Både din anläggning, dina högtalare och ditt lyssningsrum kan påverka ljudet av din musik ganska rejält innan den når fram till dina öron. Och mycket av kvaliteten kan gå förlorad längs vägen. Här är en handfull tips och råd som du kan använda för att experimentera där hemma. Kanske hittar du en detalj som du hade missat och får ljudet perfekt på plats. Och det viktigaste mätinstrumentet har du redan – dina egna öron.

Glöm tonkontrollerne
Innan vi börjar vill vi bara slå fast att du bara bör använda tonkontrollerna på din anläggning (bas och diskant) som en sista utväg. De allra flesta ljudproblem beror nämligen på rummets beskaffenhet och högtalarnas placering, och du får ett mycket bättre resultat genom att få bukt med nackdelarna här istället för att försöka fixa ljudet i efterhand.
Men om du ändå vill använda tonkontrollerna så ska du bara använda dem för att dämpa överdriven bas eller diskant som du inte kan bli av med på andra sätt. Om du framhäver något på tonkontrollerna kommer ljudet snabbt att bli förvrängt, även vid blygsamma ljudtryck. Prova att sätta på din favoritlåt, dra upp bas och diskant med kontrollerna och skruva upp. Då hör du snabbt varför det är en dålig lösning.



Vinkling, höjd och lyssningsposition – små men viktiga detaljer
Om du vinklar högtalarna mot lyssningspositionen så påverkas ljudet hörbart. Om resultatet blir bättre eller sämre beror på ditt lyssningsrum och dina högtalare. Här finns också utrymme att experimentera, men det kan vara en bra idé att börja med att plocka frammanualen och kolla upp vad tillverkaren rekommenderar. En del högtalare (till exempel från DALI) är byggda för att spela rakt fram och ger i regel för mycket diskant om du vinklar dem. Prova att spela olika låtar med och utan vinkling, och låt dina öron bestämma.
HiFi Klubben rekommenderar i regel att du placerar dina högtalare så att diskanten hamnar någorlunda i öronhöjd när du sitter och lyssnar, oavsett om högtalarna är stora eller små. Diskantens höga toner är väldigt riktningsbestämda och därför hur du dem allra bäst om du har dem direkt i öronhöjd.
Sist, men inte minst: Om du inte hittar precis rätt högtalarplacering så kan du prova att flytta dig själv istället. Det kan göra en enorm skillnad att flytta fåtöljen eller soffan en halv meter åt ena eller andra hållet, och kanske är det just det som får alltsammans att samverka och spela optimalt.
Tänk på underlaget – och grannen under
Dina högtalare spelar bäst när de står stabilt utan att vippa. Särskilt till stora högtalare kan det vara en fördel att använda spikes (piggar) eller särskilda dämpningskuddar i gummi som ger bättre kontakt mot underlaget. Spikes gör sig bäst på mjuka underlag, medan gummikuddar är avsedda för hårda ytor och praktiskt taget är ett måste om dina högtalare står i en bokhylla. När dina högtalare står optimalt får du färre vibrationer både i kabinett och underlag. Det ger bättre ljud – och gladare grannar om du bor i lägenhet.
Använd en styv och stabil upphängning om du hänger högtalarna på väggen. Om du använder ”nyckelhålsfästen” ska högtalarnas bägge nedersta hörn vila mot väggen, eventuellt med ett par gummitassar emellan. Kom ihåg att reglerna kring diskant i öronhöjd och kraftigare bas nära hörn och väggar fortfarande gäller. Inredningsmässigt kan det vara frestande att hänga högtalarna ända uppe i hörnen under taket, men det är inte alltid ljudet blir så bra på det sättet.



Använd ordentliga kablar – eller satsa på trådlöst
Oavsett om du har en stor eller liten anläggning så kommer du att amputera ljudkvaliteten om du använder tunna lampsladdar från järnhandeln till dina högtalare. En riktig högtalarkabel kan absolut för för en rimlig slant, och då får du allt det fina ljud som du faktiskt har betalat för från anläggningen. Har du valt en trådlös högtalarlösning kan du lugnt gå vidare till nästa avsnitt. Då behöver du ju inte fundera över kablar.
Undvik att göra kablarna längre än nödvändigt, och se till att de sitter ordentligt i anslutningarna på både högtalare och anläggning. Lösa koppartrådar kan leda till obehagliga kortslutningar, så titta efter en extra gång innan du ställer prylarna på plats.
Kom också ihåg att kontrollera att plus (röd) och minus (svart) på anläggningen går till motsvarande kontakter på högtalarna. Annars kommer signalen i ”motfas”, och ljudet blir diffust och utan riktig bas. Motfas är en klassisk miss, och många anläggningar står och spelar på det här viset i åratal innan någon upptäcker det. De flesta högtalarkablar har en tydlig markering på den ena ledaren som gör det lättare att kontrollera att allting är korrekt kopplat.
Nya högtalare älskar massage
Alla nya högtalare – och hörlurar – rymmer ett antal mekaniska och elektroniska delar som behöver ”spelas in”. Det är lite som med ett par nya skor som du måste gå in lite innan de sitter perfekt. När du har använt högtalaren ett tag kommer du plötsligt att upptäcka att ljudet har blivit friare och mer avslappnat, med bättre bas och fler detaljer.
Därför behöver du inte få panik om dina nya högtalare låter lite kantiga när du har packat upp dem ur kartongen. Det är helt normalt. Om du vill påskynda processen och snabbare få liv i ljudet är det här ett bra tillfälle att hälsa på några avlägsna släktingar. Bara ratta in en musikkanal på radion, skruva upp volymen och ge dig iväg.
Lyssna bättre – kom in på HiFi Klubben
Du kan läsa fler tips i vår artikel Tips & råd om högtalare, men det allra viktigaste är att du själv lyssnar. Kom förbi din HiFi Klubben-butik, lyssna på våra högtalare och ställ frågor. Hos oss kan du lyssna på produkterna i ordentliga demorum innan du slår till, och vi vet vad som spelar bra tillsammans. Låt oss hjälpa dig att hitta den ljudlösning som du kommer att gilla allra mest.