Hopp til innhold

LyngdorfMillennium Mk IVDigital förstärkare

100 % digital signalbehandling och kompromisslös handbyggd kvalitet ger dig total klarhet och realism oavsett genre eller ljudnivå. Och hör sen.
st.129 900:-
Inte i lager
PriceRunner

Läs mer:

Beskrivning

Vid lanseringen 1998 satte den första TacT Millennium en ny standard för teknik och ljudkvalitet som andra tillverkare bara kunde drömma om. Millennium är nu inne på sin fjärde generation – och de andra fortsätter drömma...

Power DAC – mycket mer än bara en förstärkare
Med konventionella mått mätt är Millennium en omåttligt strömstark integrerad Dual Mono-förstärkare med en effekt på 2 x 150 watt. Men rent tekniskt är Millennium faktiskt ingen förstärkare. Den är en Power DAC – en D/A-omvandlare med inbyggd förstärkning av digitala ljudsignaler, till exempel från CD-spelare. Förförstärkare, tonkontroller och utgångssteg är ersatta av en digital signalprocessor som styr signalbehandlingen och strömförsörjningens effekt till högtalarna. Hela signalvägen har faktiskt bara två komponenter: en spole och en kondensator i högtalarutgångens lågpassfilter, som eliminerar eventuella högfrekventa störningar.

Digital signalbehandling till digitala signaler
Nästan alla moderna signalkällor är digitala och därför anser Lyngdorf att digital signalbehandling per definition är det mest korrekta. Digitaltekniken undviker dessutom många av den analoga teknikens begränsningar. Tidsdomänen påverkas inte på samma sätt och Millennium reagerar därför omkring 100 gånger snabbare än konventionella förstärkare. Det behövs inte heller någon återkoppling som kan påverka ljudet.

Till skillnad från många konkurrerande ”digitala” förstärkarvarianter – till exempel ICE-konstruktionerna – är Millennium 100 procent digital rakt igenom. Med hjälp av den patenterade Equibit-tekniken konverteras den digitala PCM-signalen (från exempelvis en CD-skiva) till PWM-impulser (Pulse Witdh Modulation) och den mycket höga switch-frekvensen på 400 kHz ligger så långt över det hörbara området att den aldrig kan påverka de högsta frekvenserna. Ljudnivån regleras helt enkelt genom att spänningen till utgångssteget höjs eller sänks, vilket innebär att detaljer och dynamik bevaras även på låg volym. Denna eleganta Lyngdorf-lösning ställer extremt höga krav på spänningens renhet, vilket Millennium lever upp till genom en massiv avskärming och ytterst välgjord strömförsörjning. 

Kompromisslös, handbyggd kvalitet
Millennium är handbyggd i Danmark och består av kompromisslös kvalitet rakt igenom. Den stora volymratten roterar som ett schweiziskt urverk på dubbla kullager och levererar optisk information till den digitala kontrollen. Från den massiva frontpanelen ner till minsta skruv och komponent har Lyngdorf valt det bästa som går att köpa för pengar. Vikten på 28 kilo ger en fingervisning om den höga ambitionsnivån och den massiva Hölmgren-ringkärnetransformatorn på 750 VA och en kondensatorbank på 138 800 µF gör Millennium kapabel att obesvärat fördubbla effekten till 300 watt i 4 ohm och leverera upp till 60 ampere. Det betyder total kontroll över varje högtalare och impedansen saknar i princip betydelse. Ljudets enastående snabbhet, luftighet och realism berättar resten av historien!

Även till analoga ljudkällor och RoomPerfect-rumskorrektion
Om du har analoga signalkällor, till exempel skivspelare eller radio, kan du ändå använda Millennium med hjälp av en separat D/A-omvandlare, till exempel Lyngdorfs egen Millennium ADC. Denna är av samma höga kvalitet som förstärkaren och kan dessutom utrustas med en RIAA-modul av state-of-the-art-kvalitet som har en rad anpassningsmöjligheter för just din pickup. Via en PC kan du använda equalizing-funktioner och ställa in Millenniums delningsfrekvenser, och digital rumskorrektion är tillgängligt via förförstärkaren DPA-1 med Lyngdorfs unika RoomPerfect-teknik.

Tekniska specifikationer

Color descriptionSilver