Hopp til innhold

Så ställer du in
subwoofern

En subwoofer ger din stereo- eller surroundanläggning en helt ny dimension med djup, läcker och slagkraftig bas. Här får du några tips på placering och installation så att du får ett bra resultat med ditt nya och kraftfulla ljud.

Subwoofern ger dig en mycket mer spännande ljudupplevelse, oavsett om det står musik eller film på menyn. Du behöver bara se till att subwoofern står på rätt plats och att den är rätt inställd. Det hjälper vi dig med i denna lilla guide.

  • Var ska subwoofern stå?
  • Anslutning till stereoanläggning
  • Anslutning till hemmabio
  • Inställning av volym, fas och delningsfrekvens
  • Rumskorrektion med subwoofer

Placering
av subwoofern

En av de stora fördelarna med subwoofern är att du kan placera den nästan var som helst och fortfarande få ett bra resultat ljudmässigt. Örat kan inte uppfatta var de allra djupaste tonerna kommer ifrån (cirka 80 Hz och nedåt), och det är just det fenomen du utnyttjar med subwoofern.

I ett stereosystem får du i regel ett bra resultat om du placerar subwoofern i linje med de två högtalarna, oavsett om den står fritt på golvet eller om du väljer att dölja den i en möbel. Mest korrekt vore att placera subwoofern mitt mellan de två högtalarna, men den kan också stå ute vid sidan eller längre bak så länge den bara är rätt inställd.

Om du vill ha maximal bas kan du utnyttja rummets egen förstärkning och placera subwoofern i ett hörn. Det kan vara en lösning som fungerar väldigt bra, inte minst till hemmabio där det är häftigt med en explosiv bas som verkligen känns i kroppen. En del baslådor har platt design som ger dig möjlighet att dölja dem under soffan. Diskretare kan det nästan inte bli.

På subwooferns baksida hittar du en handfull anslutningar och knappar, och det är kanske inte helt lätt att lista ut vad de gör om inte har haft en subwoofer förut. Vilken anslutning du ska använda beror på din anläggning och om du spelar i stereo eller surround.

Anslutning till
stereoanläggning

Till en vanlig stereoanläggning ska du i regel ansluta din subwoofer-kabel till någon av de två R/L-ingångarna (röd/vit). I grund och botten har det ingen betydelse vilken av de två du använder men det finns ändå en anledning till att det finns två. En del anläggningar har nämligen lägre utgångssignal än andra, och då kan du dubbla signalstyrkan (gain) genom att använda två kablar eller en Y-adapterkabel. Om den automatiska på/av-funktionen på subwoofern inte fungerar som den ska så kan du ofta lösa problemet på detta vis.

På de flesta baslådor hittar du också en ingång eller inställning som heter LFE. Den används mest till surround men även till en del avancerade stereoanläggningar med ”Bass Management”. Här ser din förstärkare själv till att skicka önskad bas-signal till subwoofern, och därför kringgår du det inbyggda delningsfiltret i subwoofern. Fördelen med denna lösning är att du kan skala bort den allra djupaste basen från dina primära högtalare och överlåta den åt subwoofern. På så sätt kan du spela både högre och mer oförvrängt på ditt högtalarsystem. Smart, eller hur?

En del baslådor har ytterligare ett par anslutningar som kallas ”SPK” eller ”Speaker Level” och som du kan använda om din anläggning inte har någon subwoofer- eller Pre Out-utgång. Här ansluter du subwoofern via högtalarkablar från anläggningen, men det är lite omständligt, och ljudmässigt är det heller inte helt optimalt. Därför ska du bara använda denna anslutning om du inte har några andra möjligheter.

Anslutning till
surround

I ett surround-system för hemmabio ska du ansluta subwoofer-kabeln till ingången som heter LFE (low-frequency effects). I surround har basen ett eget separat LFE-ljudspår, och din receiver ser själv till att skicka rätt signal till subwoofern. Om du ska använda din subwoofer till surround och den inte har någon LFE-ingång, så ska du använda någon av de två L/R-ingångarna och vrida upp knappen för delningsfrekvens (crossover) till det högsta värdet, vanligtvis 120–140 Hz.

De flesta surround-receivrar har en inbyggd guidefunktion som hjälper dig att ställa in din subwoofer korrekt. Följ guiden eller kom förbi din HiFi Klubben-butik om du undrar över något. Då ska vi nog få prylarna att spela ordentligt för dig.

Inställning
av volym, fas och delningsfrekvens

När din subwoofer spelar optimalt smälter basen ihop med ljudet från dina primära högtalare så att du får en naturlig och sammanhängande ljudbild från de högsta till de djupaste tonerna. Det kan kräva lite energi och experimenterande att hitta precis rätt inställning, men det är absolut värt besväret. Då får du nämligen fullt utbyte av subwoofern varje gång du använder din anläggning.

I en stereoanläggning kan du börja med att ställa in crossover (delningsfrekvensen) till 80 Hz för kompakta högtalare eller 60 Hz för golvhögtalare. Skruva upp subwoofern – gärna lite extra – och spela musik som har en solid och varierad bas. Sedan är du redo att justera ljudet. Eventuellt kan du be en vän hjälpa dig med knapparna medan du själv lyssnar från soffan. Då går det hela lite lättare.

På baksidan av subwoofern hittar du en knapp som heter ”Phase” (fas), och som i regel har två inställningar (0/180 grader). När högtalare spelar i fas betyder det kort sagt att deras membran rör sig utåt och inåt samtidigt så att du får kraftigast möjliga ljud som helhet. Välj den inställning som ger kraftigast bas på den plats du lyssnar ifrån. Då har du hamnat rätt med fasinställningen. Nästa punkt är crossover/delningsfrekvens, dvs. hur högt upp i tonområdet subwoofern ska spela.

Som vi nämnt är 80 Hz en bra utgångspunkt för kompakta högtalare, medan stora golvhögtalare normalt sett behöver en något djupare inställning runt 50–60 Hz. Var som fungerar bäst beror på både högtalare, subwoofer och din personliga smak. Prova att flytta delningsfrekvensen lite uppåt och nedåt och välj den inställning som ger den mest sammanhängande och naturliga basen.

När du har ställt in delningsfrekvensen kan du sänka volymen igen så att basen inte längre är överdrivet kraftfull. Prova att leka lite med delningsfrekvensen igen – kanske behöver den ett sista hack åt ena eller andra hållet, och i så fall kanske volymen också behöver finjusteras efteråt. Men sedan är du i mål.

Slutligen ska du ställa in på/av på subwoofern. Normalt sett väljer du att låta anläggningen starta och stänga baslådan automatiskt. Om det inte riktigt fungerar kan du som vi tidigare nämnt prova med en Y-splitter för att förstärka ingångssignalen på subwoofern. Då kan den få bättre förutsättningar att reagera när anläggningen startar.

Rumskorrektion
med subwoofer

De flesta hemmabioreceivrar och en rad avancerade stereoanläggningar har någon form av digital rumskorrektion inbyggd (Audyssey, RoomPerfect, Dirac Live m.fl.). Dessa system kan korrigera ljudet mot resonans och buller, som beror på lyssningsrummet, men de kan också ta över de flesta inställningar som du annars måste gå in och göra manuellt på din subwoofer.

Systemen för rumskorrektion fungerar på olika sätt, och om du vill använda dem till att ta din subwoofer hela vägen i mål rekommenderar vi att du läser tillverkarens egen guide kring konfigurering. Gemensamt för alla system är dock att ljudet efter rumskorrektion kan tyckas lite tunt eftersom målet har varit en linjär och ”korrekt” återgivning. I gengäld är det lätt att få liv i ljudet igen.

Det lättaste sättet att få tillbaka basen är att vrida upp volymen på baslådan tills basnivån är som du vill ha den. En bättre lösning är dock att ”berätta” för ditt system att du gärna vill ha lite mer bas i ditt korrigerade ljud. En del anläggningar har förvalda EQ-inställningar för det här syftet, medan du i andra system måste in i appen för rumskorrektion och höja basen. Genom att göra på det här sättet bibehåller du alla korrektioner – du får bara mer bas. Du bestämmer helt själv hur mycket av det goda du nöjer dig med.

Mycket nöje med din subwoofer!

Subbasen
Tung bas
Til alle anlegg

Riktig bas är A och O för din ljudupplevelse, och en bra subbas kan ge dig stor konsert- eller biokänsla hemma i ditt eget vardagsrum. Vi dyker ner i subbasens djupa värld och hjälper dig att välja rätt modell.
Läs mer