Hopp til innhold
0 produkter
Inga resultat hittades för de filter du har valt

Smart högtalare

Smart högtalare är användningsklara för röststyrning. De låter dig ge kommandon till högtalaren som därefter kan sätta på musik, höja eller sänka volymen och mycket annat. En smart högtalare kan användas fristående. Men du kan också ge den en eller flera lekkamrater och få röststyrt ljud i hela huset.

Vad är en smart högtalare?

En smart högtalare är först och främst en högtalare med röststyrning och inbyggd mikrofon som tar emot dina kommandon. Den är monterad och kan därför användas så snart du har tagit den ur förpackningen och anslutit den. Smarta högtalare med röststyrning har blivit allt populärare under senare år. En betydande orsak kan säkert vara att tekniken numera också finns på danska. Tidigare var du tvungen att tala engelska om du ville ge kommandon till din smarta högtalare, men nu fungerar det alltså fint även på svenska.

En smart högtalare är därför både en smart och praktisk lösning som kan göra vardagen lite lättare. Blev ljudstyrkan plötsligt för hög medan du har händerna fulla? Be bara högtalaren att skruva ner. På samma sätt kan du också skifta låt eller hitta helt nya spellistor och album, även om du är mitt i maten och därför inte har händerna fria. En smart högtalare kan alltså verkligen betecknas som intelligent.

Notera att röststyrning är ett område i konstant utveckling. En rösttjänst kan exempelvis ha några kommandon som fortfarande enbart fungerar på engelska, men eventuellt kommer att tillhandahållas på svenska i framtiden. Det kan också vara skillnad på hur du exempelvis väljer musikspår från tjänst till tjänst. Därför är det alltid en god idé att göra en grundlig kontroll innan du går ut och fyller varukorgen med utrustning för röststyrning.

Röststyrning betyder inte nödvändigtvis smart högtalare

En sak måste du vara uppmärksam på i din jakt på en högtalarlösning med röststyrning. Som vi nämnde ovan är smarta högtalare redo att användas direkt. Men det finns också högtalare med röststyrning som inte kan användas separat utan måste kopplas på en smart högtalare som en del av ett större system.

Därför kan du hitta högtalare med röststyrning som i praktiken inte kan ta emot dina kommandon. Och därför är det viktigt att du först och främst säkerställer att du skaffar en smart högtalare, en enhet som faktiskt kan ta emot dina kommandon. Vid minsta osäkerhet är du alltid välkommen att kontakta oss eller titta in i en av våra butiker. På så sätt kan vi hjälpa dig att hitta en passande högtalare.

Både smarta högtalare och andra högtalare med röststyrning erbjuds också i en version som vi kallar ”förberedd för röststyrning”. De här modellerna tillverkas för att fungera som antingen smarta högtalare eller kompletterande högtalare med röststyrning. Men innan funktionen kan användas krävs en programvaruuppdatering från tillverkarna.

Om du köper en av de här modellerna kommer du därför inte att kunna använda röststyrningsfunktionen direkt. Först måste tillverkarna sjösätta den nya tekniken.

Vad ska din assistent heta?

När du ska skaffa din nya smart högtalare måste du först bestämma vilken teknik du vill ha, alltså vilken assistent som ska ta emot dina kommandon. Du har för närvarande tre att välja emellan: Google Assistant, Amazon Alexa och Siri.

Google Assistant

Google Assistant är den största av de tre teknikerna i Skandinavien. Den har röstigenkänning som låter flera vara uppkopplade till samma högtalare utan att ni behöver skifta användare hela tiden. Den känner igen din röst. Det räcker därför att du ber den spela musik från din spellista utan att identifiera dig ytterligare.

Google Assistant kommer – inte så överraskande – från Google, som också har utvecklat en rad högtalare där funktionen naturligtvis är inbyggd. Google högtalarna i vårt sortiment är alla smarta högtalare. Du kan därför sätta igång att använda röststyrningen så snart du har tagit ut högtalaren ur förpackningen. Det räcker med att du säger ”Hej Google”, så är högtalaren redo att lyssna och reagera på ditt kommando.

Det är inte enbart Googles egna högtalare som har inbyggd Google Assistant-teknologi. Andra varumärken har också tagit till sig tekniken, så det finns gott om valmöjligheter även om du har bestämt dig för denna assistent. Google Assistant stöder svenska.

Amazon Alexa

Amazon var snabbt ute på den amerikanska marknaden, vilket har medfört att Amazon Alexa i dag stöder en uppsjö av olika appar. En lång rad varumärken har också implementerat tekniken i sina högtalare.

Med Amazon Alexa kan högtalaren göra allt från att beställa mat på nätet till att ge dig yogainstruktioner. Det finns alltså mängder av möjligheter med denna teknik, men i dagsläget tillhandahålls den inte på svenska. Om du å andra sidan inte har något emot att tala engelska, finns det nästan inga gränser för vad du kan göra med Amazon Alexa.

Siri

Om du är bekant med Apples produkter har du säkert också stiftat bekantskap med Siri. Många har redan vant sig vid att använda funktionen i sin iPhone där Siri svarar på frågor, ringer upp, skriver och läser upp meddelanden och mycket mer.

Funktionen är dock inte begränsad till din iPhone, då du också kan få smart högtalare med inbyggd Siri-teknologi. Det ger dig alltså ännu fler möjligheter att använda den smarta röststyrningen. 

Du aktiverar funktionen genom att säga ”Hej Siri” och därefter fråga eller berätta vad du vill att Siri ska göra – exempelvis fungera som väckarklocka nästföljande morgon eller spela din favoritlåt. I likhet med Google Assistant har Siri också röstigenkänning. Tack vare den kan flera personer enkelt dela samma enhet utan att era spellistor, kalenderbokningar osv. blandas ihop.

Kom in till HiFi Klubben och hör ännu mer om dina möjligheter

Innan du kastar dig ut i jakten på den alldeles rätta, smarta högtalaren, är du mer än välkommen att ta vägen förbi din lokala HiFi Klubben butik. Här kan du ställa precis vilka frågor som helst som låter dig välja den bästa högtalaren och den bästa assistenten för just dina behov och enligt ditt temperament.

Genom att besöka en fysisk butik får du också möjlighet att se de respektive högtalarna i verkligheten. Du kan prova de olika assistenterna och därmed bli lite klokare avseende vilken typ som passar bäst för dig.

Vi vill mer än gärna hjälpa till så att du kommer säkert i mål med den bästa möjliga lösningen. Om du inte har möjlighet att titta in i någon av våra fysiska butiker, kan du också chatta med vår kundservice online via hemsidan. Här svarar vi naturligtvis också på alla de frågor som du kan ha.