Hopp til innhold
Stora, små, hifi, aktiva, passiva, trådlösa, streaming, multiroom, design, inbyggnad – vilka högtalare passar dig bäst?

I dag finns det så många olika högtalare att det lätt kan kännas som en utmaning att hitta rätt lösning för ditt behov. I denna lilla guide presenterar vi de mest populära högtalartyperna och berättar lite om vad var och en är bra på.

Om du vill ha bästa möjliga ljud för pengarna så vinner du mest på att välja ett par riktigt bra högtalare. Skillnaden i ljudkvalitet är mycket större på högtalare än på förstärkare, och därför kan du ofta få en hörbar förbättring genom att välja en lite bättre modell.

Låt oss en gång för alla slå fast: ALLA människor kan höra skillnad på olika högtalare. Det är inte något som bara ”audiofiler” eller hifi-entusiaster kan. Kom förbi vår butik och låt oss spela upp din favoritmusik på ett par grymma hifi-högtalare. Då kommer du att förstå varför vi älskar bra ljud på HiFi Klubben!

Populära
högtalare

Hifi-högtalare
suveränt ljud med anläggning och kabel

Ett par traditionella hifi-högtalare kopplade till en bra separat anläggning via kabel har i flera decennier varit den mest välspelande, flexibla och hållbara hifi-lösningen. På HiFi Klubben kallar vi det bara hifi-högtalare, men på andra ställen kan du också stöta på benämningen ”passiva” högtalare. Det i sig säger inte något om kvaliteten – det betyder bara att du behöver ha en anläggning vid sidan om.

Du har kanske också hört talas om ”aktiva” högtalare. Aktiva betyder att förstärkaren är inbyggd i högtalarna så att du slipper en av apparaterna i hyllan och de kablar som hör därtill. Det är en smart lösning men innebär också vissa begränsningar. Du kan läsa mer om aktiva högtalare längre ner i artikeln. 

Golvhögtalare 
Kungen av bra ljud

Hifi-golvhögtalare är avsedda att stå direkt på golvet. Och när det handlar om ljud är större bara bättre. Ljud är ett fysiskt fenomen som följer fysikens lagar som inte ens de bästa ingenjörerna kan kringgå. Riktigt bra ljud – särskilt högt ljud med djup bas – tar plats.

Om ljudkvaliteten är det viktigaste för dig så är ett par bra golvhögtalare den ultimata lösningen. De stora kabinetten ger plats för gedigna baselement och massor av luft som kan flyttas och kännas. Här får du uppleva hela symfoniorkestern eller den pumpande bas som får dig att vilja dansa. Golvhögtalare är avsedda för dig som gillar att verkligen LYSSNA på musiken – och som inte är rädd för att visa familj och vänner att du älskar bra ljud.

Golvhögtalare 
riktigt stort ljud

Tips: Ett surround-system med ett par golvhögtalare i frontkanalerna är den ultimata lösningen för en bra hemmabio – särskilt om du även älskar att lyssna på musik.

Kompakt
små hifi-högtalare med stort ljud

Kompakta hifi-högtalare kan placeras på hylla, stativ, väggfäste eller döljas i en möbel. De passar in i de allra flesta rum och många modeller spelar fantastiskt bra i förhållande till sin storlek. Du kan inte spela lika högt och lika djupt som med ett par större golvhögtalare, men om du till exempel bor i en lägenhet så är det inte säkert att grannen ovan eller under delar din kärlek till avgrundsdjup bas.

Kompakta högtalare
läckert ljud i mindre rum

Tips: Vill du ha mer bas från dina kompakta högtalare kan du alltid komplettera med en subwoofer. Men prova först att placera högtalarna närmare in mot väggen. Det ger mer bas i ljudet och kan i vissa fall räcka.

Subwoofern
tung bas till alla anläggningar

Älskar du tung bas men är inte lika förtjust i tanken på att få in ett par stora golvhögtalare i vardagsrummet? Då är subwoofern din bästa vän. Den är framtagen för att ta hand om alla djupa toner i musik och filmljud på egen hand, den tar inte mycket plats, och den kan placeras nästan var som helst i rummet. En subwoofer har en egen kraftig inbyggd förstärkare och ett specialbyggt baselement som tillsammans klarar sin uppgift galant – nästan oavsett vad de utsätts för.
Läs mer om tung bas

Subwoofers
en hälsning från djupet

Satellit/subwoofer
minisystem
med tung bas

Med en subwoofer för de djupa tonerna kan du nöja dig med ett par superkompakta högtalare – ”satelliter” – vid sidan om. De behöver bara sköta mellanregistret och de höga tonerna, och för det behövs inget stort kabinett. Sat/sub-systemet är en elegant kompromiss som kan ge dig stort och fylligt hifi-ljud, samtidigt som du bara behöver titta på ett par ganska små högtalare.

Sat/sub
system

Aktiva högtalare
äkta hifi utan anläggning

I ett par aktiva högtalare är förstärkaren och all elektronik inbyggd, så att du inte behöver någon separat anläggning för att spela musik. Aktiva högtalare ger dig mycket bättre ljudkvalitet än en fristående trådlös högtalare. De finns att få både som golvhögtalare och kompakta högtalare, och du kan ofta få supersmidigt TV-ljud i strålande kvalitet via en enkel HDMI-kabel.

De flesta modeller har inbyggd wifi eller Bluetooth som ser till att du både kan slippa anläggningen, få stereoljud i riktig hifi-kvalitet och bekvämt kan spela musik trådlöst direkt från din smartphone eller surfplatta. Beroende på modell kan du också koppla högtalarna direkt till skivspelare, dator och andra ljudkällor. Ett par kompakta aktiva högtalare passar helt perfekt på skrivbordet oavsett om du lyssnar på musik eller spelar spel.

Tips: Många aktiva högtalare har HDMI-ingång för supersmidigt TV-ljud. Det är lika smidigt att använda som en soundbar, men ljudkvaliteten är mycket bättre.

Aktiva högtalare
Allt-i-ett för TV-ljud och musik

En nackdel är att du inte kan byta ut anläggning och högtalare var för sig, och tekniken i aktiva högtalare och (särskilt) trådlösa smarthögtalare blir snabbare föråldrad jämfört med en traditionell uppsättning. Men om du vill ha riktig hifi med så lite utrustning och så få kablar som möjligt så är ett par seriösa aktiva högtalare ett bra alternativ. När det händer något nytt och spännande inom exempelvis musikstreaming kan du koppla in en separat streamer på samma sätt som med en traditionell anläggning.

Tips: Många aktiva högtalare har anslutning för subwoofer. På så sätt kan du få riktigt stort hifi-ljud utan att behöva titta på varken anläggning eller stora högtalare.

Trådlösa
smarta högtalare
ljud i alla rum på ett enkelt sätt

Trådlösa smarthögtalare har inbyggd wifi och är först och främst framtagna för att enkelt ge dig trådlöst ljud så att du kan koppla upp alla rum i huset och spela samma musik överallt (multiroom). För bakgrundsmusik – särskilt i mindre rum – kan dessa trådlösa högtalare vara en utmärkt lösning, men du får aldrig den där läckra 3D-känslan i ljudbilden, där det låter som om musikerna står och spelar precis framför dig i ditt eget vardagsrum.

En del trådlösa smarthögtalare kan parkopplas för att spela höger/vänster i stereo, men det kräver att du köper två stycken, och ljudkvaliteten är fortfarande inte i nivå med en äkta hifi-lösning. Vi garanterar att du kan höra skillnad, och vi demonstrerar det gärna för dig i butiken.

Om du siktar på en trådlös multiroom-lösning så rekommenderar vi en musikanläggning med inbyggd multiroom-streaming för ditt primära lyssningsrum. Koppla in två riktiga hifi-högtalare med kabel – sedan har du ett ljud som kan ge dig gåshud. I övriga rum kan du gå loss med alla trådlösa smarthögtalare du vill. Det är en lösning som kan vara bra för både dig och musiken, och du kan styra alltsammans direkt från din telefon.

Du förtjänar riktigt hifi-ljud på minst en plats i ditt hem!

Smarthögtalare
Smidig bakgrundsmusik

De populära trådlösa Bluetooth-högtalarna med batteri är en otroligt smart lösning när du vill ha med dig musik på stranden eller i sommarstugan över helgen. Men som primär musiklösning där hemma är de helt enkelt för små och primitiva oavsett vad tillverkaren lovar. Du förtjänar riktigt hifi-ljud på minst en plats i ditt hem!

Hifi-möbeln
dölj fint ljud i en elegant möbel

Med en riktig hifi-möbel får du både anläggning och högtalare utom synhåll. Här kan du dölja alla prylar bakom eleganta tygluckor som låter både ljud och signaler från fjärrkontrollen passera. Det finns otaliga stora och små möbler att välja bland och de har alla det gemensamt att de är byggda speciellt för det här ändamålet. Därför passar mått, tillbehör och alla små, viktiga detaljer perfekt för din utrustning.
Läs mer

Inbyggnad
dölj det fina ljudet i väggar och tak

Om du vill ha ett bra ljud som samtidigt är så diskret som möjligt? Bygg in det i väggen och taket! Med en inbyggnadslösning hamnar både högtalare och kablar (kanske till och med hela anläggningen) helt utom synhåll, och du kan inreda ditt hem helt fritt.

HiFi Klubben har marknadens största urval av välspelande inbyggnadshögtalare för både väggar, tak, våtrum och utomhusmiljöer. Takhögtalare kan vara en genial lösning till exempelvis kök, allrum och badrum där det kan vara nästintill omöjligt att hitta plats till traditionella anläggningar högtalare. Kom förbi butiken eller kontakta vår kundservice för mer info. Vi kan också hjälpa till med projektering av större lösningar.
Läs mer

Kom in och lyssna
i butiken

Som du kan se finns det mängder av olika typer av högtalare att välja bland. Dessvärre kan vi inte demonstrera ljudet för dig här på hemsidan, men det kan vi i gengäld i vår butik. När du har lyssnat på din favoritmusik på några olika lösningar blir det mycket enklare att välja dina nya högtalare. Kom förbi – vi ser fram emot att ge dig tidernas ljudupplevelse!
Hitta butik