Hopp til innhold

SÅ FÅR DU EN OPTIMAL
HD-HEMMABIO

I dag kan du få superbra ljud och kristallklar ultrahögupplöst bildkvalitet i hemmabion för en överkomlig slant. Men det finns också många nya begrepp att hålla ordning på. I den här artikeln förklarar vi några av de svåra orden och hjälper dig att nå hela vägen fram.

Flerkanalig hemmabio – en komplett lösning, men inte den enda

Hemmabioförstärkaren är både hjärnan och hjärtat i din högupplösta hemmabio. Den är mycket mer än bara en förstärkare med 5, 7 eller ännu fler kanaler – den är ett imponerade multimediecenter som du kan ansluta alla dina ljud- och bildkällor, byta fritt mellan dem och skicka signalen vidare i optimal kvalitet till TV, projektor och högtalare. De senaste generationerna kan till och med ge dig full styrning via app samt en inbyggd musikstreamer som gör att du också har all världens musik inom räckhåll. 

Med alla funktioner och de många ljudkanalerna med tillhörande högtalare kan en full hemmabio i gengäld kräva en hel del av både dig och inredningen. Det kräver att du tolererar en del elektronik och högtalare – om du inte döljer alltsammans i en hi-fi-möbel och bygger in högtalarna i väggar och tak. Det är nämligen också fullt möjligt. 

Om musik är väldigt viktigt för dig, eller om du föredrar en enklare men ändå ytterst välspelande lösning, så kan du kanske fundera över att satsa på en bra stereoanläggning istället för surround. Då får du bättre förstärkare och bättre högtalare för samma pengar, och både musik och filmljud låter fantastiskt i två bra kanaler. 

Med det sagt har det blivit dags att ta en titt på alla de läckra möjligheter dagens hemmabiografer erbjuder! 

Ljudet är fortfarande nyckeln till stora upplevelser

HD- och UHD/4K/8K-videoformaten kan i dag ge dig en bildkvalitet och en filmupplevelse som den gamla goda DVD:n aldrig ens vågat drömma om. Men även om det har kommit en mängd nya begrepp och möjligheter med HD och UHD, är det en sak som inte har förändrats: Du ska ha riktigt bra ljud – annars kan du lika väl kasta ut pengarna i sjön! 

Oavsett om du väljer ett hemmabiosystem med 5.1, 7.1 eller ännu fler kanaler så måste din förstärkare ha tillräckligt med effekt för att driva dina högtalare med god kvalitet på alla volymer. Samtidigt ska du se till att du har de anslutningar som krävs för att du ska uppnå den ambitionsnivå du har, t.ex. när det gäller högtalarantal och UHD-möjligheter. Om det här finns på plats kan det inte bli helt fel. Längre ned kan du läsa mer om vad som är viktigt att tänka på, och vad du lugnt kan hoppa över.

Riktiga watt och marknadsföringswatt

Om du läser någonstans att en hemmabioförstärkare har en effekt på t.ex. 100 watt betyder det i vissa fall ”100 watt i två av de sju kanalerna och i hela frekvensområdet”. Det är så man anger effekt för en bra gammaldags stereoförstärkare, och det räcker åtminstone för att spela stereo i vettig kvalitet. Vissa tillverkare – till exempel Onkyo – går dock så långt att de främst anger effekten för en testsignal på 1 kHz i 6 ohm och i en enda av de sju kanalerna. Med andra ord: De mäter med ett irriterande pip i mono! 

Sådana ”marknadsföringswatt” är påhittade för att ge kunderna ett intryck av att produkten är mycket bättre – i synnerhet kraftigare – än den i själva verket är. Men om inte alla mäter effekten på samma sätt går det ju inte att använda siffrorna till någonting. Att jämföra en seriös hi-fi-effekt med ett pip i en enda kanal är ju helt meningslöst. Det är som att jämföra äpplen och päron. 

Ett exempel på dessa starka marknadskrafter är NAD, som i många år har haft – och fortfarande har – en tradition av att lägga enorma resurser på förstärkarnas strömförsörjning. Därför har de mätt och marknadsfört sina effektspecifikationer med ”alla kanaler drivna samtidigt och med full effekt”. Tyvärr har inte marknaden följt eller förstått denna ärlighet, och därför har NAD valt att ändra praxis och i stället ange ”stereowatt” (två kanaler i drift) på samma sätt som konkurrenterna. Men de mäter och anger fortfarande de ärliga och osminkade siffrorna med fullt ös i alla kanaler samtidigt. Och du kan vara säker på att det finns ett skäl till att ingen annan gör det! 

På HiFi Klubben tycker vi alltjämt att det är oseriöst att ange effekten när bara en kanal drivs, men eftersom vissa av våra konkurrenter inte vill ange ”riktiga” hi-fi-watt så är vi tvungna att också ge dig den sminkade effekten i Denons och NAD:s förstärkare, så att du får en bra grund för jämförelser. Därför har alla modeller numera tre rader med effektdata, och på vår hemsida kan du läsa alla effektspecifikationer som vi har kunnat få från våra leverantörer. Då kan du jämföra äpplen med äpplen och päron med päron. Och så slipper du bli lurad under tiden vi väntar på att alla andra kommer på bättre tankar.

HD-filmljud är mycket bättre än CD

De bästa av de nya flerkanaliga HD-ljudformaten – Dolby TrueHD och DTS-HD Master Audio – ger en trogen kopia av filmbolagens 24-bitars masterinspelning, vilket motsvarar 3–4 gånger högre upplösning än CD, och i hela åtta kanaler! Som jämförelse har de gamla hederliga Dolby Digital- och DTS-ljuden på DVD-skivorna mycket lägre kvalitet än CD, närmast på samma nivå som dåligt MP3-ljud. Det finns alltså all anledning att skämma bort ljudet i HD-hemmabion med både en bra förstärkare och ordentliga högtalare. 

Äkta HD-flerkanalsljud går det bara att få med Blu-ray- och HD-spelkonsoler (t.ex. PS4). HDTV-sändningar har inte högupplöst ljud – där ligger det i bästa fall på DVD-nivå. Den övre gränsen för ljudkvaliteten på Netflix ligger för ögonblicket på ”Dolby Digital Plus”, som är något bättre än DVD. Det är fortfarande långt kvar till de äkta HD-ljudformaten, men det kan naturligtvis ändra sig i framtiden. 

Obs! Tänk på att flerkanaligt HD-ljud bara kan överföras från din Blu-ray via HDMI!

Dolby Atmos, DTS:X och Auro 3D – surround för dig som vill gå hela vägen

Sedan Dolby TrueHD och DTS-HD Master Audio introducerades har det kommit fram en handfull nya ”hyper-surround-format” som kan ta din filmupplevelse till en ännu högre nivå med hjälp av ännu fler surroundkanaler. Senaste tillskottet är Dolby Atmos, med konkurrerande Auro 3D och DTS:X hack i häl. 

Det nya och revolutionerande med Dolby Atmos är att man inkluderar taket som en helt ny dimension i ljudsystemet. Det ger möjlighet att skapa en fantastiskt livfull och tredimensionell ljudbild som nästan kan få dig att lätta i soffan när du sitter och ser filmer som till exempel Gravity, där systemet verkligen kommer till sin rätt. 

Gränsen för en fullt utbyggd Atmos-uppsättning för hemmabruk kommer normalt sett att vara 7.2.4 kanaler, där fyran anger antalet takhögtalare. Det här kommer att kräva både en avancerad receiver och extra effektsteg för att driva de extra kanalerna, men om du vill gå ännu längre så är det fullt möjligt. För hemmabruk kan Atmos-systemet omfatta ända upp till 24 kanaler, inklusive 10 högtalare i taket, och i professionella biografer kan du möta ända upp till 64 kanaler! 

Som tur behöver du inte gå hela vägen, och om du inte vågar dig på takhögtalare just nu, kan ett traditionellt 7.1-kanalssystem som matas med HD-ljud fortfarande ge dig surroundupplevelser av fantastiskt hög kvalitet.

Streaming och multiroom – låt all världens musik komma till din hemmabio

Många nya hemmabioreceivrar har inbyggd nätverksfunktion och olika möjligheter till musikstreaming, till exempel Bluetooth, AirPlay och inte minst stöd för Spotify Connect. Från din smartphone eller surfplatta kan du på ett kick välja bland fler än 30 miljoner låtar och spela dem direkt på anläggningen. 

Om du vill gå ännu längre kan du skicka musiken till ett annat rum via Zone 2-funktionen som finns i många receivrar. Det här är dock i bästa fall något av en nödlösning. Om du verkligen funderar på att ha ljud i flera rum ska du ha ett multiroom-system som Sonos, HEOS eller Bluesound. 

Med ett multiroom-system kopplat till en bra hemmabioanläggning har du faktiskt allt du kan begära både när det gäller musik och film. De olika systemen har alla sina kvaliteter, men särskilt i hemmabiosammanhang är HEOS väl värt att nämna för sin perfekta integrering med Denon-receivrar. 

Med HEOS kopplar du systemets musikstreamer till receivern en gång, sen behöver du inte skänka den en tanke. På/av och volymkontroll följs nämligen åt automatiskt och ger dig känslan av att allt har byggts ihop. Det här är ett enormt plus, särskilt när hela familjen ska använda systemet.

Hemmabio
receiver

Denon AVC-X4700H Hemmabioreceiver
Denon AVC-X4700H
Hemmabioreceiver
21 998:- / st.
Denon AVC-X6700H Hemmabioreceiver
Denon AVC-X6700H
Hemmabioreceiver
34 998:- / st.

4K/8K och UHD – storslagna ultra-högupplösta bildupplevelser

UHD – som även går under namnet 4K/8K – har kommit att bli standard på de flesta av dagens TV-modeller. Med UHD får du en upplösning som är fyra gånger så hög som den du får i traditionell Full-HD, och det ger dig en bild som är så detaljerad och färgmättad att det nästan ser ut som att den är målad på skärmen – om det är äkta 4K/8K-material du tittar på vill säga!

Det finns flera olika sätt att få 4K-material på TV:n. Videostreamingtjänsten Netflix har under lång tid erbjudit många serier och filmer i äkta UHD-kvalitet, och allt det kräver en väl tilltagen bandbredd för att det ska fungera perfekt. 4K Blu-ray har också kommit in på marknaden, och det kommer utan tvekan att dyka upp fler 4K/8K-streamingtjänster. Sony och Microsoft har dessutom lanserat nya versioner av PlayStation och Xbox som kan köra spel i UHD-kvalitet.

Med både Full-HD och UHD kan du lugnt glömma alla gamla tumregler om hur nära eller långt bort från TV:n du ska sitta. Med dagens högupplösta digitala bildkvalitet kan du lugnt köpa den största TV du har plats och råd till!

Obs: Om du vill vara säker på att din HD-hemmabio fungerar optimalt bör du säkerställa att både din TV och din hemmabioreceiver stödjer HDMI 2.1. Annars får du bara en lägre upplösning på din UHD-TV – eller i värsta fall en svart skärm.

Videokonvertering – behöver du det?

Dagens bildvärld är digital, och HDMI-kabeln har blivit standard för signalöverföring inom hemmabio. Faktum är att de gamla analoga videoingångarna (komposit, komponent m.fl.) har utelämnats på många av de nya receivrarna – och det ska du bara vara glad över. Det ger dig nämligen möjlighet att få en bättre digital produkt för mindre pengar.  

Om du absolut vill ansluta en bildkälla utan HDMI-utgång – t.ex. en Nintendo Wii – ska du ha en receiver med de analoga ingångar som behövs, samt analog-till-digital-videoomvandling, vilket än en gång betyder att du måste upp bland de mer avancerade receivermodellerna. Det kräver också att du använder separata analoga kablar till signalöverföringen, och samtidigt klipper du banden till allt som heter HD. 

Men om du ändå står inför att skaffa en hemmabio, så är det här ett ypperligt tillfälle att säga tack och hej till hela den analoga bildvärlden. Du slipper en massa kablar, massor av begränsningar och massor av komplikationer – samtidigt som du kommer att få en mycket bättre totalupplevelse för mindre pengar.

Video-uppskalning – behöver du det?

Det finns knappt någon hemmabioterm som har missbrukats lika mycket som videouppskalning – eller ”scaling” som det också kallas. Scalerns funktion är något förenklat att omvandla en viss videosignal till en annan upplösning, till exempel att omvandla 576-linjers DVD-upplösning till 1080-linjers Full-HD. Det finns massor av myter och missförstånd om uppskalning och du behöver åtminstone tänka på följande: 

Uppskalning kan inte förvandla en lågupplöst videosignal till äkta HD eller UHD. Du kan bara titta på den lågupplösta signalen med en högre upplösning. Med en bra scaler kan de se riktigt bra ut, men det är fortfarande inte äkta HD. För att få fullt utbyte av ett HD-format ska hela uppspelningskedjan – och inspelningskedjan också för den delen – vara i HD. Även Full-HD från Blu-ray kan dock få ett kvalitetslyft genom att skalas upp till 4K/8K/UHD om spelarens eller TV:ns UHD-scaler är av hög kvalitet. Men äkta UHD kräver fortfarande äkta UHD-material. 

TV-apparater och projektorer kan bara visa en bild i en enda upplösning, nämligen den som panelen har från början. Om du matar apparaten med signaler i en annan upplösning kommer den automatiskt att skalas upp eller ned i TV:ns eller projektorns inbyggda scaler, vilket i de allra flesta fall kommer att ge ett fint resultat. För de flesta vanliga användare är det här fullt tillräckligt, men för entusiaster finns det gott om möjligheter att experimentera.

Audio Return Channel – en enda kabel till allt

Med så kallad Audio Return Channel, som på sin tid introducerades med HDMI 1.4-standarden, går det enklare och smidigare än någonsin att samla alla anslutningar i förstärkaren. Här kan du nämligen överföra digitalt ljud från TV:n till hemmabioförstärkaren via HDMI utan den extra ljudkabel som tidigare behövdes. Det betyder att en lösning med en enda kabel har blivit verklighet.

Med HDMI 2.1 introduceras en nyare eARC-version som ger ljudkvaliteten ett avsevärt lyft, samtidigt som du får stöd för ett flertal bättre surroundformat via eARC – till exempel Dolby Atmos.

Nästan alla moderna hemmabioförstärkare har eARC, men kontrollera ändå specifikationerna för att vara säker på att funktionen finns – om du behöver den. För att allt ska fungera måste även TV:n stödja eARC-funktionen. Tänk på att använda den HDMI-port som är märkt ARC på både TV och hemmabioreceiver. På de två apparaterna är det i regel bara en enda HDMI-port som kan hantera returljudet.

I en del TV-apparater måste du dessutom aktivera eARC i ljudmenyn för att ljudkvaliteten ska bli optimal.

Två HDMI-utgångar – behöver du det?

Vissa hemmabioförstärkare och Blu-ray-spelare i den tyngre klassen är utrustade med dubbla HDMI-utgångar. Denna lyxfunktion innebär en möjlighet att koppla in en TV och en projektor samtidigt och ändå få kontrollcentralens alla fördelar. Det är dock inte alla modeller som kan ge utsignal i båda utgångarna på samma gång (parallella utsignaler), så om du vill använda dubbla utgångar för att titta på TV och projektor samtidigt får du vara uppmärksam. Det är inte heller självklart att bildkvaliteten är lika hög i båda utgångarna på sådana modeller.

Auto-setup – enkel och korrekt installation av din hemmabio

De flesta moderna hemmabioförstärkare är utrustade med en automatisk hjälpfunktion, Auto-setup, som enkelt och bekvämt ställer in hela hemmabion korrekt. Allt du behöver göra är att först koppla in TV:n, därefter högtalarna och subbasen samt mätmikrofonen som ingår.

Sedan trycker du på ett par knappar på fjärrkontrollen, så kontrollerar och justerar förstärkaren alla inställningar för högtalarnas storlek, kanalernas nivåer samt fas och frekvensgång för alla högtalare inklusive subbasen. 

Auto-setup är en otroligt bekväm funktion som gör att du slipper en massa trassel och beräkningar, och den ger praktiskt taget ett korrekt resultat varje gång. Använd den, det finns ingen anledning att låta bli.

Audyssey-rumskorrektion – optimalt surroundljud, eller...?

Digital rumskorrektion – i de allra flesta fall från företaget Audyssey (MultEQ XT, XT32, Pro) – är en funktion som olika receivrar har i olika kvalitetsnivåer. Den mäter rummets akustik och korrigerar sedan efter bästa förmåga för eventuella fel, till exempel resonans, dov bas eller för skarp diskant. 

I vissa fall ger rumskorrektionen en markant förbättring av ljudet, men det är viktigt att betrakta funktionen som en felkorrektion – allra bäst är naturligtvis att undvika felen från början. Du bör därför fortfarande inreda lyssningsrummet så bra som möjligt, med passande dämpning och korrekt högtalarplacering. 

Rumskorrektion är något som i allra högsta grad diskuteras och som tjänar på experimentering och planering. Vissa entusiaster värdesätter de mest avancerade digitala lösningarna som både arbetar med hög precision och ger stora möjligheter till individuell anpassning. Andra stänger av funktionen helt och hållet och arbetar uteslutande med lyssningsrummet och högtalarnas placering för att få ljudet så rent som möjligt. 

Som tur är kan du bestämma själv. Du kan nämligen stänga av och sätta på rumskorrektionen precis hur du vill, och alltid gå in och justera resultatet för hand – eller börja om från början om du har möblerat om rummet eller flyttat på högtalarna. Det är med andra ord bara att prova dig fram. Glöm bara inte att njuta av dina filmer och konserter också samtidigt som du arbetar med att få fram de optimala inställningarna för din hemmabio. Det är ju upplevelserna allting handlar om.

Mycket nöje
och fråga oss!

Denna lilla guide kan naturligtvis inte basvara alla dina frågor om hemmabio. Och det är naturligtvis en stor fördel att prova de olika alternativen i verkligheten innan du bestämmer dig. Därför är du alltid välkommen att titta in på Hi-Fi Klubben och få råd och tips – vi hjälper dig mer än gärna.
Hitta butik