Hopp til innhold
På HiFi Klubben upplever vi en stigande efterfrågan på inbyggnadshögtalare. Både som gör-det-själv-komplement till annat ljud och i större projekt hos folk som bygger nytt eller bygger om. Om du är tidigt ute så är det faktiskt ganska enkelt att få till en diskret lösning som låter bra, och du kan ofta till och med få med projektet i finansieringen av bostaden när du bygger.

Förr i tiden höll inte inbyggnadshögtalare samma kvalitet som riktiga hifi-högtalare, och de var ofta komplicerade att montera. Men i dag har de stora tillverkarna fått upp ögonen för det här området, och det finns en uppsjö av bra modeller som kan mäta sig med traditionella hifi-högtalare ljudmässigt, samtidigt som de är relativt prisvänliga och specialkonstruerade för att vara lätta att montera.

Vad är en inbyggnadshögtalare?

En inbyggnadshögtalare är egentligen detsamma som en vanlig högtalare, men utan kabinett. Den vägg eller det tak som inbyggnadshögtalaren ska monteras i ersätter helt enkelt kabinettet.

I en traditionell tvåvägshögtalare finns en diskant som tar hand om de höga tonerna och ett bas-/mellanregisterelement för de djupa tonerna. I en bra inbyggnadshögtalare handlar det fortfarande om en tvåvägsprincip, det vill säga den har fortfarande separata högtalarelement för bas/mellanregister och diskant. Vanligtvis har modeller för takmontering byggts ihop i en konstruktion där diskantelementet är monterat framför bas/mellanregister, vilket du kan se på illustrationen här nedan.

Diskant och bas-/mellanregisterelement från en traditionell tvåvägshögtalare har flyttats över i en gemensam konstruktion i inbyggnadshögtalaren

Diskant och bas-/mellanregisterelement från en traditionell tvåvägshögtalare har flyttats över i en gemensam konstruktion i inbyggnadshögtalaren

Diskant och bas-/mellanregisterelement från en traditionell tvåvägshögtalare har flyttats över i en gemensam konstruktion i inbyggnadshögtalaren

De billigaste inbyggnadshögtalarna som du ibland hör i bakgrunden på en stormarknad är vanligtvis fullregisterelement utan något kabinett bakom. Det betyder i praktiken att ett och samma högtalarelement får sköta både bas/mellanregister och diskant. Det här är en lösning som i många fall gör det svårt att skapa riktigt hifi-ljud och som heller inte kan spela särskilt högt.

Utöver att bas/mellanregister har byggts ihop så är en inbyggnadshögtalare förbluffande lik ett vanligt högtalarelement som du plockat ut ur sitt högtalarkabinett.

Inbyggnadshögtalarens chassi har konstruerats särskilt för just inbyggnad och är (ofta) monterad på en ram som hjälper till att underlätta monteringen, samtidigt som det innehåller ett delningsfilter som delar upp tonerna mellan bas/mellanregister- och diskantelementen.

I praktiken innebär det att högtalaren bara behöver anslutas med plus och minus på förstärkaren på precis samma sätt som en traditionell högtalare.

För att bygga in ljudet i väggar och tak krävs alltså ingen magi. Du behöver ett hål i rätt storlek, högtalaren ska monteras och kabeln ska dras från förstärkaren till högtalaren (som kan döljas i ett teknikskåp om du vill). KLART – sedan är det bara att spela. Givetvis finns det några fällor, men som tur är finns det också mängder av tips och trick att ta till för ett bättre resultat. Alla kan lösa det, eventuellt med lite hjälp från HiFi Klubben eller en montör som har gjort det förut.

Hur är ljudet då?

Låt oss vara helt ärliga: På många platser där du möter inbyggnadshögtalare är ljudet riktigt dåligt. Det kan vara i en butik, restaurang, ett elektronikvaruhus eller något liknande ställe där de helt enkelt inte gjort det på rätt sätt. Du hör det direkt: Basen är tunn och det låter lite som en gammal klockradio som ligger i en spann och spelar FM-radio med dålig mottagning. Så det är egentligen inte så konstigt att många tycker att inbyggnadsljud är ”tunt” eller saknar detaljer. Det är faktiskt pinsamt för hela branschen att det finns så många klena installationer där ute.

Samtidigt är det också ett stort missförstånd om man tror att inbyggnadshögtalare är dåliga rent generellt. I dag låter de nämligen kanonbra och kan användas även för kritisk hifi-lyssning så länge du väljer kvalitet och monterar dem korrekt. Här i tidningen hittar du mängder av tips och trick som hjälper dig att förbättra ljudet markant i en inbyggnadslösning. Och det finns en sak som återkommer gång på gång: frånvaron av bas! Här är några av de fel som begås oftast:

  • En otät eller alltför lös montering i ett perforerat ytskikt eller frånvaron av en backbox (bakkabinett). Båda dessa aspekter leder till att basen ”sipprar ut” på alla andra ställen än där den ska komma ut.
  • En för liten backbox (kabinettet) eller ”baffel” där ingen hänsyn tagits till högtalarens fysiska egenskaper (de så kallade Thiele/Small-parametrarna). Det här leder än en gång särskilt till brist på bas.
  • Dålig kabeldragning med antingen för tunna högtalarkablar, för långa kablar i förhållande till kabeldiametern eller felvänd fas (plus och minus har förväxlats vid anslutningen). Gissa resultatet: ingen bas!
  • För få eller för små högtalare. Det är viktigt att placera ut tillräckligt med högtalare för att täcka in rummet ordentligt. Välj hellre en högtalare som är en storlek för stor än en storlek för liten. Det ser ungefär likadant ut i taket eller väggen men det kan göra en enorm skillnad om du använder en 6-tums- eller en 8-tumshögtalare. Storleken på den totala membranytan har betydelse, och därför är storleken på den enskilda högtalaren viktig, samtidigt som det gör stor skillnad om du monterar två eller fyra högtalare i ett tak. Fler högtalare ger – som du säkert har gissat – bättre bas. Dessutom får du ett ljud med en mycket bättre spridning och behöver inte spela så högt för att höra och känna detaljerna.

Fördelar med inbyggt ljud

På sidorna som följer kan du läsa mer och lära dig hur du undviker några vanliga fel när du bygger in högtalare i väggar eller tak. Och nu tillbaka till ljudkvaliteten. Det finns nämligen några relativt enkla anledningar till att en inbyggnadshögtalare kan låta riktigt bra:

  • Här är rummet till hjälp, på fackspråk kallat ”room gain”. Det är ett känt fenomen att ljudet förstärks när du placerar dina högtalare nära en vägg. Det beror på att den energin som högtalaren annars skulle skicka i andra riktningar istället skickas mer i riktning mot dig. Det finns helt enkelt färre oönskade riktningar för luften att förflyttas.
  • Inbyggnad eliminerar reflexioner från den bakre väggen. När en högtalare står fritt placerad på golvet kommer särskilt de djupa bastonerna att spela både bakåt och framåt från högtalaren. De ljud som åker bakåt träffar väggen bakom och reflekteras tillbaka mot dig med en liten fördröjning. När det ursprungliga ljudet och det fördröjda ljudet når ditt öra blir resultatet en grötig ljudbild där bas och nedre mellanregister kan låta lite märkligt. Detta fenomen slipper du helt när du bygger in högtalaren i väggen. Därmed får du inga direkta reflexioner från den väggen, och särskilt basen blir mer direkt och distinkt. Du får en mer dynamisk impulsrespons från basen – med andra ord: Basen slår hårdare och mer exakt.
  • Förstärkningen från rummet och den förbättrade impulsresponsen i basen gör att inbyggnadshögtalaren i vissa fall kräver mycket mindre förstärkarkraft för att leverera samma ljudstyrka. Det betyder att förstärkaren som ska driva högtalaren inte behöver vara lika kraftig..

Det finns säkerligen många andra fördelar som kan lyftas fram, men det här är några av de mest kända fördelarna, och kanske en av anledningarna till att man ofta använder inbyggnad för stora monitorhögtalare i musikstudior.

Boka ett
Gratis
möte om osynligt ljud

Vi vill gärna ge dig bästa möjliga rådgivning, personligt anpassad för just dina ljudplaner. Boka en tid för en pratstund utan förpliktelser – så är du på god väg mot ett bra resultat. Du är också varmt välkommen att ställa frågor i någon av våra butiker.

Men nackdelarna då?

Finns det verkligen inga nackdelar? Självklart finns det nackdelar. Vi skulle inte vara HiFi Klubben om vi bara kom med säljsnack om allt det positiva och glömde att berätta om begränsningarna. Men det finns helt enkelt många fördelar med inbyggnadshögtalare, och vi upplever att allt för få överhuvudtaget ser inbyggnad som ett alternativ – och det är verkligen synd.

Med det sagt så finns det självklart ett par saker som är negativa:

  • Inbyggnadshögtalare för väggar är svårare att uppgradera senare. De fyrkantiga väggmodellerna finns nämligen i ett otal olika storlekar. Men inbyggnadshögtalare för tak är i regel på 6 eller 8 tum, så det är oftast relativt enkelt att montera en bättre modell i det hål du gjorde från början.
  • Högtalarna är svårare att flytta om du vill ha en ny placering. Och det gäller både vid små ljudmässiga optimeringar, men i minst lika stor utsträckning om du möblerar om.
  • Vanligtvis hamnar högtalarna längre bort ifrån dig som lyssnar än traditionella högtalare, och du kan inte bara ”vinkla” dem om du tycker att det behövs.
  • Installationen är givetvis mer komplicerad än med en vanlig högtalare, där det är otroligt enkelt att få bra ljud.

I gengäld blir inbyggnad väldigt snyggt, och du ångrar dig inte när du hör högtalarna spela – om det är rätt gjort!

Inbyggnadshögtalare finns i många kvalitets- och prisklasser.

Inbyggnadshögtalare finns i många kvalitets- och prisklasser.

Inbyggnadshögtalare finns i många kvalitets- och prisklasser.

Är inbyggnadslösningar dyra?

Vi får ofta frågan om det är dyrt att få inbyggnadshögtalare monterade. Svaret är att det inte alls behöver bli dyrt. Men om priset ska hållas nere ska lösningen helst planeras in när du ändå ska renovera eller bygga nytt. På så sätt kan hantverkarna dra kablarna, göra hål och montera backbox osv. som en del av byggprocessen. Själva monteringen av högtalaren kan du själva göra när det andra är klart, eller så kan någon från HiFi Klubben hjälpa dig med den biten. Det är faktiskt inte särskilt svårt.

Priset på själva högtalaren behöver inte vara så högt. En bra inbyggnadshögtalare börjar på 1 200–1 500 kronor styck. Självklart behöver du även räkna med exempelvis en streaming-förstärkare, högtalarkablar och eventuell installationshjälp. Allt som allt börjar priset nog på omkring 10 000 kronor plus installation för ”osynligt ljud” med en tillhörande streaming-förstärkare. Men det är värt vartenda öre när du skruvar upp och känner basen medan du till exempel står och lagar mat i ditt kök.

Inbyggnad kan skalas upp eller ned i alla storlekar, lösningar och kvaliteter. Du kan få vanliga högtalare till köket i bra kvalitet från 1 798 kronor styck, men du kan också få äkta High End-modeller med väl tilltagna baselement och avancerad teknik till priser för den mångdubbla prislappen om du lever för bra musik.

Relaterade artiklar