Hopp til innhold

Diskret inbyggnation
skapade ett musikparadis

Två familjer i Stockholm har installerat spektakulära inbyggda ljudsystem där diskreta och intelligenta lösningar är i högsätet. Det ena huset är ett riktigt ljudparadis.

Ljud ska höras men inte nödvändigtvis synas. Detta går som en röd tråd genom de omfattande renoveringar som genomförts i två flotta hus i Stockholm. I ett av husen har en stor familj installerat sig i ett toppmodernt och spektakulärt hem med lyxig hemmabio, över 20 ljudzoner och intelligent styrning av husets centrala funktioner.

HiFi Klubben har varit med från allra första början av projektet berättar Oskar Edberg. Han är expert på ljud och bild och har jobbat på HiFi Klubben i 10 år.

”Vi blev kontaktade av en befintlig kund som skulle genomföra en stor renovering. De började om helt från början på ljudsidan. Vi försöker alltid erbjuda kunderna något extraordinärt och lösningar som ser till helheten, och det blev lyckat här”, säger Oskar, som haft hand om projektet från idé till färdigt ljudparadis.

Detta fantastiska hus återkommer vi till.

Alltid ärlig rådgivning!

Boka ett gratis möte

Vi vill ge dig vår fulla uppmärksamhet, så boka tid för en pratstund. Det kommer att ta mellan en halvtimme och en timme, samtidigt som det är gratis och helt utan förpliktelser.

Bara fantasin sätter gränser

HiFi Klubben står på solida ben i Sverige och är för många ljudälskare den kedja som deras föräldrar växte upp med. Företaget representerar omfattande kunskap och know-how som svenska kunder efterfrågar inom ljud och bild. Just nu märks en tydlig trend som går mot hemmabiografer i olika storlekar och varianter, vilket Oskar tror beror på att coronaviruset skapat krav på avstånd och lett till restriktioner och mer tid i hemmet.

De kunder som vill bygga in ljud i sitt hem är naturligtvis olika på många sätt, men de har en sak gemensamt. De vill få riktigt bra ljud med diskret inramning, berättar Oskar. Många kunder söker därför upp oss i samband med renovering eller nybyggnation, och ju tidigare i processen HiFi Klubben involveras, desto bättre.

Oskar berättar att han och de andra i stor utsträckning jobbar med lösningar som kräver det där lilla extra, och där är det viktigt att komma in tidigt i projekten, både när det gäller möjligheterna och detaljplaneringen. 

Ett exempel på fokusområden är lösningar för att integrera ljud och bild tillsammans med andra tekniska lösningar, som var fallet i de två hemmen i Stockholm. Det kan röra sig om kontrollsystem för belysning, värme, övervakning, larm, solskydd och mycket annat som finns i moderna hus. Det är nästan bara fantasin som sätter gränserna.

”Ljud och bild är naturligtvis själva ryggraden i det vi gör på HiFi Klubben, men vi försöker hela tiden bredda utbudet av de produkter och tjänster vi kan erbjuda kunderna”, säger Oskar.

Drömljud i alla rum

Familjevillan i Stockholm är väldigt stor och ett bra exempel på hur saker och ting kan göras när kunden inte kompromissar med lösningarna. I ett nära och löpande samarbete med kunden har HiFi Klubben byggt en state-of-the-art-hemmabio med fullt surroundljud som är dold i specialbyggda skåp, samt i taket. 

Bion är hjärtat i huset och ligger vägg i vägg med ett litet gym, där ljud och bild också har integrerats. Även i husets bastu och på balkong och terrass har ljud byggts in.

När kunden startar hemmabion rullas duken försiktigt ned från taket samtidigt som rummets långa gardiner majestätiskt glider för fönstren och stänger ute störande ljus och ljud. Allt sker automatiskt och i bästa kvalitet.

”Familjen ville etablera ett samlingsrum som de kunde ha glädje av tillsammans. Sedan ville de ha ljud i så gott som alla rum och en helhetslösning för att styra hela hemmet. I kontrollsystemet har vi därför även integrerat ljud, värme, larm och porttelefon, och allt styrs från väggmonterade displayer och deras telefoner. Här handlar det alltså verkligen om en helhetslösning”, berättar Oskar.

Processen från det första besöket på HiFi Klubben till färdigställt projekt kan sträcka sig från en månad till flera år. Det beror på hur omfattande renoveringen är och på mängden elektronik som ska installeras. Att använda begreppet ”färdigställt” är kanske att säga för mycket, för tillsammans med HiFi Klubben har kunden löpande gjort justeringar, lagt till och valt andra lösningar än de som först var planerade.

”Det är ju det som är vår uppgift. Vi finns här för att följa kunden i mål och hjälpa dem längs vägen, för det finns mycket som kan förändras i så stora projekt”, berättar Oskar.

En elegant detalj i sovrummet

På en annan plats i Stockholm har en annan kund också renoverat sitt hus, om än i något mindre omfattning. Och där man i det stora familjehuset kunde dölja all elektronik och allt ljud i väggar och tak, så var det inte alltid möjligt här på grund av husets karaktär. Därför fokuserade kunden mycket på att ljudsystemet skulle kunna anpassas efter inredningen.

På flera ställen gick det till exempel inte att integrera högtalare och annan elektronik i väggar och tak som man annars ofta strävar efter i den här typen av projekt. Till surroundsystemet i TV-rummet integrerades därför subbas, centerhögtalare och elektronik i clic-möbler med ljudtransparanta fronter, berättar Oskar.

”Kunden ville ha en diskret lösning, men samtidigt kvalitetsljud. Tack vare möblerna från clic blir ljudsystemet en del av huset som smälter in med resten av inredningen”, säger Oskar.

En speciell och diskret detalj hittar du i sovrummet, där högtalarna har byggts in i väggen vid sidan om en TV som är inramad och visar bilder när den inte används. Förstärkare och strömförsörjning befinner sig i en extern box 15 meter bort från själva TV:n, och allt styrs med Control4 och telefoner, så det finns heller inga fjärrkontroller. 

”Det är en liten men väldigt elegant lösning som passar bra in med hemmets inredning utan kunden behöver kompromissa med ljudkvaliteten”, konstaterar Oskar.

Även efter att projekten är slutförda på pappret och elektroniken är installerad har Oskar och teamet nära kontakt med kunden, berättar han. Att bygga in ljud är i många fall en process i flera steg, där kunderna löpande justerar eller bygger till. De två hemmen i Stockholm är inget undantag, och detta resulterar i ett fint samarbete, noterar Oskar:

”Det är i regel en långvarig relation vi ingår med kunden.”

Relaterade artiklar