Hopp til innhold

Nördhörnan:

800-serien och Nautilus-tekniken

En av de saker B&W nog är allra mest kända för, utöver att leverera ljud till Abbey Road Studios i London, är deras legendariska Nautilus-diskanter. För det otränade ögat påminner de om en mikrofon som ligger ovanpå högtalaren och en del skulle säkert tycka att det ser lite tramsigt ut. Men en sak är säker: Det låter verkligen inte tramsigt!

Men vad är egentligen poängen med att placera diskanten i denna märkliga ”Nautilus tube”. Varför har den blivit ett så pass återkommande element hos B&W att delar av tekniken även återfinns i nedbantade versioner i inbyggnadshögtalare? B&W säger det väldigt enkelt:

”We want to hear a speaker driver, not its side-effects.”

Och det är precis vad Nautilus-tekniken ser till: Diskanten placeras i ett utrymme där den spelar fullständigt fritt från de kraftfulla frekvenserna i bas- och mellanregistret som annars virvlar omkring den som ljudturbulens och stör de fina diskanttonerna. Och med Nautilus-utformningen påverkas inte ens diskanten negativt av sin egen energi och de ljud som den själv producerar inuti röret, eftersom allt ljud från diskanten som  spelar bakåt reflekteras inåt i röret för att slutligen dö ut i botten.

Resultatet? Ett diskantljud som spelar fritt och ”flytande” som ingen annan, och med silkeslena detaljer och finess värdiga en inspelningsstudio.

Självklart är tekniken lite mindre effektiv i en inbyggnadslösning, och det är en avsevärt nedbantad version. Man ska faktiskt ända upp i de stora golvhögtalarna i 800-serien för att uppleva den fulla effekten och originalet av Nautilus-tekniken. Men på HiFi Klubben gillar vi verkligen att B&W använder den här extremt avancerade tekniken tillsammans med många års erfarenhet av ljud för att förbättra små detaljer i nästan alla deras produkter – även i en relativt enkel produkt som en inbyggnadshögtalare som i praktiken ofta används för bakgrundsmusik. DET är entusiasm och passion för bra ljud – och det är det som ger dig realism och gåshud när musiken börjar spela!

Vi älskar B&Ws inbyggnadshögtalare för deras geniala detaljer, det varma, fylliga basljudet och den otroligt välupplösta diskanten.