Hopp til innhold
Bowers & Wilkins
Subbas

Bowers & Wilkins PV1D

16 998:-st.

Produkten är inte längre tillgänglig i vald färg eller variant

En avancerad och kompakt subbas med rund, vibrationsfri design som sätter pricken över i även på väldigt ambitiösa stereo- eller hemmabioanläggningar.

Läs mer:

Beskrivning

B&W PV1D – avancerad och kompakt subbas med unik rund design

PV1D är en avancerad och kompakt subbas med en unik rund design. Den är uppföljaren till B&W:s legendariska och flerfaldig prisbelönta PV1 som här i D-versionen uppgraderats med en ny klass D-förstärkarmodul på 400 watt och den digitala DSP-plattformen från den påkostade prestigemodellen DB1.

Uppgraderingen har resulterat i en oöverträffad ljudkvalitet och möjlighet till konfigurering via PC. Den klotrunda formen med två 8-tumselement som monterats rygg mot rygg är så elegant att den nästan får alla andra subbasar att blekna vid jämförelse. Konstruktionen är samtidigt så vibrationsfri att du utan problem kan placera PV1D i en Hi-Fi-möbel.

Fantastiska prestanda för både filmljud och musik
PV1D levererar en otroligt djup, dynamisk och precis bas som kan sätta den sista, avgörande pricken över i om du har en stereo- eller hemmabioanläggning av hög kvalitet. Avancerad digital teknik och flexibla inställningsmöjligheter gör att PV1D kan anpassas för nästan vilken högtalarkombination som helst, och även stora golvhögtalare kan få ett avsevärt bättre ljud i den djupaste oktaven. Beroende på ljudtryck och EQ-inställningar kan PV1D spela ända ner till otroliga 7,5 Hz (-3 dB), vilket är långt under den hörbara gränsen.

Avancerad men fortfarande lätt att använda
PV1D är en avancerad subbas med många justeringsmöjligheter. Men låt inte det avskräcka dig! Om du t.ex. ska använda PV1D tillsammans med en hemmabioreceiver behöver du bara koppla subbasen till receiverns subbasutgång och sköta alla inställningar via receiverns menyer, precis som med andra subbasar.

Om du ska kombinera PV1D med andra B&W-högtalare hittar du också en smart funktion för detta. PV1D har nämligen förprogrammerats för ett flertal små högtalarmodeller från B&W, från M-1 till 805 Diamond. Du behöver bara välja rätt modell i subbasens menysystem, så anpassar PV1D sig själv för att matcha dina högtalare.

Enkel och flexibel konfigurering
Konfigureringen av PV1D kan skötas via frontpanelen eller bekvämt från soffan via din bärbara dator. I sistnämnda fall får du tillgång till en rad utökade inställningsmöjligheter. Du kan spara upp till fem personliga inställningar som du kan skifta mellan via frontpanelen eller din PC.*

I varje enskild användarinställning kan du välja önskad ljudnivå, delningsfrekvens, EQ och vilken ingång som ska aktiveras. På så sätt kan du göra olika ljudinställningar som är optimerade för det du lyssnar på eller lyssningssituationen (film, musik, spel, fest osv.) Om dina grannar inte är särskilt förtjusta i kvalitetsbas under sena kvällar kan du enkelt skapa en inställning för detta också.

PV1D finns i matt svart eller matt vitt utförande.

OBS: Subbaskabel beställs separat.
Klotet – den ultimata tryckkammaren
Den unika och otroligt eleganta klotformen på PV1D har inte bara valts för syns skull. Ett klot har nämligen en suverän förmåga att motstå tryckpåverkan eftersom belastningen fördelas jämnt över hela ytan. Av samma anledning är dykarklockor runda för att kunna motstå det enorma trycket på oceanernas djup. PV i namnet PV1D står faktiskt för ”Pressure Vessel”.

Med sin runda utformning har PV1D så gott som inga av de ljudförsämrande rörelser eller vibrationer i kabinettväggar och konstruktion som många konventionella subbasar dras med vid höga ljudtryck. Som en extra bonus fungerar aluminumkabinettet även som kylfläns för elektroniken.

Balanserad drift – inga vibrationer
De två 8-tumselementen med lång slaglängd i PV1D har extremt styva och solida membran. Dessa har byggts i en sandwichkonstruktion med aluminium på utsidan och papp/Kevlar på baksidan, åtskilda av ett lager polystyrenskum. De två elementen sitter rygg mot rygg och tar ut varandras rörelser i förhållande till kabinettet. Därför behöver du inte stabilisera PV1D med spikes som med andra subbasar – den står helt stabilt på sin medföljande gummifot.

Den vibrationsfria utformningen är faktiskt så effektiv att du utan problem kan placera PV1D i en Hi-Fi-möbel om du vill. Och om du bor i en lägenhet kan du vara säker på att grannarna under dig också kommer att uppskatta det här.

Digital signalbehandling och massiv effekt som tänjer fysikens lagar
PV1D är bestyckad med en högeffektiv klass D-förstärkare på 400 watt. Fördelarna med den här principen är det blygsamma utrymme som krävs och den ringa värmeutvecklingen – en förutsättning för den kompakta utformningen. En nyhet jämfört med den legendariska föregångaren PV1 är att PV1D för den digitala signalbehandlingen använder en state-of-the-art-DSP som möjliggör ljudprestanda du aldrig tidigare hört.

Via den inbyggda förstärkaren styr DSP:n den basequalizer (EQ) som gör att PV1D kan gå mycket djupare än vad som annars skulle vara möjligt i ett så pass kompakt kabinett. EQ:n är till och med dynamisk och kan löpande anpassa frekvensgången i förhållande till ljudstyrkan, och välja en optimal inställning.

Vid blygsamma ljudstyrkor kan PV1D gå ända ner till 7,5 Hz (-3 dB), vilket är långt under den hörbara gränsen och nästan strider mot naturens lagar. I takt med att volymen blir kraftigare höjs den nedre gränsfrekvensen så att elementen fortfarande kan leverera med topprestanda utan förvrängning eller överbelastning. Det här är en genial princip som motsvarar den du hittar i B&W:s egen Zeppelin Air och de aktiva högtalarna MM1 – två produkter som även de har satt nya standarder för hur mycket bra bas du kan få ut av kompakta och eleganta produkter.

När det gäller equalizern kan du välja mellan fyra grundinställningar som ger jämn frekvensgång (vanlig till musik) respektive ett lyft vid 40 Hz (filmljud), plus två inställningar som dämpar den djupaste basen i svåra lyssningsrum med mycket resonans.

Anslutningar för alla system
PV1D har både vanlig linjeingång (RCA) och så kallad högnivåingång. Via sistnämnda kan PV1D anslutas till förstärkare/receivrar som inte har pre-out eller dedikerad subbasutgång. Du kopplar bara subbasen till förstärkarens högtalarutgångar (en fem meter lång kabel medföljer för detta ändamål).

Alla justeringsmöjligheter på PV1D är tillgängliga oavsett om du väljer att använda linje- eller högnivåingången. Tänk dock på att linjeingången är den ljudmässigt bästa lösningen och att denna alltid bör användas om det är möjligt.

Konfigureras bekvämt via OLED-display eller dator
Tack vare den digitala processorn kan du konfigurera PV1D antingen via OLED-displayen på framsidan eller via en PC. Displayen ger dig ett flertal möjligheter att ställa in känslighet, fas med mera.

De här inställningarna kan du även göra från din PC genom att ladda ner B&W:s SubApp-programvara gratis från B&W:s hemsida. Här får du ännu fler möjligheter och en omfattande uppsättning fördefinierade inställningar som matchar flera av B&W:s högtalare. Men den största bonusen är nästan att du kan sitta med din bärbara dator på den plats där du helst sitter och lyssnar, och direkt höra hur justeringarna påverkar ljudet.*

Med SubApp blir det ännu lättare att uppnå en perfekt integration mellan responsen från subbasen och resten av högtalarsystemet. Du kan till och med själv namnge dina personliga inställningar. PV1D har RS-232-ingång som gör det möjligt att integrera den med avancerade kontrollsystem. Du får även två 12-volts triggeringångar, funktion för automatisk på/av (justerbar) och USB 2.0-port (in) för framtida programvaruuppdateringar.

* SubApp stöds ej på Mac.

Vår
Expertbedömning

Fördelar

  • unik rund design och snygg finish väldigt kompakt och enkel att placera särdeles djup och precis basåtergivning avancerad digital signalbehandling (DSP) konfigureras bekvämt via OLED-frontpanel eller PC* väldigt flexibla inställningsmöjligheter ingångar för både linje- och högtalarsignal

Begränsningar

  • en del dyrare alternativ har ännu mer råstyrka ingen rumskorrektion eller avancerad parametrisk equalizer ingen fjärrkontroll

Videos om Bowers & Wilkins PV1D

Tillbehör till Bowers & Wilkins PV1D

Tekniska specifikationer

Frekvensomfång Hz (-3 dB)7,5-450
Förstärkare400 watt
Storlek bashögtalare8"
KabinettkonstruktionSlutet

Rekommenderade produkter