Riktiga watt och marknadsföringswatt
Om du läser någonstans att en hemmabioförstärkare har en effekt på t.ex. 100 watt betyder det i vissa fall ”100 watt i två av de sju kanalerna och i hela frekvensområdet”. Det är så man anger effekt för en bra gammaldags stereoförstärkare, och det räcker åtminstone för att spela stereo i vettig kvalitet. Vissa tillverkare – till exempel Onkyo – går dock så långt att de främst anger effekten för en testsignal på 1 kHz i 6 ohm och i en enda av de sju kanalerna. Med andra ord: De mäter med ett irriterande pip i mono!
Sådana ”marknadsföringswatt” är påhittade för att ge kunderna ett intryck av att produkten är mycket bättre – i synnerhet kraftigare – än den i själva verket är. Men om inte alla mäter effekten på samma sätt går det ju inte att använda siffrorna till någonting. Att jämföra en seriös hi-fi-effekt med ett pip i en enda kanal är ju helt meningslöst. Det är som att jämföra äpplen och päron.
Ett exempel på dessa starka marknadskrafter är NAD, som i många år har haft – och fortfarande har – en tradition av att lägga enorma resurser på förstärkarnas strömförsörjning. Därför har de mätt och marknadsfört sina effektspecifikationer med ”alla kanaler drivna samtidigt och med full effekt”. Tyvärr har inte marknaden följt eller förstått denna ärlighet, och därför har NAD valt att ändra praxis och i stället ange ”stereowatt” (två kanaler i drift) på samma sätt som konkurrenterna. Men de mäter och anger fortfarande de ärliga och osminkade siffrorna med fullt ös i alla kanaler samtidigt. Och du kan vara säker på att det finns ett skäl till att ingen annan gör det!
På HiFi Klubben tycker vi alltjämt att det är oseriöst att ange effekten när bara en kanal drivs, men eftersom vissa av våra konkurrenter inte vill ange ”riktiga” hi-fi-watt så är vi tvungna att också ge dig den sminkade effekten i Denons och NAD:s förstärkare, så att du får en bra grund för jämförelser. Därför har alla modeller numera tre rader med effektdata, och på vår hemsida kan du läsa alla effektspecifikationer som vi har kunnat få från våra leverantörer. Då kan du jämföra äpplen med äpplen och päron med päron. Och så slipper du bli lurad under tiden vi väntar på att alla andra kommer på bättre tankar.
HD-filmljud är mycket bättre än CD
De bästa av de nya flerkanaliga HD-ljudformaten – Dolby TrueHD och DTS-HD Master Audio – ger en trogen kopia av filmbolagens 24-bitars masterinspelning, vilket motsvarar 3–4 gånger högre upplösning än CD, och i hela åtta kanaler! Som jämförelse har de gamla hederliga Dolby Digital- och DTS-ljuden på DVD-skivorna mycket lägre kvalitet än CD, närmast på samma nivå som dåligt MP3-ljud. Det finns alltså all anledning att skämma bort ljudet i HD-hemmabion med både en bra förstärkare och ordentliga högtalare.
Äkta HD-flerkanalsljud går det bara att få med Blu-ray- och HD-spelkonsoler (t.ex. PS4). HDTV-sändningar har inte högupplöst ljud – där ligger det i bästa fall på DVD-nivå. Den övre gränsen för ljudkvaliteten på Netflix ligger för ögonblicket på ”Dolby Digital Plus”, som är något bättre än DVD. Det är fortfarande långt kvar till de äkta HD-ljudformaten, men det kan naturligtvis ändra sig i framtiden.
Obs! Tänk på att flerkanaligt HD-ljud bara kan överföras från din Blu-ray via HDMI!
Dolby Atmos, DTS:X och Auro 3D – surround för dig som vill gå hela vägen
Sedan Dolby TrueHD och DTS-HD Master Audio introducerades har det kommit fram en handfull nya ”hyper-surround-format” som kan ta din filmupplevelse till en ännu högre nivå med hjälp av ännu fler surroundkanaler. Senaste tillskottet är Dolby Atmos, med konkurrerande Auro 3D och DTS:X hack i häl.
Det nya och revolutionerande med Dolby Atmos är att man inkluderar taket som en helt ny dimension i ljudsystemet. Det ger möjlighet att skapa en fantastiskt livfull och tredimensionell ljudbild som nästan kan få dig att lätta i soffan när du sitter och ser filmer som till exempel Gravity, där systemet verkligen kommer till sin rätt.
Gränsen för en fullt utbyggd Atmos-uppsättning för hemmabruk kommer normalt sett att vara 7.2.4 kanaler, där fyran anger antalet takhögtalare. Det här kommer att kräva både en avancerad receiver och extra effektsteg för att driva de extra kanalerna, men om du vill gå ännu längre så är det fullt möjligt. För hemmabruk kan Atmos-systemet omfatta ända upp till 24 kanaler, inklusive 10 högtalare i taket, och i professionella biografer kan du möta ända upp till 64 kanaler!
Som tur behöver du inte gå hela vägen, och om du inte vågar dig på takhögtalare just nu, kan ett traditionellt 7.1-kanalssystem som matas med HD-ljud fortfarande ge dig surroundupplevelser av fantastiskt hög kvalitet.
Streaming och multiroom – låt all världens musik komma till din hemmabio
Många nya hemmabioreceivrar har inbyggd nätverksfunktion och olika möjligheter till musikstreaming, till exempel Bluetooth, AirPlay och inte minst stöd för Spotify Connect. Från din smartphone eller surfplatta kan du på ett kick välja bland fler än 30 miljoner låtar och spela dem direkt på anläggningen.
Om du vill gå ännu längre kan du skicka musiken till ett annat rum via Zone 2-funktionen som finns i många receivrar. Det här är dock i bästa fall något av en nödlösning. Om du verkligen funderar på att ha ljud i flera rum ska du ha ett multiroom-system som Sonos, HEOS eller Bluesound.
Med ett multiroom-system kopplat till en bra hemmabioanläggning har du faktiskt allt du kan begära både när det gäller musik och film. De olika systemen har alla sina kvaliteter, men särskilt i hemmabiosammanhang är HEOS väl värt att nämna för sin perfekta integrering med Denon-receivrar.
Med HEOS kopplar du systemets musikstreamer till receivern en gång, sen behöver du inte skänka den en tanke. På/av och volymkontroll följs nämligen åt automatiskt och ger dig känslan av att allt har byggts ihop. Det här är ett enormt plus, särskilt när hela familjen ska använda systemet.