Hopp til innhold

Så fungerar pickupen, och så väljer du rätt

PICKUPEN
ETT LJUDMEKANISKT UNDER

Det läckra analoga vinylljudet börjar och slutar med en bra pickup. Men hur fungerar denna lilla mojäng egentligen och vilken typ passar just ditt behov? Vi tar dig med på en resa in bakom diamantnålen.

Pickupen är den enhet som fångar upp/läser de olika variationerna i själva spåret på vinylskivan och sedan omvandlar dessa vibrationer till en ljudsignal som kan förstärkas och skickas ut genom dina högtalare. Det finns många typer av pickuper till skivspelare, alla med egna unika egenskaper och i alla prisklasser.

En pickup är en så kallad ”mekanisk transducer”, lite som en mikrofon. Den omsätter rörelseenergi till elektrisk energi och det gör att den färgar ljudet betydligt mer än vanlig elektronik. Den extrema finmekaniken påverkas lätt både av precisionen i mekaniken i sig och påverkningar utifrån.

Nålen i en pickup rör sig i spåret med otroliga hastigheter. Den kan utsättas för g-krafter (tyngdacceleration) på upp emot 100g och röra sig med en hastighet på över 100 kilometer i timmen. Som jämförelse kan jaktplanet F-16 prestera omkring 9g och en topptränad pilot riskerar att svimma vid 7g. Då är det lätt att förstå att pickupen ska vara av mycket hög mekanisk kvalitet för att kunna avläsa spåren perfekt.

Flera
pickuptyper
för flera behov

De mest använda pickuptyperna är Moving Magnet och Moving Coil, även kallade MM och MC. Det finns också andra mer ovanliga typer som vi inte kommer att gå närmare in på i den här artikeln. Här kommer vi att koncentrera oss på de typer som vi säljer på HiFi Klubben.

Valet av pickup är ofta en fråga om kvalitet, pris och hur pickupen i fråga matchar skivspelaren, tonarmen och musikanläggningen den är kopplad till. I den här artikeln ger vi dig lite grundkunskaper kring de olika typerna av pickuper och tekniken omkring dem.

Pickupen kan utsättas för g-krafter på upp emot 100 g!

Introduktion
skivan
och spåren

När man ska göra en vinylskiva börjar man med att skära en master som antingen är en kopparskiva (Direct Metal Master – DMM) eller en ”lack-master” som är en aluminiumskiva med en applicerad yta av vinylacetat – något som i princip påminner om nagellack. Det är i den här lackbeläggningen spåren skärs av gravyrmaskinen, en så kallad ”cutting lathe”. Skivan läggs på en roterande tallrik och musikspåren skärs ut av ett graverhuvud och en gravernål kopplad till en väldigt kraftig förstärkare
(1 000–3 500 watt).

Graverhuvudet skär spåren från ytterkanten och in i en spiral mot mitten av skivan. Det här utgör lackmastern som härefter kort sagt skickas för reproduktion, där den sprejas med silvernitrat som fyller ut alla skivspåren. Sedan behandlas den kemiskt för att skapa en negativ metallutgåva, en så kallad ”metal stamper”. Denna används till att pressa vinylen till färdiga skivor.

Vinylmastring är en väldigt svår och kostsam process och det krävs många års erfarenhet att göra det ordentligt. Det är en av anledningarna till att vinylskivor vanligtvis kostar lite mer och ofta har stora kvalitetsmässiga skillnader beroende på var de är pressade. Och nu – tillbaka till pickupen!

Pickupens
uppbyggnad

Pickupen består av en liten diamantnål som är monterad på ett litet rör, kallat nålröret eller cantilevern. Bakom det här röret sitter en magnet eller spole monterad som sätts i rörelse när nålen följer skivspåren. Rörelsen skapar en ström/spänning i magnetfältet inuti pickupen och det är denna variation i strömmen/spänningen som vi kan förstärka och höra som musik i våra högtalare.

Man talar normalt sett om tre typer av pickuper: Moving Magnet, Moving Coil och high output Moving Coil.

MM
Moving Magnet

Moving Magnet-pickupen är den mest utbredda pickuptypen på dagens skivspelare eftersom den är billig att göra och levererar fin prestanda till sitt pris. Som standard är det vanligtvis MM-pickuper som levereras tillsammans med skivspelare.

Moving Magnet är som namnet antyder ett elektriskt system, där man har monterat en magnet på änden av ”cantilevern”, dvs. det rör diamantnålen sitter monterad på i andra änden. Den här magneten rör sig mellan två par spolar och tillsammans utgör det dessa en väldigt liten elektromagnetisk generator. När nålen följer spåren på skivan rör sig magneten likadant mellan spolarna och genererar i spolarna en liten ström/spänning som återspeglar musiken i spåren.

Moving Magnet
fördelar

Moving Magnet-pickuper har många fördelar. De är billig att tillverka, de är enklare att integrera med de flesta tonarmar tack vare den mjuka cantilever-upphängningen och husets låga vikt och på många modeller kan själva nålenheten bytas, vilket gör dem lätta och ekonomiska att använda. Slutligen är utgångsspänningen relativt hög (4–6 mV), vilket gör att de inte kräver så mycket extra förstärkning i RIAA/pickup-förförstärkaren.

Moving Magnet
nackdelar

Nackdelen är att den rörliga massan i MM-pickupen (cantilevern och magneterna) är förhållandevis tung jämfört med MC-systemet. Moving Magnet-konstruktionen är därför mindre känslig för väldigt små influenser/vibrationer och det här ger i slutändan ett mindre exakt system som fångar upp färre detaljer i vinylspåret.

MM
Pick-ups

MC
Moving Coil

Moving Coil-pickuper är vanligtvis något du hittar på lite dyrare och bättre skivspelare, eller så säljs de separat för att du ska kunna uppgradera din skivspelare. MC förekommer i många prisklasser men ligger vanligtvis lite högre än MM-modellerna. Det här beror på att de är betydligt svårare och dyrare att tillverka. I gengäld erbjuder de också en ljudkvalitet som kan vara avsevärt bättre än den du får från en typisk MM-pickup.

En och annan skarpsynt läsare har säkert räknat ut att Moving Coil-pickupen består av ett elektriskt system där det (jämfört med Moving Magnet-typen) är spolarna (coils), som rör sig istället för magneten.

I en MC-pickup har man placerat spolarna direkt på cantilevern och dessa sitter därigenom i magnetgapet där de befinner sig i ett väldigt kraftfullt magnetfält och vibrerar efter musikens svängningar. På så sätt skapas ström/spänning, lite som vi är vana vid från en högtalare med magnet och talspole – men omvänt och med MYCKET mindre signalstyrka.

Spolarna är extremt små och gjorda med väldigt tunna ledningar, så det är ganska uppenbart att det är ganska svårt att tillverka MC-pickuper korrekt. Därför är de nästan alltid handgjorda, som t.ex. hos Ortofon. Man använder ofta också finare material jämfört med MM, vilket förstås också leder till att de kostar mer att tillverka.

Moving Coil
fördelar

Fördelen med MC-pickupen är att den rörliga massan (cantilever, nål och spole) är lättare och har en betydligt bättre respons på små vibrationer i spåret, vilket ger ett mycket mer exakt system. MC-pickuper är oftast också gjorda av mer exotiska material som förbättrar prestanda. Det kan till exempel vara en lättare och styvare cantilever, ett mer resonansdött hus, silverpläterade kopparledare, finare slipning av diamanten osv. Allt det här kostar pengar men kommer i gengäld att ge en ljudkvalitet som överträffar MM-pickuper med hästlängder – om det görs rätt!

Moving Coil
nackdelar

En av nackdelarna med MC-pickupen är att själva utgångsspänningen inte är så hög (vanligtvis omkring 0,5 mV). För att hålla nere vikten på spolarna använder man bara ett fåtal lindningar och får därför en svagare utgångssignal. Det här gör konstruktionen mer känslig för störningar, brum osv. Det är hela tiden en kompromiss mellan vikt och signal/brus. Av de här anledningarna ska en RIAA/pickup-förförstärkare till MC-pickuper vara av hög kvalitet och extremt störningssvag för att inte påverka och förvränga den väldigt svaga signalen från pickupen.

En annan nackdel är att nålen inte kan bytas ut när den blir sliten. MC-pickuper måste också ställas in väldigt noggrant och har vanligtvis en styvare cantileverupphängning som kan göra integreringen med lätta tonarmar lite svårare. MC-pickuper kan kort sagt vara en förhållandevis svår och dyr affär om de ska vara riktigt bra. Därför används de främst av entusiaster som gärna lägger lite tid på att tweaka och nörda loss med prylarna för att få allt att spela perfekt. Men med det sagt – när allt gjorts rätt är det väldigt svårt att hitta något som slår en bra MC-setup när det gäller ljudkvaliteten!

Om du känner dig frestad att prova på Moving Coil kan vi på HiFi klubben självklart hjälpa dig med montering och justering av din nya pickup så att den spelar perfekt. Priset för en MC-pickup börjar vanligtvis runt 2 400 kronor och stiger sedan därifrån. En hängiven Moving Coil-entusiast lägger gärna mer på sin pickup än på sin bil!

MC
Pick-ups

En hängiven Moving Coil-entusiast lägger gärna mer på sin pickup än på sin bil!

High-output
Moving Coil 

Det finns också MC-pickuper av high-output-typ, som till exempel Denon DL-110. Här har man gjort plats för lite fler lindningar på spolen och använder kraftigare magneter. På det här sättet kan man få ut en högre utgångssignal från pickupen, så att man kan ansluta den precis som en MM-modell. Det här är ett försök att ta det bästa från båda världar.

Man får många kvaliteterna från MC-konstruktionen, men med hög uteffekt, så kraven på RIAA-förförstärkaren är inte lika höga som för en äkta MC-pickup. High-output MC är faktiskt en ganska elegant kompromiss men ger dock inte riktigt samma precision som de renodlade MC-typerna, främst på grund av de fler lindningarna och den högre vikt detta leder till.

När är en
pickup
för gammal?

Du känner kanske igen dig i det här: ”Jag har ärvt min morfars gamla Lenco-skivspelare som har stått på vinden i 15 år, men det sitter en helt ny pickup på den, kan jag inte bara använda den? Den har ju inte spelat många plattor.” Svaret är att det inte är att föredra. Vi rekommenderar att du byter ut pickupen till en ny.

Själva cantilever-gummit, dvs. den gummi-manchett som håller nålen och cantilevern på plats är väldigt tunn och är därför väldigt känslig för temperaturväxlingar, fukt och de kraftiga vibrationer som uppstår när pickupen spelar. Med tiden torkar gummit och blir styvt och oböjligt och i värsta fall smulas det sönder. Lite som ett ”helt nytt” cykeldäck som har stått ute hela vintern, utsatt för väder och vind. Det här sliter också på gummit även om cykeln inte har kört en meter.

Åldrandet av gummit förstör pickupens förmåga att spåra ordentligt, alltså följa de små variationerna i spåren. Det betyder under alla omständigheter att du går miste om alla fina detaljer i musiken. I värsta fall riskerar du också att pickupen börjar fungera som en slags hyvel som skär i skivan istället för att följa spåren. Och då kan du i värsta fall förstöra hela din skivsamling!

Hur länge kan min
diamantnål
hålla?

När du spelar dina skivor går det inte att undvika slitage på nålen. En diamantnål håller normalt sett omkring 1 000 timmar utan hörbar försämring om du är bra på att hålla nålen och skivorna fria från damm och smuts och om pickupen och armen är korrekt inställda. Det motsvarar ungefär en skiva om dagen under cirka tre år.

Av både ljudmässiga och ekonomiska skäl är det en väldigt god idé att hålla sig till nya och fräscha pickuper. När det gäller MM-pickuper behöver du vanligtvis bara köpa en ny nål (stylus), sen är den som ny igen, men om du använder MC måste du byta ut hela pickupen. Det är svårt att ge ett konkret svar på när en pickup är för gammal eller har blivit alltför sliten eftersom det varierar mellan olika märken. En bra tumregel är, att oavsett om du spelar en platta om dagen eller en om året, så bör du fundera på spara ihop till en ny pickup eller ny nål när den närmar sig tre år.

Vilken
pickup
ska du välja?

Om du bara vill lyssna på dina gamla plattor i bra kvalitet utan att det blir alltför komplicerat är en MM-pickup helt klart att rekommendera. De finns i alla kvaliteter och är väldigt lätta att ha att göra med. Vissa modeller kan till och med uppgraderas med en bättre nål när den börjar bli sliten. En bra start kan till exempel vara en pickup från Ortofons 2M-serie som innehåller några av världens finaste MM-pickuper.

Om du är van vid en MC-pickup så är du nog redan hemma på det här med montering och justering – men misströsta inte om du är nybörjare. Om du vill testa en MC-pickup och uppleva alla dess ljudmässiga fördelar kan du alltid fråga oss om råd. Vi kan hjälpa dig att hitta en pickup som passar perfekt till din skivspelare och vi kan också hjälpa dig att få den att spela perfekt. Sen behöver du bara låta nålen sjunka ner på en platta och njuta av musiken när du kommer hem.

En bra pickup är dock alltid en bra komponent att uppgradera om du redan har en skivspelare. Det är ju här ljudet börjar, så den här förbättringen kan vara till nytta hela vägen fram till anläggningen och vidare till dina öron.

KOM IHÅG: En pickup är aldrig bättre än den skivspelare den sitter på. Om inte skivspelaren skapar goda arbetsförhållanden för pickupen kan även den dyraste pickup prestera dåligt. Därför är en bättre skivspelare med en billigare pickup bättre än en dyr pickup på en billig skivspelare. På så sätt kan du nämligen också uppgradera skivspelaren senare.