HiFi Klubben

Gå till innehåll
lokala erbjudanden Gör ett klipp på utställningsmodeller, utgående produkter och restlager från alla våra butiker. Läs mer

Högtalarkabel

Högtalarkabel

En högtalarkabel används till att koppla ihop dina högtalare med din förstärkare eller hemmabioreceiver. Bra högtalarkablar ger dig full ljudkvalitet från anläggningen, till skillnad från en vanlig strömkabel där mycket förloras på vägen. Om du har investerat i en bra högtalare är det synd att inte ansluta den med en bra kabel så att högtalarna kan uppnå deras fulla potential.

Maximal prestanda inuti - toppdiskret utanpå

Även om fokus självklart ligger på det invändiga i kabeln, så att du får med så mycket som i överföringen från din förstärkare eller hemmabioreceiver till dina högtalare, har man också tänkt på utseendet på de olika kablarna.

Om du har en vit vägg, passar en vit högtalarkabel för minsta möjliga uppmärksamhet, perfekt. En del högtalarkablar är fyrkantiga så att de enkelt kan läggas längs med en golvlist och på så sätt försvinner diskret längs med listen och väggen. Det finns även platta högtalarkablar som t.ex. kan döljas under en golvmatta.

De mer avancerade och robusta högtalarkablarna är ofta tjockare eftersom de innehåller flera element. På en högtalarkabel med kontakt, har man även tänkt på finish så att du kan få ett fulländat uttryck i hela installationen - från förstärkare till högtalare och därmed också kabeln som ansluter dem båda.

Gör dig själv – och din anläggning – en tjänst

Om du har investerat i en bra anläggning och bra högtalare, bör du också ta det sista i beaktande och köpa bra högtalarkablar. Många undervärderar betydelsen av en bra högtalarkabel, men det kan vara stor skillnad på ljudkvaliteten från din anläggning, om du nöjer dig med en vanlig strömkabel istället för en riktig högtalarkabel.

Har du precis köpt en ny anläggning är det kanske frestande att spara pengar genom att skrota högtalarkabeln, men det är verkligen ett dåligt ställe att spara. Dessutom förhandlar HiFi Klubben högtalarkablar i alla prisklasser, så du slipper spränga din budget för att få det sista, optimala ljudet ur din nyinköpta anläggning.

Argon Audio – enkel och okomplicerad

Du kan t.ex. överväga en av modellerna från Argon Audio, som är kända för deras höga kvalitet till rimliga priser. Basic Speaker Cable 1 och 2 är två riktigt bra högtalarkablar som kan få bra ljud ur anläggningar i ekonomiklassen.

Snäppet högre än Argon Audios Basic Speaker Cables, hittar man deras Classic Speaker Cable 1 och 2. De är något tjockare och kraftigare än Basic-kablarna, och passar därför perfekt till bl.a. installationer och lösningar där det ska dras långa kablar.

Såväl Basic- som Classic-kablarna har ledare i 99,99% ren, syrefri OFC-koppar vilket säkrar att alla detaljer i musiken leds till dina högtalare. Du betalar per meter kabel så att du får precis den längd du önskar, och slipper betala för mer än du har användnig för.

AudioQuest – avancerad kvalitet från budget till high end

Ju bättre din anläggning är, desto bättre högtalare bör du köpa. Även om många väljer att spara just här, rekommenderar vi alltid att du skaffar en ordentlig högtalarkabel så att de nya högtalarna kommer till sin rätt.

Sortimentet från AudioQuest innehåller bl.a. några av de dyrare high end-högtalarkablarna. Pris och kvalitet går hand i hand, så med högre pris får du även högre kvalitet och bättre ljud - om alltså din anläggning och dina högtalare matchar varandra.

I takt med att priset stiger, blir högtalarkablarna mer komplexa och avancerade. Är dina högtalare i high end-klassen, bör du definitivt leta efter högtalarkablar på samma nivå. Välutvecklad teknologi kombinerat med optimal design utgör den bästa grunden för ett fantastiskt ljud från din anläggning.

Högtalarkabel med eller utan kontakt?

När du köper högtalarkablar i lösvikt kan det vara en god idé att passa på att samtidigt köpa en högtalarkontakt. De avisolerade ändarna på högtalarkabeln ska anslutas till rätt högtalarkontakt, som kopplas in i högtalaren och förstärkaren eller receiveren. Med en bra kontakt överförs signalen ordentligt till både receiver eller förstärkare och högtalare. Och det gör allting enklare om du av någon anledning behöver skilja delarna åt igen.

Det går även att hitta en högtalarkabel med kontakt färdigmonterat från fabriken, redo att anslutas med detsamma. Konfigurationerna varierar, så om du är osäker på vad du ska välja står vi alltid redo att hjälpa dig.

Högtalarkabeln kan även installeras direkt i apparaten utan en högtalarkontakt i mitten. Den direkta kontakten mellan kabel och terminal kan vara en fördel i förhållande  till ljudkvaliteten, men det kräver noggrannhet.

En enstaka vilsekommen koppartråd räcker för att orsaka kortslutning, liksom kopparen i den blottlagda kabeln oxiderar vid direkt kontakt med luft.

Även om det självklart är möjligt att installera högtalarkabeln korrekt, riskerar du att kopplingen så småningom lossnar vilket ger sämre signalöverföring.

Huruvida du ska använda kontakt eller ej, beror till stor del på kabeln, anläggningen samt dina personliga preferenser. Om du är osäker, är du alltid välkommen till att fråga oss om råd.

Kom in i din HiFi Klubben-butik

På HiFi Klubben är vi experter på hifi och du är alltid välkommen in i en av våra butiker om du behöver hjälp - t.ex. med att hitta den bästa högtalarkabeln till dina högtalare.

Vi har många år erfarenhet och älskar att dela med oss av den, så att du kan få ljudupplevelser i toppklass. Om du redan har en anläggning hjälper vi dig gärna med att hitta den bästa högtalarkabeln, och om du ska rusta upp med helt nytt ger vi också våra bästa råd till det.