Hopp til innhold
Vill du ha en helt perfekt biosalongskänsla hemma i vardagsrummet? Då finns det inget som slår en äkta Dolby Atmos-hemmabio. Här är ljudet så livfullt att du sugs in direkt i handlingen på TV-skärmen eller projektorduken.

Dolby Atmos
vad är det?

Dolby Atmos är ett avancerat surround-ljudformat som lägger till en höjdkänsla i din surround-upplevelse, där ljudet redan innan kommer framifrån, bakifrån och (kanske) från sidan. På så sätt blir det möjligt att skapa ett otroligt verklighetstroget 3D-ljud där du befinner dig mitt i händelsernas centrum och verkligen kan leva dig in i handlingen. Du får en helt fantastisk och medryckande ljudupplevelse både till film, TV och gaming, och en sådan anläggning kan även spela musik i strålande kvalitet. En storslagen konsert i full Atmos-surround är en upplevelse som kan ge dig gåshud gång på gång.

I början var Dolby Atmos något du bara kunde uppleva i de stora biosalongerna, men den tekniska utvecklingen går snabbt och i dag är Atmos inbyggt i de flesta hemmabioreceivrar. Det betyder att det är lättare än någonsin att få en autentisk biokänsla hemma i ditt eget vardagsrum.

Alla kan få Dolby Atmos hemma i vardagsrummet.

Du kan absolut få en grym biokänsla med Atmos utan att behöva skära hål i ditt dyrbara tak. I riktiga biosalonger och seriösa hemmabiografer monterar man separata Atmos-högtalare i taket för att få ett riktigt omslutande 3D-ljud men man kan tveklöst klara sig med mindre än så. Du behöver heller inte vara ingenjör för att få saker och ting att låta. De flesta nyare receivrar har fina inbyggda elektroniska hjälpguider som steg för steg får din uppsättning att spela perfekt. Så även om surround har blivit bättre och mer avancerat än någonsin så är det också smidigare än någonsin. Det är riktigt härligt!

Vad behöver jag för att få
Dolby Atmos?

För hemmabruk fungerar Dolby Atmos som en påbyggnad på en traditionell surround-hemmabio. För att använda det behöver du därför minst två extra höjdkanaler utöver en sedvanlig setup med 5.1 kanaler, det vill säga:

  • 2 x höjdhögtalare (till Atmos)
  • 2 x fronthögtalare
  • 1 x centerhögtalare
  • 2 x surround-bakhögtalare
  • 1 x subbas

För att blåsa liv i ett sådant 5.1.2-system behöver du en hemmabioreceiver med Atmos-stöd och minst 7 förstärkarkanaler. En sådan hittar du enkelt i dag, och det finns massor av modeller att välja mellan, även i den prisvänliga änden av skalan.

Om du vill ha en ännu häftigare lösning kan du sikta på en mer avancerad receiver. Med 9 kanaler kan du fritt välja om du dessutom vill ha 2 sidokanaler (7.1.2), eller om du vill bygga ut ditt 5.1-system med hela 4 Atmos-höjdkanaler (5.1.4). De största receivrarna har ända upp till 15 kanaler och då kan du gå all-in med både det ena och det andra. Bara fantasin och din budget sätter gränserna.

Du behöver för övrigt inte skaffa hela din Atmos-setup på en gång om budgeten är lite tajt. Du kan lugnt bygga upp din hemmabio i etapper och till exempel börja med en bra Atmos-receiver och ett par bra fronthögtalare. I nästa omgång kan du lägga till centerhögtalare och subbas, och sedan när projektet ska fulländas avrundar du med surround-bakhögtalare och Atmos-höjdhögtalare. På så sätt blir det lite mer hanterbart att bygga upp precis rätt lösning, och det kommer du att känna dig nöjd med i det långa loppet.

Du behöver inte göra hål i taket för att få Dolby Atmos.

Vilka högtalare
behöver jag för Dolby Atmos?

Givetvis ska du också ha högtalare till dina Atmos-kanaler och här finns det flera möjligheter. Om du vill att Atmos-högtalarna ska sitta optimalt rent ljudmässigt så är den mest eleganta lösningen att använda inbyggnadshögtalare och helt enkelt bygga in dem i taket. Om du inte kan eller vill göra hål i taket så finns det också platta och kompakta högtalare med speciella fästen så att de kan monteras nära taket.

Ett välfungerande alternativ till takmontering är högtalare med vinklad front som är designade för att placeras på väggen ända uppe vid taket och spela ner mot din lyssningsposition. De kan användas både framtill och baktill, och i många fall kan det vara en bra kompromiss. Om du vill ha något som är ännu enklare så kan också sådana Atmos-enabled-högtalare ställas ovanpå dina fronthögtalare och spela ljudet upp i taket så att det reflekteras ner mot dig, precis som i vissa Atmos-soundbar-högtalare.

Var får jag
Dolby Atmos-ljud?

Det finns ett par saker som ska vara på plats för att du ska få Dolby Atmos hemma i vardagsrummet. Din anläggning måste nämligen ha en Atmos-signal att jobba med, och det kan du få på flera sätt. Netflix, HBO, Disney+ och andra video-streamingtjänster erbjuder Atmos-surroundljud på många av sina titlar, men du behöver ett Premium/4K-abonnemang för att utnyttja det (om det finns flera att välja mellan).

Du kan få ännu bättre Atmos-ljud om du köper dina filmer på Blu-ray och har din spelare kopplad till TV:n. På Blu-ray hittar du de absolut bästa och mest högupplösta surround-ljudspåren, och det är en av anledningarna till att många inbitna filmentusiaster fortfarande väljer att köpa sina filmer på skivor. Men du kommer väldigt nära med ett bra streaming-abonnemang. Många nyare spel till Xbox och PC har också Dolby Atmos-ljudspår, och du får mycket lättare att leva dig in i spelar om du är omgiven av stort ljud.

Slutligen ska du se till att din TV har en HDMI-anslutning som stödjer den så kallade eARC-funktionen. Om din TV har några år på nacken har den möjligtvis bara standard-ARC (Audio Return Channel) och då kan du inte överföra Atmos-ljud från TV till soundbar. Du kan fortfarande få vanligt 5.1-kanals surround-ljud men Atmos kräver eARC. Fast det stödjer som tur är de allra flera nyare TV-apparater.

Kom in på HiFi Klubben och låt oss visa dig några av de smarta möjligheter som finns. Ofta går det att ordna både enklare och billigare än du tror!