MC – Moving Coil
Moving Coil-pickuper är vanligtvis något du hittar på lite dyrare och bättre skivspelare, eller så säljs de separat för att du ska kunna uppgradera din skivspelare. MC förekommer i många prisklasser men ligger vanligtvis lite högre än MM-modellerna. Det här beror på att de är betydligt svårare och dyrare att tillverka. I gengäld erbjuder de också en ljudkvalitet som kan vara avsevärt bättre än den du får från en typisk MM-pickup.
En och annan skarpsynt läsare har säkert räknat ut att Moving Coil-pickupen består av ett elektriskt system där det (jämfört med Moving Magnet-typen) är spolarna (coils), som rör sig istället för magneten.
I en MC-pickup har man placerat spolarna direkt på cantilevern och dessa sitter därigenom i magnetgapet där de befinner sig i ett väldigt kraftfullt magnetfält och vibrerar efter musikens svängningar. På så sätt skapas ström/spänning, lite som vi är vana vid från en högtalare med magnet och talspole – men omvänt och med MYCKET mindre signalstyrka.
Spolarna är extremt små och gjorda med väldigt tunna ledningar, så det är ganska uppenbart att det är ganska svårt att tillverka MC-pickuper korrekt. Därför är de nästan alltid handgjorda, som t.ex. hos Ortofon. Man använder ofta också finare material jämfört med MM, vilket förstås också leder till att de kostar mer att tillverka.
Moving Coil – fördelar
Fördelen med MC-pickupen är att den rörliga massan (cantilever, nål och spole) är lättare och har en betydligt bättre respons på små vibrationer i spåret, vilket ger ett mycket mer exakt system. MC-pickuper är oftast också gjorda av mer exotiska material som förbättrar prestanda. Det kan till exempel vara en lättare och styvare cantilever, ett mer resonansdött hus, silverpläterade kopparledare, finare slipning av diamanten osv. Allt det här kostar pengar men kommer i gengäld att ge en ljudkvalitet som överträffar MM-pickuper med hästlängder – om det görs rätt!
Moving Coil – nackdelar
En av nackdelarna med MC-pickupen är att själva utgångsspänningen inte är så hög (vanligtvis omkring 0,5 mV). För att hålla nere vikten på spolarna använder man bara ett fåtal lindningar och får därför en svagare utgångssignal. Det här gör konstruktionen mer känslig för störningar, brum osv. Det är hela tiden en kompromiss mellan vikt och signal/brus. Av de här anledningarna ska en RIAA/pickup-förförstärkare till MC-pickuper vara av hög kvalitet och extremt störningssvag för att inte påverka och förvränga den väldigt svaga signalen från pickupen.
En annan nackdel är att nålen inte kan bytas ut när den blir sliten. MC-pickuper måste också ställas in väldigt noggrant och har vanligtvis en styvare cantileverupphängning som kan göra integreringen med lätta tonarmar lite svårare. MC-pickuper kan kort sagt vara en förhållandevis svår och dyr affär om de ska vara riktigt bra. Därför används de främst av entusiaster som gärna lägger lite tid på att tweaka och nörda loss med prylarna för att få allt att spela perfekt. Men med det sagt – när allt gjorts rätt är det väldigt svårt att hitta något som slår en bra MC-setup när det gäller ljudkvaliteten!
Om du känner dig frestad att prova på Moving Coil kan vi på HiFi klubben självklart hjälpa dig med montering och justering av din nya pickup så att den spelar perfekt. Priset för en MC-pickup börjar vanligtvis runt 2 400 kronor och stiger sedan därifrån. En hängiven Moving Coil-entusiast lägger gärna mer på sin pickup än på sin bil!