Hopp til innhold
Dina högtalare spelar mycket bättre när du placerar dem rätt och månar om detaljerna. Här följer en liten samling tips och trick som kan ge dig bättre ljud från din anläggning.

Tänk på
underlaget

Dina högtalare spelar bäst när de står helt stabilt utan att kunna rubbas. I en hylla kan du med fördel placera högtalarna på små gummikuddar (dämpningsfötter) så att möbeln inte sjunger med när musiken spelar. Om du hänger högtalaren på väggen är det viktigt att använda en upphängning som är styv och stabil. Om du använder ett integrerat ”nyckelhålsfäste” ska högtalarens bägge nedersta hörn stödja mot väggen, gärna med gummikuddar emellan.

Särskilt till stora högtalare kan du med fördel använda de spikes (piggar) som ofta följer med i kartongen tillsammans med högtalarna. Men det beror helt på underlaget. Spikes är bäst på mattor medan gummikuddar passar bäst på hårda ytor. När dina högtalare står stabilt får du färre vibrationer i både kabinett och underlag.


placerar
du dina högtalare

Titta i manualen för att se hur tillverkaren rekommenderar att du placerar dina högtalare för att få optimalt resultat. Vi rekommenderar att du placerar dina högtalare så att diskanten hamnar någorlunda i öronhöjd när du sitter och lyssnar. Diskantens ljusa/höga toner är väldigt riktningsbestämda och därför hör du dem allra bäst om du har dem direkt i öronhöjd.

Golv- och stativhögtalare spelar i regel bäst om du ställer dem med lite avstånd till väggen bakom och väggen vid sidan om högtalaren. Om du ställer dem alltför nära en vägg kan du få en överdriven och mullrande bas, särskilt om du ställer högtalaren i ett hörn. Om du vinklar in högtalarna mot din lyssningsposition kan ljudet både förbättras och försämras beroende på hur ditt rum och din högtalare är beskaffade. Här ska du passa på att experimentera.

Vi rekommenderar att du börjar med att placera högtalarna så att de utgör två av hörnen i en liksidig triangel så att avståndet mellan högtalarna är lika långt som det är från varje högtalare till den plats där du sitter och lyssnar. Det kommer nästan alltid att ge ett bra resultat.

Om högtalarna står för tätt går du miste om det läckra 3D-perspektiv du kan få med stereoljud. I värsta fall kommer det att låta som att du lyssnar i mono, alltså som om det bara är en enda högtalare som står och spelar. Om de står för långt ifrån varandra får du ett ”hål” i mitten, så att ljudbilden inte hänger ihop ordentligt.

Om du inte hittar precis rätt placering för högtalarna så kan du prova att flytta dig själv istället. Det kan göra en enorm skillnad att flytta din stol eller soffa bare en halv meter åt ena eller andra hållet, och kanske är det just det som får helheten att gå upp i något större.

Inspelning
Nya högtalare älskar massage

Alla nya högtalare ska ”spelas in”. Det är lite som med ett par nya skor som du behöver gå in lite innan de sitter perfekt. När du har spelat en tid kommer du att uppleva att högtalaren spelar mer upplöst, med bättre bas och med ett friare ljud. Det samma gäller för övrigt hörlurar, som ju är en typ av högtalare men i miniformat. Inspelning kan ta mellan 10–100 timmar beroende på märke och modell, men du kan ofta börja höra att ljudet förbättrats redan efter några få timmar.

TIPS

För en extra snabb inspelning kan du ställa de två högtalarna med fronterna mot varandra tätt intill och byta plus- och minus-kabeln på den ENA högtalaren. Då upphäver bastonerna från de två högtalarna varandra (motfas) och du kan höja ljudet utan att störa dina grannar. Men kom ihåg att vända kabeln rätt igen efteråt!

Om du är flink i fingrarna kan du efter ett par månader prova att efterspänna de skruvar som håller baselementen på plats i frontplattan. Ungefär på samma sätt som du efterspänner muttrarna på fälgarna till bilen. Det kan strama åt basåtergivningen hörbart, men kom ihåg att vara försiktig. Använd bara en handskruvmejsel och se till att skruvmejsel eller bit passar skruvarna exakt.

Rummet
Få de stora ljudvinsterna

Rummet betyder otrolig mycket för ljudet från din anläggning. Hårda ytor (kakel, klinker, betong, glasytor m.m.) reflekterar ljudet och får det att runga och mullra. Om du vill ha det läckra, väldämpade ljud som du till exempel får i en biosalong så behöver du mjuka ytor som kan bryta och absorbera ljudvågorna.

Du kan använda mattor, gardiner, bokhyllor, krukväxter, tavlor, möbler, akustikplattor och mycket annat för att dämpa rummet. Det viktigaste är att bryta av de hårda ytorna. Använd fantasin och experimentera med material och placering. Det behöver inte handla om raketforskning och bara en välplacerad matta kan förbättra ljudet enormt mycket.

Ljudstyrka och
tonkontroller
lagom är bäst

Alla högtalare kan gå sönder om de utsätts för alltför hög ljudstyrka och för mycket förvrängning, det vill säga att ljudet inte är rent. De bästa verktygen för att undvika det är dina egna öron och ett sunt förnuft. Tumregeln oavsett vilken förstärkare eller vilka högtalare du har lyder: Om det låter illa och ansträngt ska du skruva ner! Se särskilt upp under fester, då bakgrundssorl, alkohol och danslust lätt kan fresta dig att dra på lite extra.

Det låter märkligt, men risken är större att något går fel om du har en förstärkare som är för liten än med en som är kraftfull. Om en förstärkare pressas över sina begränsningar börjar den nämligen förvränga något fruktansvärt, särskilt i diskanten. Det tål inte det känsliga diskantelementet särskilt länge innan det ”sprängs”. En stor förstärkare kan däremot spela högt utan förvrängning, och det är betydligt hälsosammare för högtalarna oavsett om de är stora eller små.

De allra flesta ljudproblem beror på rummet och högtalarnas placering, och du får ett mycket bättre resultat genom att hantera nackdelarna där än att försöka lappa ihop ljudet i efterhand. Om du ska använda tonkontrollerna (bas/diskant/loudness), så använd dem först och främst för att dämpa överdriven bas eller diskant som du inte kan få bukt med på något annat sätt. Men givetvis spelar din personliga smak också in. Prova dig fram.

TIPS

En skumpropp eller strumpa i reflexporten kan vara väldigt effektivt om du vill dämpa överdriven bas från basreflex-högtalare. Prova dig fram.

Rumskorrektion
perfekt ljud i varje rum

Digital rumskorrektion (RoomPerfect, Dirac, Audyssey m.fl.) optimerar ljudet från dina högtalare i varje rum och ger dig betydligt större frihet att placera högtalare och subwoofer(s) precis var du vill. Du kan exempelvis ställa dem ända in mot väggen eller i ett hörn – rumskorrektionen tar nämligen bort den överdrivna bas som normalt sett följer med en sådan placering.

Du behöver göra vissa mätningar med mikrofon för att komma igång, men systemet guidar dig genom det hela. Därefter justerar rumskorrektionen ljudet så att det passar perfekt till ditt rum. Rumskorrektion kan användas till både musikanläggning och hemmabio, förbättringen är magisk och du är skyldig dig själv att uppleva det i butiken!

Anläggningar med
rumskorrektion

TDAI-3400
Lyngdorf TDAI-3400
Integrerad förstärkare
64 998:- / System
M66
Förförstärkare
64 998:- / St.

Riktiga
kablar

Vi rekommenderar alltid att du tar med en vettig kabel i beräkningen när du lägger upp budgeten för ditt högtalarköp. Det går att ordna för en vettig peng, och en bra högtalarkabel ger dig hörbart bättre ljud än en tunn lampsladd från järnhandeln, oavsett om du har en stor eller liten anläggning. Prylarna ska naturligtvis passa ihop i både pris och kvalitet, och vi hjälper dig gärna att hitta en kabel som passar till dina högtalare.

Undvik att ha längre kablar än nödvändigt och se till att de sitter fast ordentligt i kontakterna på både högtalare och anläggning. Med banankontakter är det ganska enkelt att ordna, men om du använder avskalad kabel ska du vara väldigt uppmärksam. Lösa koppartrådar vid kontakterna kan skapa otäcka kortslutningar, så titta efter en extra gång innan du ställer saker och ting på plats. Kabeln ”sätter sig” i terminalen, så det är ofta en god idé att efterspänna när kabeln har suttit en månad eller två.

Om du använder kablar utan banankontakter så var noga med att se till att inte någon koppartråd smiter utanför terminalen när du skruvar fast kabeln. En enda tråd är allt som behövs för att kortsluta din förstärkare!

Om du använder kablar utan banankontakter så var noga med att se till att inte någon koppartråd smiter utanför terminalen när du skruvar fast kabeln. En enda tråd är allt som behövs för att kortsluta din förstärkare!

Om du använder kablar utan banankontakter så var noga med att se till att inte någon koppartråd smiter utanför terminalen när du skruvar fast kabeln. En enda tråd är allt som behövs för att kortsluta din förstärkare!

Röd och svart
till röd och svart

Kom ihåg att kontrollera att plus (röd) och minus (svart) på anläggningen går till motsvarande röda och svarta kontakter på högtalarna. Annars kommer signalen i ”motfas” och ljudet blir diffust utan riktig bas. Motfas är en klassisk källa till dåligt ljud, och många anläggningar står och spelar på det här viset i åratal innan någon upptäcker det. De flesta högtalarkablar har en tydlig markering på den ena ledaren som gör det mycket lättare att se till att allt hamnar på rätt ställe.

Om du använder single-wire-högtalarkablar på bi-wiring-terminaler bör du i regel ansluta kabeln till de två översta ingångarna. Här får du den mest direkta signalvägen till diskanten som ska spela de finaste detaljerna i ljudet.
Läs mer om kablar och anslutning

TIPS

Det betyder inte så mycket om den ena högtalarkabeln är 2 meter och den andra är 4, bara de inte är för långa. En väldigt lång kabel ger signalförluster i ljudet.

Bättre ljud?
kom förbi butiken

Vi sätter en ära i att du ska få det bästa ut av dina nya prylar. Meningen med en bra musikanläggning är ju att du kan luta dig tillbaka och njuta av det fina ljudet utan att behöva tänka på det tekniska. Vi står alltid redo att hjälpa dig i butiken, och det gäller även om du bara vill prata om hur du får bättre ljud från din nuvarande anläggning.
Hitta butik