Hopp til innhold

Är du basochist?

Goda råd om
bas

’Bas’ är ett ämne man kan ha vitt skilda åsikter om. Vissa skyr den som pesten medan andra inte kan få nog av den.

När grannen ovanför har efterfest långt in på småtimmarna är det surt. Men när bastrumman på en livekonsert ska upplevas som om man var där på plats så är det grymt – om man inte själv bor i våningen under och inte har bett om att få lyssna. Vi bjudit in HiFi Klubbens grundare, Peter Lyngdorf, för att ge några goda råd kring bas och grannar.

Om vi bortser från de klassiska hifi-råden kring högtalarplacering,

var ska man då placera
sina högtalare om man vill få ut så mycket
action som möjligt från basen?

  1. Spela INTE på längden utan tvärs över rummet.
  2. Sitt gärna en aning asymmetriskt i förhållande till rummet.
  3. Placera högtalaren i ett hörn.
  4. Placera högtalaren så nära väggen det bara går. På så sätt får du bättre fasförhållande och därmed ett större tryck i basen.

Kan man få för
mycket bas?

Tekniskt sett kan du aldrig få för mycket bas – och det finns en enkel anledning till det. Man kan bara ta bort de låga frekvenserna med rumskorrektion. ”Många nyare anläggningar har rumskorrektion nuförtiden och ju mer bas man har innan man korrigerar, desto bättre är det.”
- Peter Lyngdorf

Var ska man placera sina
högtalare
om man vill störa grannen så lite som möjligt?

”Man kan absolut ha golvhögtalare i en lägenhet, man behöver bara fundera lite kring högtalarnas placering.”

Det har väldigt stor betydelse hur du placerar dina högtalare om du vill hålla dig på god fot med grannen. ”Vissa tror satt man ska flytta högtalaren så långt bort från grannens vägg som möjligt. Men det är faktiskt helt fel!”, säger Peter. Tvärtom så är det mest optimala att placera högtalaren nära grannens vägg, i ett hörn – högtalaren ska inte röra vid väggen, men den ska stå så nära väggen som möjligt. På så sätt säkerställer man att ljudet löper parallellt med väggen och att mindre ljud hamnar inne hos grannen.”

Om du till och med har ett system med rumskorrektion så kan du stävja resonans och har generellt sett ännu bättre förutsättningar att bibehålla den goda grannsämjan.

Vi tackar för råden, Peter Lyngdorf. Om du inte är lycklig ägare till en anläggning med rumskorrektion kan du fortfarande dra nytta av de klassiska hifi-råden kring högtalarplacering. Men nu vet du i varje fall hur du får fullt tryck i de djupa tonerna om du ÄLSKAR bas!

anläggning
med rumskorrektion

TDAI-3400
Lyngdorf TDAI-3400
Integrerad förstärkare
64 998:- / System

Lyssna på
musik
med massa bas!

Vi har gjort en spellista på Spotify och Tidal där du kan hitta låtar som har massa bas. På Spotifylistan kan du lägga till dina egna favoriter med mycket bas.

Subbas
för nybörjare

Var det länge sedan du åkte på en rejäl magsup? Det var synd. För det finns inget som att få en rejäl baskänga i magen från potent subbas. Här går vi kort igenom det viktigaste om subbasar och gör dig redo för att fullständigt tappa andan.

Vilken
subbas
ska du välja?

Thomas Holm Petersen, produktspecialist på DALI, går igenom alla subbasar från DALI, från budgetklass till High End. Kolla in videon och lär dig mer om vilken subbas som passar dina behov.