Hopp til innhold

Subbasen
tung bas
till alla anläggningar

Riktig bas är A och O för din ljudupplevelse, och en bra subbas kan ge dig stor konsert- eller biokänsla hemma i ditt eget vardagsrum. Vi dyker ner i subbasens djupa värld och hjälper dig att välja rätt modell.

Föreställ dig att du sitter i soffan framför TV:n och ser en film där en gigantisk explosion plötsligt får byggnaden att rasa ihop omkring dig. Visst kan du höra hur allt rasar på TV:n, men det är inte riktigt lika häftigt som på bio, eller hur? Om du lyssnar på musik så tänker du kanske istället att musiken inte alls låter lika magisk som den gjorde när du var på konsert. Kort sagt: Du saknar en subbas!

Med en subbas kan du känna vibrationerna i hela kroppen. Precis som när du är på en arenakonsert där basen träffar dig rakt i magen och får byxbenen att fladdra. Men en subbas handlar inte bara om att spela så djupt och så högt som möjligt. Den kan förbättra din ljudanläggning markant oavsett om du lyssnar på musik, kollar film eller spelar spel. Du måste helt enkelt uppleva det!

Populära
subbasar

Vad är en
subbas?

En subbas är kort sagt en högtalare som uteslutande spelar de allra djupaste tonerna i ljudbilden. Den har en egen inbyggd förstärkare så att din anläggning inte behöver kämpa med att leverera en massa watt till den. Du använder subbasen tillsammans med dina stereo- eller surroundhögtalare, och den ger dig den där grymma basen som får dig att ropa YEEEAAHH!!!
Subbasen kan placeras nästan var som helst – t.ex. i ett hörn eller under soffan.

Subbasen tar inte mycket plats och kan placeras nästan var som helst i rummet – t.ex. i ett hörn eller under soffan – och du kan använda den tillsammans med både stora och små högtalare. Till filmljud i surround är den ett måste eftersom basen har ett helt eget ljudspår som skickas direkt till subbasen. En bra subbas ger dig en bas som känns i hela kroppen, precis som på bio. Du kommer att älska det!

Fördelar
med subbasen

 • Ger en realistisk bas som känns i hela kroppen
 • Lyfter ljudupplevelsen avsevärt för både musik, filmljud och gaming
 • Kan användas tillsammans med både små och stora högtalare
 • Tar inte mycket plats
 • Kan ha en diskret placering, t.ex. i ett hörn eller under soffan
 • Kan avlasta din anläggning och ge ett renare ljud
 • Kan även anslutas trådlöst
 • Vilken
  subbas
  ska jag välja?

  Subbasar är olika, och om du funderar lite kring ditt behov så blir det mycket lättare att välja rätt modell på första försöket. Här är några av de saker du bör överväga innan du slår till:

  • Film eller musik?
   Ska din subbas framför allt användas till musik, film, gaming eller lite av varje? Till film och spel är det läckert med ett explosivt och fysiskt ljud, medan ett rappt och ”stramt” ljud ger en mer exakt ljudbild till musik.
  • Stort eller litet rum?
   I ett stort rum kan en större subbas eller till och med två subbasar ge den bästa ljudupplevelsen, medan en kompakt modell kan vara den bästa lösningen till ett mindre rum.
  • Design
   Många högtalartillverkare gör subbasar som matchar deras övriga högtalare i design och finish. Det är något som är väl värt att beakta om du vill att din ljudanläggning ska vara så elegant som möjligt.
  • Budget
   Högtalare och subbasar ska matcha varandra i storlek och kvalitet om du vill ha bästa möjliga ljud för pengarna. En kompakt, prisvänlig subbas funkar fint till en anläggning i budgetklassen, medan de tunga modellerna kan blåsa nytt liv även i stora High End-golvhögtalare.

  Minisystem
  med bas

  Älskar du tung bas men är inte överförtjust i stora golvhögtalare? Då är subbasen din bästa vän. Den kan nämligen ta hand om alla djupa toner, vilket gör att du kan nöja dig med ganska små högtalare för mellanregistret och de höga tonerna. Det mänskliga örat kan inte avgöra var djupa bastoner kommer ifrån, och därför kan du placera subbasen nästan var som helst, t.ex. diskret i ett hörn eller under soffan, om det finns plats.

  Ett sådant ”satellit/subbas-system” är en väldigt elegant kompromiss som kan ge dig stort ljud till både musik och hemmabio. Det finns mängder av möjligheter, och om installationen görs korrekt – och det kan vi berätta mycket mer om på HiFi Klubben – så kan ljudet bli lika bra som i många traditionella hifi-system med stora golvhögtalare.

  Stereosystem
  för TV-ljud

  LYSSNA
  INNAN DU HANDLAR

  Kom in på HiFi Klubben och låt oss visa dig hur du får en mycket häftigare ljudupplevelse med en subbas. Du kommer att bli överraskad över hur stor skillnad den kan göra. Och det gäller även om du redan har ett par bra högtalare.
  Hitta butik