Hopp til innhold

Nördhörnan:

NAD och Hypex UcD

NAD har alltid varit pionjärer när det kommer till att välja och utveckla de allra bästa förstärkartekniker som går att uppbåda, och NAD:s Custom Installation-förstärkare är inget undantag. De flesta av CI-förstärkarna använder förstärkarsteg baserade på Hypex UcD-tekniken.

NAD har licens för att själva tillverka dessa förstärkarsteg och det betyder att man tar det bästa från Hypex UcD men själva utvecklar både strömförsörjning och kringliggande kretsar för att till 100 procent kunna optimera detta för varje enskild modell.

Hypex UcD är en unik klass D-förstärkarplattform med nästintill obefintlig förvrängning, minimal värmeutveckling och förmågan att driva varje högtalare med ett effektöverskott. Hypex UcD utmärker sig också genom att ha en helt korrekt frekvensåtergivning oavsett vilken högtalarbelastning du ansluter till den, en frekvensoberoende förvrängningskarakteristik och extremt låg utstrålning av elektromagnetisk interferens (EMI). Det här gör den perfekt för CI-förstärkare där det är ont om plats, många förstärkarkanaler ska placeras sida vid sida och hög kvalitet är målet.

 

I en klass D-förstärkare sker förstärkningen genom att transistorerna i utgångssteget aktiveras och stängs extremt snabbt (ON/OFF). Det finns således ingen ”viloström” som i analoga förstärkare som alltid drar lite energi och alstrar värme. Transistorerna i klass D-förstärkaren drar bara ström när det behövs, vilket ger en otroligt effektiv förstärkarkonstruktion. Du kan uppnå en verkningsgrad på nästan 100 %, och då är behovet av kylning nästan eliminerat. Med den höga verkningsgraden kan man göra förstärkarna väldigt små, men samtidigt bibehålla en så hög effekt och kvalitet att de uteslutande kan fokusera på att förstärka ljudsignalen och inte bruset.

Ett vanligt missförstånd är att klass D ofta betraktas som en ”digital” förstärkare, men faktum är att den är analog. Förstärkaren kräver nämligen en analog ingångssignal för att fungera, och själva omvandlingen till de vågformer (fyrkantsvåg) som styr transistorerna sker faktiskt i den analoga domänen genom att modulera den analoga ingångssignalen med en trekantsvåg vid en given frekvens. 

En del klass D-förstärkare kan också styras digitalt, eller så kan de ha inbyggd digital signalbehandling (DSP), vilket kan bidra till missförståndet. 

Hemligheten med NAD:s förstärkare är att de använder ”självsvängande” moduler som använder en väldigt sofistikerad feedback-krets som hela tiden håller koll på vad som händer vid högtalarutgångarna. Därmed kan eventuella avvikelser, till exempel på grund av en dåligt ansluten högtalare eller väldigt långa kablar, ögonblickligen korrigeras av förstärkarens feedback-krets. Därmed påverkas förstärkaren inte alls – den presterar alltid på topp oberoende av förutsättningarna.

Men det här är inte allt. För UcD är bara början. Hypex står även bakom den fantastiska förstärkartekniken nCore, som bland annat NAD har implementerat i deras High End-modeller i Masters Serien. Hypex nCore är kort sagt UcD på steroider och baserad på många av samma grundprinciper – fast ännu bättre.

Aldrig tidigare har CI-förstärkare haft så hög ljudkvalitet som dem vi ser nu, och det öppnar upp för helt nya användningsområden. Som till exempel att kunna dölja förstärkaren i ett rack och fortfarande driva de stora High End-högtalarna i vardagsrummet utan att kompromissa med kvaliteten överhuvudtaget. Eller att kunna driva en komplett High End-bio från en enda förstärkare dold i ett rack. I en modell som NAD:s nya CI 8-150 DSP får du alltså 8 kanaler High End-förstärkning med nCore-teknik som kan tillgodose ljudentusiasters väldigt högt ställda krav. Och alltsammans är snyggt undangömt i teknikrummet!