4K/8K och UHD – storslagna ultra-högupplösta bildupplevelser
UHD – som även går under namnet 4K/8K – har kommit att bli standard på de flesta av dagens TV-modeller. Med UHD får du en upplösning som är fyra gånger så hög som den du får i traditionell Full-HD, och det ger dig en bild som är så detaljerad och färgmättad att det nästan ser ut som att den är målad på skärmen – om det är äkta 4K/8K-material du tittar på vill säga!
Det finns flera olika sätt att få 4K-material på TV:n. Videostreamingtjänsten Netflix har under lång tid erbjudit många serier och filmer i äkta UHD-kvalitet, och allt det kräver en väl tilltagen bandbredd för att det ska fungera perfekt. 4K Blu-ray har också kommit in på marknaden, och det kommer utan tvekan att dyka upp fler 4K/8K-streamingtjänster. Sony och Microsoft har dessutom lanserat nya versioner av PlayStation och Xbox som kan köra spel i UHD-kvalitet.
Med både Full-HD och UHD kan du lugnt glömma alla gamla tumregler om hur nära eller långt bort från TV:n du ska sitta. Med dagens högupplösta digitala bildkvalitet kan du lugnt köpa den största TV du har plats och råd till!
Obs: Om du vill vara säker på att din HD-hemmabio fungerar optimalt bör du säkerställa att både din TV och din hemmabioreceiver stödjer HDMI 2.1. Annars får du bara en lägre upplösning på din UHD-TV – eller i värsta fall en svart skärm.
Videokonvertering – behöver du det?
Dagens bildvärld är digital, och HDMI-kabeln har blivit standard för signalöverföring inom hemmabio. Faktum är att de gamla analoga videoingångarna (komposit, komponent m.fl.) har utelämnats på många av de nya receivrarna – och det ska du bara vara glad över. Det ger dig nämligen möjlighet att få en bättre digital produkt för mindre pengar.
Om du absolut vill ansluta en bildkälla utan HDMI-utgång – t.ex. en Nintendo Wii – ska du ha en receiver med de analoga ingångar som behövs, samt analog-till-digital-videoomvandling, vilket än en gång betyder att du måste upp bland de mer avancerade receivermodellerna. Det kräver också att du använder separata analoga kablar till signalöverföringen, och samtidigt klipper du banden till allt som heter HD.
Men om du ändå står inför att skaffa en hemmabio, så är det här ett ypperligt tillfälle att säga tack och hej till hela den analoga bildvärlden. Du slipper en massa kablar, massor av begränsningar och massor av komplikationer – samtidigt som du kommer att få en mycket bättre totalupplevelse för mindre pengar.
Video-uppskalning – behöver du det?
Det finns knappt någon hemmabioterm som har missbrukats lika mycket som videouppskalning – eller ”scaling” som det också kallas. Scalerns funktion är något förenklat att omvandla en viss videosignal till en annan upplösning, till exempel att omvandla 576-linjers DVD-upplösning till 1080-linjers Full-HD. Det finns massor av myter och missförstånd om uppskalning och du behöver åtminstone tänka på följande:
Uppskalning kan inte förvandla en lågupplöst videosignal till äkta HD eller UHD. Du kan bara titta på den lågupplösta signalen med en högre upplösning. Med en bra scaler kan de se riktigt bra ut, men det är fortfarande inte äkta HD. För att få fullt utbyte av ett HD-format ska hela uppspelningskedjan – och inspelningskedjan också för den delen – vara i HD. Även Full-HD från Blu-ray kan dock få ett kvalitetslyft genom att skalas upp till 4K/8K/UHD om spelarens eller TV:ns UHD-scaler är av hög kvalitet. Men äkta UHD kräver fortfarande äkta UHD-material.
TV-apparater och projektorer kan bara visa en bild i en enda upplösning, nämligen den som panelen har från början. Om du matar apparaten med signaler i en annan upplösning kommer den automatiskt att skalas upp eller ned i TV:ns eller projektorns inbyggda scaler, vilket i de allra flesta fall kommer att ge ett fint resultat. För de flesta vanliga användare är det här fullt tillräckligt, men för entusiaster finns det gott om möjligheter att experimentera.
Audio Return Channel – en enda kabel till allt
Med så kallad Audio Return Channel, som på sin tid introducerades med HDMI 1.4-standarden, går det enklare och smidigare än någonsin att samla alla anslutningar i förstärkaren. Här kan du nämligen överföra digitalt ljud från TV:n till hemmabioförstärkaren via HDMI utan den extra ljudkabel som tidigare behövdes. Det betyder att en lösning med en enda kabel har blivit verklighet.
Med HDMI 2.1 introduceras en nyare eARC-version som ger ljudkvaliteten ett avsevärt lyft, samtidigt som du får stöd för ett flertal bättre surroundformat via eARC – till exempel Dolby Atmos.
Nästan alla moderna hemmabioförstärkare har eARC, men kontrollera ändå specifikationerna för att vara säker på att funktionen finns – om du behöver den. För att allt ska fungera måste även TV:n stödja eARC-funktionen. Tänk på att använda den HDMI-port som är märkt ARC på både TV och hemmabioreceiver. På de två apparaterna är det i regel bara en enda HDMI-port som kan hantera returljudet.
I en del TV-apparater måste du dessutom aktivera eARC i ljudmenyn för att ljudkvaliteten ska bli optimal.
Två HDMI-utgångar – behöver du det?
Vissa hemmabioförstärkare och Blu-ray-spelare i den tyngre klassen är utrustade med dubbla HDMI-utgångar. Denna lyxfunktion innebär en möjlighet att koppla in en TV och en projektor samtidigt och ändå få kontrollcentralens alla fördelar. Det är dock inte alla modeller som kan ge utsignal i båda utgångarna på samma gång (parallella utsignaler), så om du vill använda dubbla utgångar för att titta på TV och projektor samtidigt får du vara uppmärksam. Det är inte heller självklart att bildkvaliteten är lika hög i båda utgångarna på sådana modeller.