Hopp til innhold

63 produkter

Pickup

När vi talar om pickup inom hifi-världen, befinner vi oss i avdelningen för skivspelare. En pickup är den anordning på en skivspelare, där den lilla nålen till avläsning av spåret sitter. Den omsätter vibrationerna till elektriska signaler som framkallar ljud så att vi kan njuta av fantastisk musik från våra plattor.

Pickup finns i två varianter: MM (Moving Magnet) och MC (Moving Coil). MM är enkel att använda och finns till skivspelare i alla prisklasser. MC kräver omsorg och extra förstärkning och är främst för kräsna audiofila vinyl-entusiaster. Men korrekt matchad med skivspelare och tonarm, kan MC ge en helt suverän musikupplevelse.

Vad är en pickup?

Pickupen består av en liten diamantnål som är monterad på ett litet rör, kallat nålröret eller cantilevern. Bakom röret sitter en magnet eller spole monterad som sätts i rörelse när nålen följer skivspåren. När pickupen rör sig, skapas en spänning i magnetfältet och det är denna variation i spänningen som vi kan förstärka och höra som musik i våra högtalare. 

Två primära typer

HiFi Klubben förhandlar de två mest använda pickups - MM och MC. Vilken som är den bästa pickupen för dig beror framför allt på hur bra kvalitet du vill ha, och hur stor din budget är.

MM – Moving Magnet 

MM pickup är den mest använda typen på marknaden. Den är billig att producera och den finns i bra kvalitet till ett vettigt pris. Det är typiskt en MM pickup som följer med när du köper en ny skivspelare. Den är enkel att använda och passar till skivspelare i många olika prisklasser.

En MM pickup är ett elektriskt system där man har monterat en magnet på änden av cantilevern. Magneten rör sig mellan två par spolar, och tillsammans utgör det en liten elektromagnestisk generator. När nålen följer spåren på skivan rör sig magneten likadant mellan spolarna och genererar en liten ström i spolarna som återspeglar musiken i spåren.

Den främsta fördelen med en MM pickup är priset. Den är som sagt enkel och billig att producera och skapar en bra ljudkvalitet, som är tillfredsställande för de flesta. En annan fördel är, at nål och cantilever ofta sitter i en separat enhet som kan bytas ut när nålen blir sliten, så slipper du byta ut hela pickuppen.

Sist, men inte minst, är utgångsspänningen på 4-6 mV, vilket betyder att den inte kräver en massa extra förstärkning. En MM pickup kan anslutas direkt till vilken skivspelaringång som helst eller en prisvänlig separat RIAA-förstärkare, om din anläggning inte har ingång till skivspelare.

Det finns dock också en nackdel med MM pickuppen. Cantilevern och magneterna är relativt tunga, vilket gör pickuppen mindre känslig för väldigt små influenser och vibrationer. Den är inte lika bra till att registera de allraminsta detaljerna i skivspåret och därför får du inte lika många detaljer i ljudbilden som med en bra Moving Coil pickup.

Vi talar dock om små detaljer så om du blott vill ha en positiv upplevelse med din skivspelare, utan att det behöver vara absolut toppklass, kan en MM pickup absolut leva upp till det. MM pickups finns i mycket hög kvalitet - helt upp till high-end-nivå.

MC – Moving Coil

Om bra inte är tillräckligt bra för dig, ska du skaffa en MC pickup. Den är typiskt dyrare och finns vanligtvis på lite bättre skivspelare, eller säljs separat.

MC pickuper är betydligt svårare och dyrare att producera, och prismässigt ligger de därför vanligtvis högre än MM pickuper. Pris och kvalitet går hand i hand, och i gengäld erbjuder en MC pickup ofta en ljudkvalitet som är avsevärt bättre än den du typiskt får från en MM pickup.

I motsättning till MM pickuper, är det i MC pickuper spolarna som rör sig istället för magneten. Spolarna är placerade direkt på cantilevern så de sitter i ett kraftigt magnetfält där de kan vibrera efter musikens svängningar.

Spolarna är extremt små och så tunna att de är svåra att tillverka korrekt, om det inte görs för hand. Därför är de flesta MC pickup handgjorda, så att de små spolarna och tunna ledningarna sitter helt korrekt.

Fördelen med MC pickupen är att cantilevern, nålen och spolarna är lättare och har en betydligt bättre respons på små vibrationer i spåret, vilket ger ett mycket mer exakt system och detaljerad ljudbild.

En nackdel med MC pickups är att nålen inte kan bytas ut när den blir sliten, här ska hela pickupen bytas ut. En annan nackdel är att själva utgångsspänningen inte är så hög som med en MM pickup, här behöver man en RIAA eller pickup-förförstärkare av hög kvalitet och med en speciell MC-inställning för att få en ordentlig ljudkvalitet.

När allt är monterat och passar ihop är det dock inget tvivel om att MC är hästlängder före MM. Materialen är finare, och du kan uppnå avsevärt bättre ljudkvalitet. Det finns därför en bra anledning till att unna dig själv, och din skivspelare, en MC pickup om du gärna vill nörda med det och uppnå ljudkvalitet i toppklass.

Byt ut löpande för bättre hållbarhet

Precis som med allt annat här i världen, blir din skivspelare och pickup slitna med tiden. Det finns ingen fast gräns för hur länge en pickup kan hålla, men en bra tumregel är att diamantnålen typiskt håller i 1000 timmar innan du kan börja höra missljud. Hållbarheten beror även på hur flitig du är på att hålla både nålen och dina plattor rena, och om nålen och tonarmen är korrekt inställda i förhållande till varandra.

Har du en gammal skivspelare stående rekommenderar vi alltid att du byter ut pickupen innan du fyller huset med musik från din favoritplatta. Nålen och cantilevern hålls på plats av en tunn gummimanschett, som lätt påverkas av t.ex. fukt och temperaturskillnader. Manschetten kan därför ha tagit skada om din skivspelare stått undangömd ett tag. I bästa fall ger det dig ett förvrängt ljud och färre detaljer i musiken, men i värsta fall kan det kosta repor i skivorna eftersom pickupen inte längre följer spåren utan istället slipar sina egna.

Rent ekonomiskt kan det alltså bäst löna sig att byta ut din pickup med jämna mellanrum, så slipper du att byta ut hela din skivsamling helt plötsligt. En välhållen pickup ger dessutom långt bättre ljudkvalitet, så att du kan njuta musiken fullt ut.

Bra tillbehör räcker inte

Även om pickupen är en viktig del av din skivspelare, kan den inte trolla. Om skivspelaren inte är OK, kan du själv montera den bästa av pickups utan att uppnå ett bra resultat.

Ska du prioritera en av delarna är det därför bättre att investera i en bra skivspelare, som du senare kan uppgradera med en pickup i toppkvalitet.

Vi hjälper dig gärna med att välja den riktiga typ och kombination, så kom förbi din lokala HiFi Klubben-butik och låt oss hjälpa dig med att få ut det mest optimala av din skivspelare och pickup.