Bryggkoppling – två förstärkare med dubbla kraftresurser
Ett annat sätt att använda två stereoförstärkare är att bryggkoppla dem, dvs. att slå ihop bägge förstärkares två stereokanaler till en enda monokanal med dubbla effekten (oftast ytterligare lite mer). Det här kan komma väl till pass om du vill ha mer effekt till hands, eller om du bara vill ha extra resurser för att spela så högt som möjligt, och där det inte är så viktigt att de allra finaste detaljerna kommer med. Det kan ju vara så att du har ett par stora DALI OPTICON 8-golvare och bara vill ge järnet!
Om detaljrikedom och transperens har högsta prioritet rekommenderar vi i regel att du använder två likadana stereoblock för att bi-ampa högtalarna istället för att bryggkoppla förstärkarna för att få mer effekt. Men precis som med mycket annat kan du alltid prova dig fram och se vad som fungerar bäst till den anläggning du har framför dig. Det kan också bero på de högtalare du kopplar in.
Kontakter – avskalad kabel, bananer eller spadar?
Av både praktiska och ljudmässiga skäl kan det vara en god idé att montera fast ett par bra kontakter på högtalarkabeln. Det kostar inte så mycket, och med kontakter i kabeländarna blir det lättare att ansluta till terminalerna, samtidigt som du får ett extra skydd mot kortslutningar och kopparledarna skyddas mot oxidering och påverkan utifrån.
Strävan efter optimal kontakt är anledningen till att många kontakter är pläterade med guld som inte oxiderar och därför ger en ren och fin yta under lång tid. Vissa kontakter har försetts med ett ytskikt av silver, som är den ultimata elektriska ledaren och därmed en perfekt audiofil lösning. Silver är bara inte lika exklusivt och läckert att titta på som guld.
Renskalad kabel – en knepig installation
Rent tekniskt kan avskalad kabel ge den bästa anslutningen eftersom du får direkt kontakt mellan terminal och kabel. Det mest kompromisslösa alternativet skulle faktiskt vara att löda högtalarkabeln direkt på delningsfiltret, men det skulle leda till en rad praktiska problem, till exempel när högtalaren ska flyttas.
Det kan vara lite av en utmaning att spänna fast den avskalade kabeln och få den att sitta fast över tid, särskilt på terminaler med begränsat utrymme. Då kan det vara svårt att klämma fast kabeln ordentligt och få med alla ledare under terminalen. Även den minsta koppartråd som sticker utanför är en öppen inbjudan till kortslutningar som i värsta fall kan ta livet av din förstärkare. Så var ytterst noggrann när du spänner fast kabeln!
Det är extremt viktigt att du får in alla koppartrådar i terminalen om du använder avskalade kabeländar. Annars kan du kortsluta din förstärkare!
Även om du till en början får väldigt bra kontakt mot terminalen kan du ofta uppleva att anslutningen lossnar en aning med tiden eftersom de många ledarna i kabeln har en tendens att fläta in sig i varandra. Dessutom utsätts den avskalade kabeln (koppar, silver osv.) för diverse ämnen i luften som snabbt får den att oxidera om du inte skyddar den. Med tiden kan det här försämra ljudkvaliteten.
Banankontakter – den smidiga lösningen
Banankontakter är den klart lättaste lösningen när du vill ha kontakter på din kabel, och de passar i nästan alla terminaler. De kan enkelt skruvas, klämmas eller lödas fast på kabeln och ger bra kontakt mot ledarna. Sen blir anslutningen till högtalare och förstärkare rena rama plug-and-play.
Vissa banankontakter kan utvidgas i själva kontakten så att de får bättre kontakt med terminalen. Det här rekommenderas för terminaler som inte kan spännas mot kontakten. Andra typer är gjorda i ett enda metallstycke så att det inte finns några övergångar i kontakten. Det här ger bättre kontakt mellan kabel och kontakt. Om det ska vara helt optimalt kan du fundera på att löda fast kontakten på kabeln, dvs. ta bort skruvarna, värma upp kontakten, förtenna kabel och kontakt och sedan löda ihop dem medan kontakten är varm. Om du inte själv vill hålla i lödkolven kan du naturligtvis få hjälp i din HiFi Klubben-butik.