Hopp til innhold

Lyngdorf TDAI-1120

Ett litet
ljudmirakel

Det är sällan man hör HiFi Klubben använda ordet mirakel om en ljudprodukt. Men när någon lyckas kombinera enastående ljudkvalitet, rumskorrektion och en kompakt design med användarvänlig, trådlös musikstreaming – då ÄR det mirakulöst.

En liten varning på förhand: den här artikeln kan bli lite teknisk. Men vi är så entusiastiska över den här lilla förstärkaren att den förtjänar en grundlig genomlysning.

RoomPerfect – befria dina högtalare från rummet de står i

Nytt för den här prisklassen är att du får RoomPerfect – Lyngdorfs unika och världsberömda state-of-the-art-system för digital rumskorrektion. Med RoomPerfect kan du få optimal ljudkvalitet från dina högtalare – eventuellt inklusive en eller två aktiva subbasar – utan att behöva göra om vardagsrummet till en ljudstudio. RoomPerfect är enkelt att använda. Det tar i ett svep din anläggnings prestanda till en mycket högre nivå – och det utan att du behöver använda någon dator!

Lyngdorf
TDAI-1120

Äkta Lyngdorf-ljud, RoomPerfect-rumskorrektion, väldigt läcker kompakt design och trådlös musikstreaming. Kan det bli läckrare?
Köp här

Och nu till det tekniska: Många andra märken har i dag sin egen rumskorrektion, men de flesta är enkla EQ-system som till exempel vrider ned basen om den är för hög. RoomPerfect räknar in hela rummets akustik.

Genom en serie mätningar via mikrofonen som medföljer analyserar systemet ditt lyssningsrum och skapar en väldigt exakt digital 3D-korrektion som upphäver resonans och andra företeelser som färgar ljudet. Det betyder att det ljud du hör från högtalarna kommer närmare det rena ljudet från inspelningen. Istället för en version som är förvrängd och färgad av akustiken i ditt vardagsrum. Allt det behöver du dock inte fundera över – du behöver bara njuta av ljudet.

En komplett anläggning – även för TV-ljud

TDAI-1120 är en digital state-of-the-art-stereoförstärkare som konstruerats för att ge även de mest krävande audiofiler galna musikupplevelser. 2 x 60 watt i 8 ohm låter kanske inte imponerande på pappret, men låt dig inte luras! TDAI-1120 är ett litet monster. 2 x 60 watt fördubblas till 2 x 120 watt om högtalarna kräver det (mätt i 4 ohm)! Med denna suveräna strömkapacitet kan TDAI-1120 utan problem driva även mycket krävande hifi-högtalare.

Highlights

  • Exklusiv och kompakt design i metall och glas
  • RoomPerfect-korrektion för perfekt ljud i alla lyssningsrum
  • Ett pris som vanliga dödliga kan betala
  • Enastående välupplöst och dynamiskt ljud
  • Bluetooth och wifi-streaming, inkl. Spotify Connect, Chromecast built-in, AirPlay 2, Roon Ready (MQA) och internetradio
  • TV-ljudet kan styras från din TV:s fjärrkontroll, inkl. automatisk på/av

TDAI-1120 är väldigt mångsidig, med anslutningar för både digitala och analoga ljudkällor – inklusive skivspelare. Via HDMI-CEC kan du koppla in din TV, få optimal digital ljudkvalitet och reglera ljudstyrkan via din TV:s fjärrkontroll. TDAI-1120 startas och stängs automatiskt med TV:n, så du behöver inte skänka den en tanke när du ska titta på något. Du behöver bara njuta av det fina ljudet.

Du kan lägga till trådlösa Chromecast-högtalare i andra rum och spela musik på dem samtidigt som du använder TDAI-1120 via din smartphone. Det ger inte samma möjligheter som ett äkta multiroom-system men du får fortfarande läckra möjligheter att njuta av musik trådlöst. Och du kan fritt kombinera trådlösa högtalare från olika tillverkare. Om du är Apple-entusiast kan du få motsvarande funktionalitet via AirPlay 2.

Med internetradio kan du välja bland tiotusentals radiostationer från hela världen, och har du stora audiofila ambitioner kan du spela det högupplösta MQA-ljudformatet via streamingtjänsten Roon. Här kan du njuta av förlustfritt ljud i 24 bit, vilket är ännu bättre än CD. Har du en egen musiksamling på dator, nätverkshårddisk eller ett USB-lagringsmedium så kan du även spela den via Lyngdorf-appen.

Lyngdorf TDAI-1120 finns i svart glas-/aluminiumutförande. Traditionell IR-fjärrkontroll finns som extrautrustning.

Nerd alert: Rena drömmen för avancerade användare

TDAI-1120 är rena drömmen för den avancerade användaren. Du får ett överflöd av flexibla möjligheter att anpassa konfigurering, ljud och kombinationer: 

  • Du kan använda den som avancerad förförstärkare tillsammans med ett kraftfullt effektsteg
  • Du kan kombinera den med en surround-hemmabio och utnyttja den höga ljudkvaliteten till att driva de kritiska fronthögtalarna
  • Via RoomPerfect kan du få både golvhögtalare och kompakta sat/sub-system – till exempel något Lyngdorfs egna – att leverera sitt yttersta
  • Du kan namnge alla in- och utgångar efter ditt behov, inklusive inbördes ljudstyrka och EQ. Det gäller också dina förvalda internet-radiostationer så att du slipper irriterande klang- och nivåskillnader när du skiftar från en musikkälla till en annan.

TDAI-1120 ger dig kort sagt alla de avancerade funktioner som du i vanliga fall bara hittar i påkostade produkter i full storlek.
Det bör nämnas för den avancerade användaren att RoomPerfect optimerar ljudet i både ’sweet spot’ och andra lyssningspositioner. Och det går att göra en global inställning som ger en tydlig förbättring av ljudet överallt i rummet. Ställ bara högtalarna ända in mot väggen och låt RoomPerfect sköta resten. Faktum är att den här placeringen är optimal eftersom den både ökar effektiviteten och ser till att inte skärpan i ljudets impulser går förlorad – så kallad smearing. Det går bara om du har RoomPerfect!

TDAI-1120 har också en inbyggd voicing-funktion, där du via ett webbgränssnitt kan definiera upp till 32 individuella ljudinställningar som du kan använda till olika musiktyper, ljudingångar m.m. När du är klar med installationen kan du säkerhetskopiera alla inställningar och filter – inklusive RoomPerfect-kalibrering – på ett vanligt USB-minne. En bra säkerhetsåtgärd om någon av dina favoritinställningar skulle gå förlorade.

Lyngdorf Audio bygger läckra saker, de måste vi ge dem. Och deras RoomPerfect-rumskorrektion är en av de absolut bästa.
Ljudochbild.se

I.C.C. – bra ljud från dåliga inspelningar

Lyngdorf har i åratal gått i bräschen i kampen mot överkomprimerat ljud som förstör mycket av nöjet med att lyssna på musik på en bra anläggning. Fenomenet drabbar i synnerhet pop och rock, och det enda syftet med det är att få en inspelning att låta högt på radio jämfört med konkurrenterna. Överdriven komprimering förstör dynamik, detaljer och musikupplevelse i en utsträckning få kan föreställa sig. Även musikvärldens absoluta toppnamn massakrerar sina miljonproduktioner i komprimeringens namn.

Tills musikbranschen tar sitt förnuft till fånga finns det som tur är lite hjälp att få av Lyngdorfs raffinerade I.C.C.-system, som står för Intersample Clipping Correction. I.C.C. fungerar kort sagt som så att systemet identifierar överkomprimerade signaler och sedan återskapar – eller interpolerar – den ursprungliga vågformen i högtalarna. Det skulle vara bättre att inte förstöra musiken till att börja med, men I.C.C. ger dig en avsevärd förbättring av ljudet i många överkomprimerade inspelningar.

Lyngdorf
TDAI-1120

Äkta Lyngdorf-ljud, RoomPerfect-rumskorrektion, väldigt läcker kompakt design och trådlös musikstreaming. Kan det bli läckrare?
Köp här