Hopp til innhold

14 produkter

 

 

Högtalarkontakter

Högtalarkontakter som banankontakter och spadkontakter ger en solid och säker anslutning mellan högtalarkabel och högtalarterminal, så du slipper tampas med känsliga, avskalade kabeländar. Om du ska använda banan-eller spadkontakter beror på kabel, anslutningar och personlig smak. Med en väl vald högtalarkontakt samt en bra högtalarkabel får du ut det bästa av din högtalare.

Vilka högtalarkontakter ska du välja - om ens några? 

Högtalarkontakten monteras i änden av din högtalarkabel, så att den enkelt kan anslutas terminalerna på anläggningen och högtalarna. Du kan göra en uppsättning utan högtalarkontakter, men om du väljer denna lösning ska du vara väldigt noggrann.

Först och främst kan det vara lite av en utmaning att få spänt fast kablarna ordentligt så att de blir sittande under längre tid. Den råa kabeln består av en massa små koppartrådar, och det kan vara svårt att få med alla under terminalen. Det räcker att en enda hamnar utanför för att riskera kortslutning som i värsta fall kan förstöra din förstärkare.

Även om du ansluter kabeln väl med alla koppartrådar på plats, kan du ändå riskera att anslutningen så småningom lossnar, så ljudet försämras och risken för kortslutning uppstår igen. Dessutom gör den råa kabeln att kopparen i kabeln oxiderar eftersom allt är blottlagt och därmed saknar skydd mot luftens påverkan.

Det finns alltså en hel del som talar för att köpa en extra kontakt när du ska installera dina högtalare med kabel.

En högtalarkontakt passar perfekt i terminalen på högtalaren, vilket skyddar mot kortslutning. Kopparledarna är dessutom bättre skyddade mot oxidering och annan påverkan utifrån. Alltså om kontakten är av god kvalitet och har monterats korrekt.

En högtalarkontakt med förgyllda kontaktytor ger god kontakt och oxiderar inte, du får därmed en ren och snygg yta som håller länge. Silver, å andra sidan, är den ultimata elektriska ledaren vilket gör det perfekt till högtalarkontakter. Många föredrar dock guld eftersom det ser mer exklusivt ut och oftast kan det också leverera bra kvalitet.

Banan

Banankontakt är den enklaste lösningen och de passar till i stort sett alla terminaler. En banankontakt kan antingen klämmas, lödas eller skruvas fast på kabeln, för att få bra koppling mellan kontakt och kabel.

När banankontakten väl är monterad på högtalarkabeln, har du en enkel plug-and-play-lösning med dina högtalare i ena änden, och förstärkaren i den andra.

Spade

Spadkontakt kombinerar fördelarna från banankontakten och den råa kabeln. Den stora, platta kontaktytan kan spännas fast ordentligt till terminalen, vilket ger en riktigt bra förbindelse och därmed också bra överföring av ljudsignalen.

Spadkontakt är särskilt bra till kraftiga högtalarkablar som ligger på golvet. Spadkontakter ska som regel klämmas eller lödas fast på högtalarkabeln.

Vanligtvis är både banankontakter och spadkontakter markerade med svart och röd. Antingen är hela kontakten färgad, eller så sitter där en diskret detalj så att du enkelt ser skilland. Samma färger återfinns på de flesta högtalare och förstärkare. Den röda färgen betyder positiv signal (plus), medan den svarta betyder att det är den negativa signalen (minus) som ska anslutas.

Kom in och hör skillnaden

På HiFi Klubben rekommenderar vi alltid att du kommer in i butiken och testar innan du handlar. Mycket går att läsa på nätet men den bästa uppfattningen om ljudkvalitet får du om du upplever de olika möjligheterna i verkligheten.

Om du kommer förbi en av våra butiker kan vi demonstera de olika slags högtalarkonterna samt du kan höra skillnad på olika uppsättningar så att du har det bästa underlaget för att besluta vad som skulle passa bäst hos dig.

Ska du köpa både högtalarkontakt och högtalarkabel hjälper vi dig naturligtvis gärna med att hitta de bästa alternativen i förhållande till vilken högtalare du har samt vilka kontakter och kablar som passar ihop.