. Den är gjord för att klara alla de djupa tonerna på egen hand, den tar inte mycket plats, den kan placeras nästan var som helst, och du kan nöja dig med en. En subbas har en egen kraftig inbyggd förstärkare och ett specialbyggt baselement som tillsammans klarar sin uppgift galant – nästan oavsett vad de utsätts för.

Eftersom subbasen tar hand om alla de djupa tonerna kan du klara dig med ett par minihögtalare – ”satelliter” – vid sidan om den. De behöver bara sköta mellanregistret och de höga tonerna, och till det behövs inget stort kabinett. Hela finessen med ett sådant ”sat/sub-system” är att örat inte kan riktningsbestämma de djupa bastonerna. Därför kan du nöja dig med en enda subbas som du till exempel kan placera diskret i ett hörn.

Sat/sub-systemet är en elegant kompromiss som kan ge dig stort och fylligt stereoljud, samtidigt som du bara behöver titta på ett par pyttesmå högtalare. Om installationen görs korrekt – och det kan vi berätta mycket mer om på Hi-Fi Klubben – kan ljudet bli lika bra som i många system med traditionella golvhögtalare.

Sat/sub-system är också väldigt populära i hemmabiosammanhang, där en subbas nästan alltid får ta hand om den dedikerade baskanalen i filmens ljudspår. Beroende på rummet storlek och din ambitionsnivå kan du så välja mer eller mindre kompakta högtalare till resten av kanalerna.

Subbas

Designhögtalare
när ljudet ska se bra ut

I dag är högtalare mycket mer än tråkiga fyrkantiga lådor. Det finns många spännande modeller som även passar in i vardagsrum möblerade av de mest kräsna inredare. Det allra bästa är att du inte behöver kompromissa med bra ljud för att få en högtalare som också är fin att titta på.

Designhögtalare finns i ett otal storlekar, former, färger och prisklasser, och du kan garanterat hitta en högtalare som både låter bra och har en utformning som kommer att ge ett spännande visuellt bidrag till din heminredning. Snygg design och läckra material är naturligtvis inte gratis, men det gäller ju överallt, oavsett om du köper skor, bil eller hifi. I gengäld får du en högtalarlösning som du kan njuta av i fulla drag även när musiken tystnat.

Designhögtalare

Trådlösa
högtalare
smart till streaming och multiroom

Marknaden för trådlösa högtalare har fullkomligt exploderat de senaste åren. Smartphones, Bluetooth, wifi och streamingtjänster på internet har öppnat upp ett otal nya trådlösa möjligheter som kan se till att du har all världens musik till hands, både ute och i hela ditt hem.

Trådlösa högtalare finns i en mängd storlekar, former, tekniker och kvaliteter, så det är inte konstigt om du blir smått förvirrad. Som tur är finns det några tumregler du kan utgå ifrån. Du är också alltid välkommen att besöka oss i butiken, så hjälper vi dig att komma fram till en lösning för ditt behov.

Det viktigaste att komma ihåg, oavsett om du spelar trådlöst eller ej, är att bra ljud alltid kräver att tillverkaren har designat produkten för att spela bra ljud.  Och om det ska vara riktigt kanonbra ska du ha en stereolösning med två högtalare. Annars får du aldrig den läckra tredimensionella ljudbild som skapar den där magiska känslan av att ”själv vara där på plats”. En del trådlösa system kan paras ihop för att spela äkta stereo, men det kräver naturligtvis att du investerar i två stycken.

Tips: Många aktiva högtalare har anslutning för subbas. På så sätt kan du få riktigt stort hifi-ljud utan att behöva titta på varken anläggning eller stora högtalare!

När du ger dig in i de trådlösa högtalarnas värld är det också en god idé att fundera över om du är ute efter en lösning som bara ska fungera här och nu eller om du vill hålla dörren öppen för att kunna bygga ut till multiroom senare. En trådlös högtalare från Sonos, HEOS by Denon eller Bluesound är lika enkel att använda som andra trådlösa högtalare, men ger dig många flera möjligheter – inklusive möjligheten att utöka med andra trådlösa högtalare (och musikstreamers) överallt i ditt hem.

Trådlösa Bluetooth-högtalare med batteri har blivit väldigt populära på senare år. Och ja, de är otroligt behändiga när du ska ha med dig musik på semestern eller under en långhelg i sommarstugan. Du hittar också ett stort urval av de här portabla högtalarna på Hi-Fi Klubben. Men som primär högtalare på hemmaplan duger de inte – de är helt enkelt för små för det!

Många tillverkare lovar kanonljud och avgrundsdjup bas från små trådlösa allt-i-ett-högtalare. Med hjälp av digitalt fuffens (DSP) kan man mycket riktigt få dessa små tekniska vidunder att spela imponerande i förhållande till storleken, men det är ett manipulerat ljud – inte äkta vara. Vi garanterar att du hör skillnad. Till bakgrundsmusik och mindre rum kan de här trådlösa högtalarna i gengäld vara en utmärkt och smidig lösning.

Trådlösa
högtalare

Aktiva
högtalare

spela helt utan anläggning 

Att en högtalare är aktiv betyder helt enkelt att den har en egen inbyggd förstärkare så att du inte behöver någon separat anläggning för att kunna spela musik. Du kan utan problem koppla högtalaren direkt till din dator, din smartphone eller kanske din TV. Det är verkligen plug’n’play så det visslar om det. Och om du väljer en kvalitetslösning kan du få äkta stereoljud av mycket hög klass.

Tips: Om du ska använda dina aktiva högtalare till datorn får du bäst ljudkvalitet om du överför ljudet digitalt, vanligtvis via USB.

Ett traditionellt stereo-högtalarpar består av en aktiv högtalare som har all elektronik inbyggd, plus en motsvarande vanlig (passiv) högtalare som kopplas till den aktiva med en kabel. Du ansluter din musikkälla – till exempel din dator – till den aktiva högtalaren, sen kan du spela i full stereo. Många modeller kan kompletteras med en aktiv subbas som du kan ställa under skrivbordet – en grym lösning för gaming.

Ett par aktiva stereohögtalare kan vara ett givet alternativ för dig som funderar på att nöja dig med en trådlös allt-i-ett-högtalare eftersom du inte vill ha en hel anläggning framme. Många modeller har till och med inbyggd Bluetooth-funktion som ser till att du kan både kan slippa anläggningen, få det rätta stereoljudet och bekvämt strömma musik trådlöst direkt från din smartphone eller surfplatta. Du kan också få aktiva golvmodeller som ger dig allt det bästa från en traditionell stereoanläggning i full storlek – men utan anläggningen!

aktiva
högtalare

Inbyggnadshögtalare
dölj ljudet
i vägg och tak 

Om du vill ha ett bra ljud som samtidigt är så diskret som möjligt? Bygg in det i väggen och taket! Med en inbyggnadslösning hamnar både högtalare och kablar (kanske till och med hela anläggningen) helt utom synhåll, och du kan inreda helt fritt i ditt hem. Allt du behöver göra är att njuta av din favoritmusik när den i strålande kvalitet strömmar ut genom de nästintill osynliga frontskydden på väggen.

Både DALI och B&W gör ambitiösa hifi-inbyggnadshögtalare, där en stor del av tekniken är hämtad från deras traditionella golvmodeller. Det garanterar en ljudkvalitet som absolut kan leva upp till den från deras synliga syskon. Hi-Fi Klubben har också ett suveränt urval av mindre och billigare alternativ till både vägg och tak. Takhögtalare kan vara en genial lösning till exempelvis kök, allrum och badrum där det kan vara nästintill omöjligt att hitta plats till traditionella anläggningar och högtalare.

Hi-Fi Klubben kan hjälpa dig med en optimal inbyggnadslösning, oavsett om det handlar om ett kök, ett hus eller en restaurang som du vill fylla med musik. Kom in i butiken eller kolla in ”Smart Home” på vår hemsida. Vi kan också hjälpa till med projektering av större lösningar.

Inbyggnadshögtalare