Hopp til innhold

Håll ögonen öppna när du jämför effekten mellan olika hemmabioreceivrar och förstärkare. Annars kan du bli blåst så det ryker om det.

ÄKTA WATT
ELLER FUSK-WATT

Watt är bra, massor av watt är ännu bättre. Watt är nämligen en de saker som får dig att välja en viss hemmabioreceiver i stället för någon av konkurrenterna. Tillverkarna slåss om att få fram de snyggaste effektsiffrorna – och de tvekar inte en sekund att ta till fula tricks.

Vill du ha Hi-Fi eller pipljud?

Om du till exempel läser att en viss 7-kanals hemmabioreceiver har 100 watts effekt så betydde det en gång tiden: "100 watt i två av de sju kanalerna, i hela frekvensregistret och med låg förvrängning". Alltså absolut inte 100 watt i alla kanaler på samma gång, men åtminstone tillräckligt för att spela stereo i förnuftig Hi-Fi-kvalitet. Rent traditionellt är det samma sätt som man brukade ange effekten för stereoförstärkare, så ur det perspektivet är det logiskt.

Vissa tillverkare – till exempel Onkyo, Pioneer och Sony – tar däremot det här med musiken och anständigheten på mindre allvar. Utan att blinka anger de effekten uppmätt med en 1 kHz-testton i 6 ohm och i bara en enda av de sju kanalerna. Med andra ord: ett ilsket pipande i mono, och dessutom med hög förvrängning!

Sådana "pipwatt" är ungefär som att mäta toppfarten i en bil genom att köra den nerför ett stup med både solen och vinden i ryggen. Det skulle du antagligen kalla för en bluff. Så varför skulle du nöja dig med bluffwatt i hemmabion?

Vissa tillverkare använder direkt oseriösa mätmetoder för att få sina receivrar att se starkare ut än konkurrenternas. Titta noga på watt-angivelserna – annars blir du lurad!

Sök och du skall finna – om du har tur

Det är illa nog att tillverkarna ger dig uppblåsta watt-specifikationer för sina receivrar. Men de "glömmer" på samma gång att berätta för dig att det är tomt skryt och du får ingen hänvisning till de korrekta, seriösa siffrorna.

Även fackfolk kan ha svårt att genomskåda siffrorna, och det är inte ens säkert att du kan hitta seriösa effektangivelser på tillverkarnas hemsidor. Ibland måste du bläddra till sidorna allra längst bak i instruktionsboken för att hitta de sanna watt-siffrorna, och där har de krympts till oigenkännlighet.

Här är det finstilta

Vi tycker naturligtvis inte att du ska behöva ladda ner och lusläsa tjocka manualer för att kunna jämföra receivrar. Därför har vi här ett exempel på tre modeller som kostar ungefär lika mycket, så att du kan få en känsla för hur det kan gå till.

Håll ögonen på hur watt-siffrorna åker uppåt och nedåt i takt i de olika mätmetoderna.

Mätmetod

Mätvillkor

Denon AVR-x2000

Onkyo TX-NR626

Sony STR-DN1040

Seriös Hi-Fi-mätning i stereo

8 ohm, kont. effekt, 20-20.000 Hz, 0,05% förvrängning, 2 kanaler i drift

95 watt 

-

-

Seriös Hi-Fi-mätning i stereo, men med lite högre förvrängning

6 ohm, 20-20.000 Hz, 0,09% förvrängning, minimum RMS

- 95 watt -

Hi-Fi-mätning, men svagt uppiffad

6 ohm, 20-20.000 Hz, 0,09% forvrængning, minimum RMS

- -

100 watt

Pip i två kanaler

6 ohm, 1kHz, 1% förvrängning, stereo

- -

120 watt

Pip i en kanal

6 ohm, 1kHz, 1% förvrängning, 1 kanal i drift

195 watt

160 watt

165 watt

Watt säger inte allting om ljudkvaliteten. Strömförsörjning, komponenter och själva konstruktionen är minst lika viktiga för fängslande ljudupplevelser. Men om wattarna är uppmätta på någorlunda samma sätt kan du åtminstone jämföra äpplen med äpplen och päron med päron. Så slipper du bli blåst.

Vi ger dig allt vi har

På Hi-Fi Klubben tycker vi fortfarande att det är oseriöst att ange effekten med en enda kanal i drift, men eftersom konkurrenterna inte tvekar en sekund att använda sådana siffror så gör vi det också, så att du åtminstone kan jämföra på lika villkor. Det är absolut ingenting vi gillar, och vi vägrar att använda pip-watten när vi marknadsför våra produkter.

"Stereo-wattarna" är de vanligaste på marknaden nu för tiden, och för att du ska kunna jämföra så bra som möjligt har vi valt att ha dem som utgångspunkt på Hi-Fi Klubben. Men vi talar också om alla andra alternativa specifikationer som vi har lyckats rota fram hos våra leverantörer. Allt du behöver göra är att kolla specarna i våra produktbeskrivningar. Använd dem – de finns där för din skull!

Rätt ska vara rätt

Vi säger absolut inte att Sonys och Onkyos produkter är dåliga. Vi vill bara undvika att de överdrivna siffrorna får dig att tro att deras receivrar är dubbelt så kraftfulla som motsvarande modeller från Denon, NAD, Cambridge och andra. Det är de inte, och det upptäcker du om du gör en RÄTTVIS jämförelse med hjälp av dina öron och ditt sunda förnuft.

NAD och Cambridge är faktiskt några av få tillverkare som vågar ange de mest krävande specifikationerna, nämligen för alla kanaler drivna samtidigt med full effekt. Vi ser fram emot att andra följer deras exempel. Då kan du äntligen få den nakna sanningen i stället för skönmålningar och tomt skryt.

Kom till Hi-Fi Klubben och få en demonstration av en hemmabio från exempelvis Denon eller NAD. Vi spelar väldigt gärna musik eller film för dig. Efteråt kan du ju alltid roa dig med att gå till en Onkyo- eller Sony-återförsäljare och be om att få lyssna på en testton i fullt ös i en kanal. Glöm inte att stoppa bomull i öronen först, så att du kan njuta av säljarens välförtjänta plågade ansiktsuttryck under tiden.