Hopp til innhold
Som konsument är det rena rama djungeln att ta reda på sanningen om kablar. Är det tro eller vetenskap? Vi försöker bena ut diskussionen och ge lite av HiFi Klubbens syn på högtalarkablarnas betydelse för ljudet.

Många har hört att ”hifi-nördar vill ha tjocka guldkablar”. Men är det någon egentlig skillnad, ligger det något bakom det här, eller är det bara säljsnack för att butiken ska tjäna mer pengar? Att börja prata om kablar är lite som att sticka huvudet i ett getingbo. För att trots allt göra det så enkelt som möjligt handlar den här artikeln främst om högtalarkablar – inte så mycket om signalkablar, digitalkablar eller bildkablar som till exempel HDMI.

Vad är skillnaden på en högtalarkabel och en signalkabel?

För att ändå börja med signalkablarna så är det viktigt att förstå vad en högtalarkabel gör jämfört med en signalkabel. Signalkabeln monteras mellan ljudkällan (exempelvis en streamer, skivspelare eller CD-spelare) och förstärkaren. Högtalarkabeln monteras mellan förstärkaren och själva högtalarna.

På illustrationen här nedan visas ett exempel med en enkel stereouppsättning. Själva ljudkällan, i exemplet här illustrerat med en musikstreamer från Bluesound, skickar ljudsignalen vidare till en förstärkare. Signalen är vid det här tillfället väldigt svag.

Eftersom signalen är så svag krävs en kabeltyp som tar höjd för detta. Det är viktigt att kablarna är avskärmade för att undvika instrålande som påverkar den känsliga signalen. I gengäld behövs inte särskilt tjocka kablar eftersom signalen inte har någon kraftigare ström. Men signalen är känslig, så små ändringar kan göra skillnad när signalen sedan ska förstärkas igen.

När signalen kommer fram till förstärkaren ”tillför” denna energi (watt) i form av ström och spänning, och gör signalen mycket kraftigare. Spänningen bestämmer hur högt du spelar (amplituden), medan strömmen bestämmer hur mycket kraft som ligger bakom, och därmed hur robust den förstärkta signalen är. På så sätt kan signalen användas till att rent fysiskt flytta högtalarelementen så att musiken kan höras som svängningar i luften. Basen pumpar och du känner musiken! Ju högre du skruvar upp, desto mer spänning tillför du och desto starkare blir signalen som löper från förstärkaren och ut till högtalarna.

De kraftiga signalerna i högtalarkablarna påverkas inte lika lätt av instrålning, men i gengäld krävs en kabel av en viss tjocklek, och gärna så kort som möjligt för att överföra strömmen med så få förluster som möjligt.

 

Ska högtalarkablar vara tjocka?

Här kommer vi rakt in i en av de första diskussionerna: Gör längden och tjockleken på en högtalarkabel någon skillnad för ljudet? Det raka och korta svaret är JA. Här handlar det inte bara om tro, utan konkret vetenskap. En högtalarkabel har nämligen ett inbyggt ”motstånd” som kan begränsa hur lätt signalen passerar ut till högtalarna. Och en tjockare, kortare kabel gör i regel motståndet mindre. Det är ungefär som en vattenslang: Ju kortare och tjockare vattenslangen är, desto mer vatten kan du få ut i andra änden under en given tidsperiod.

När vi pratar anslutning mellan förstärkare och högtalare så är det i stor utsträckning på basljudet du kan uppleva en stor skillnad, särskilt om kablarna är långa, vilket ofta är fallet vid inbyggnadshögtalare. Det beror bland annat på ”dämpningsfaktorn”, som vi dock inte går på djupet i här. Men kort sagt: Längden och tjockleken på högtalarkablarna gör stor skillnad och är kanske till och med det viktigaste när vi pratar om högtalarkablar och hifi-ljud.

På kortare avstånd är tjockleken mindre avgörande, men gör fortfarande skillnad. Om du tvivlar kan du prova att köpa en rulle med 100 meter vanlig 230-voltskabel och koppla en högtalare i ena änden och en förstärkare i den andra. Då kommer du att höra att ljudet och framför allt basen är lägre än den borde vara, och ljudbilden mer ”grötig”. Din förstärkare har svårt att skicka igenom signalen eftersom en större del av effekten går förlorad i motståndet.

Är en dyr högtalarkabel värd pengarna?

Det uppstår ofta diskussioner om hur viktiga kablarna är. Vi på HiFi Klubben erkänner att kablar gör skillnad, men det är också viktigt proportionerna blir rätt. Köper du en vanlig bra stereoanläggning så ska du se till att köpa ordentliga högtalarkablar. Set till att de är så korta som möjligt och att tjockleken är så optimal som möjligt i förhållande till längden. De allra flesta högtalarkablar vi säljer har en tjocklek från 1,5 mm till 4 mm och de flesta drar 1–10 meter till vardera högtalare. Om du ser till att ha ordning på förhållandena mellan de här sakerna så har du kommit 95 % av vägen till att säkerställa att kablarna inte blir en begränsande faktor i din anläggning.

Väljer du mer av en High End-kabel så har tillverkaren jobbat med att minimera förlusten i kabeln ytterligare eller bearbetat metallen för att optimera kabeln för en viss typ av ljud eller installation. Man kan till exempel silverplätera ledarna för att öka ledningsförmågan eller arbeta med olika kontakter och termineringar i änden av kabeln som gör själva anslutningen till högtalare och förstärkare bättre.

Vi erkänner att det är skillnad mellan olika kablar och metoder, men det viktiga är åter igen proportionerna. Köper du en anläggning för 10 000 kronor så lönar det sig inte att köpa kablar för ytterligare 5 000 kronor. Själva effekten av kabeln är mycket mindre än om du till exempel uppgraderar elektroniken eller högtalarna. Placeringen av högtalarna gör oftast större skillnad än kablarna så länge de grundläggande sakerna är på plats.

 

De flesta av våra butiker har en del olika kablar på lager, och vi lånar gärna ut dem över en helg så att du kan prova hemma i lugn och ro.

Passion och säljsnack

Men om du har köpt den bästa utrustning du kan hitta och optimerat akustiken i hela rummet? Om musiken är bra inspelad och du verkligen ska sitta och lyssna? Skulle det då inte vara förargligt om det var kablarna som utgjorde någon form av begränsning? Det är den slutsats många hifi-älskare kommit fram till. Dessvärre utnyttjas detta också ibland av tillverkare som konstruerar billiga kablar som ser fantastiska ut för att försöka sälja en lögn om bättre ljud.

HiFi Klubbens inställning är tydlig: Vi älskar bra ljud, och vi älskar det så mycket att vi inte tycker att kablarna ska vara begränsningen. Därför erbjuder vi standardkablar av bra kvalitet, samt kablar från High End-tillverkare som går otroligt långt för att krama ur de allra sista detaljerna med diverse tekniker. Men vi har inte mycket till övers för dem som avsiktligt försöker luras, och det är alltid du själv som ska avgöra om skillnaden är värd det. Lita på dina öron och bestäm själv om det är värt pengarna! Det ska låta bra, men sunt förnuft ska också råda när det gäller kabelinvesteringar.

Nördhörnan

Ska högtalarkablar vara gjorda av guld?

Det korta svaret är NEJ! Men materialet påverkar motståndet. Så om du använder en väldigt billig elsladd så riskerar du lätt att det finns andra metaller i kabeln och att motståndet därför är större än det borde vara. På Wikipedia och många andra ställen kan du kolla upp olika metallers ”motstånd” – ofta mätt i något kallat ”resistivitet”, som är detsamma som motståndet mätt i ohm i en tråd som är 1 meter lång och har en snittyta på 1 kvadratmillimeter vid temperaturen 20 °C. Här nedan ser du ett avsnitt från Wikipedia.

* Det är många detaljer kring ovanstående siffror som vi inte kan ta med i den här grova genomgången.

Man kan på så sätt faktiskt räkna ut att 10 meter högtalarkabel på 2 x 0,75 kvadratmillimeter koppar kommer att ha ett motstånd på cirka 0,5 ohm. Det låter kanske inte så mycket, men om allt annat är likadant har vi försämrat förstärkarens kontroll över högtalarna en aning på grund av motståndet. Är det hörbart då? Ja, det anser vi att det är. Och du är alltid välkommen att låna eller köpa med dig kablar så att du kan prova hemma hos dig själv.