Vad betyder klass A, klass AB och klass D?
Utgångssteget på en förstärkare kan vara konstruerat med flera olika tekniker. De viktigaste att känna till är klass A, klass AB och klass D.
Klass A är den äldsta och rent tekniskt den som är enklast att bygga. Den är 100 % analog och klass A-förstärkare är också kända för att ge ett varmt och musikaliskt ljud. De är dessvärre också galet opraktiska eftersom alla transistorer i utgångssteget hela tiden går på full effekt oavsett om du spelar högt eller lågt. Det betyder att klass A-förstärkare blir enormt varma och kräver dyra kylflänsar och strömförsörjningar även om de bara levererar ett fåtal watt. Klass A-tekniken frodas dock i förförstärkare, hörlursförstärkare och andra ställen där det endast är små signaler som ska förstärkas. Så det kan vara så att den analoga elektroniken i din anläggning arbetar i klass A om man ser på det ur ett isolerat perspektiv.
Klass AB är en praktisk kompromiss och den teknik du hittar i de flesta klassiska hifi-förstärkare. Här turas transistorerna i utgångssteget om på driva högtalaren, och den effekt som dras är i proportion till utsignalen. Klass AB-förstärkare kan klara sig med något mindre kylflänsar än klass A, eftersom det i grova drag ”bara” är hälften av strömmen som går in i förstärkaren som avges som värme. En bra klass AB-förstärkare är fortfarande det många hifi-entusiaster föredrar på grund av den varma och naturligt analoga klangen. Denon och norska Hegel är exempel på tillverkare som utnyttjar dessa kvaliteter i en rad väldigt välspelande produkter.
Klass D är nykomlingen i förstärkarklassen. Klass D-förstärkare kallas ofta digitala förstärkare även om det inte är helt korrekt. Det kan nämligen absolut ingå analoga komponenter i en klass D-konstruktion, och dessa ”hybrid-digitala” förstärkarmoduler (Hypex, Purifi med flera) används till exempel i en rad förstärkare från NAD ända upp i den högsta kvalitetsklassen. På andra sidan står tillverkare som danska Lyngdorf Audio, som har specialiserat sig på 100 % digitala audiofila konstruktioner.
Jämfört med traditionell klass A och klass AB är de digitala förstärkarna konstruerade på ett sätt som (något förenklat) påminner mer om en FM-radiosändare än en traditionell förstärkare. Ljudsignalen används för att modulera en högfrekvent ”fyrkantssignal” eller digital signal, och efter förstärkning omvandlas signalen till ljud igen med hjälp av ett filter. Klass D-förstärkare är väldigt effektiva, och nästan all energi går till att förstärka musiken istället för att avge värme. Därför behöver de i stort sett inte någon kylning.
Vissa anser att klass D-förstärkare har ett kallt och oengagerat ljud, men det är mest något som lever kvar sedan förr när tekniken var lite grövre. I dag finns mängder av bra klass D-förstärkare som spelar väldigt musikaliskt, samtidigt som de ofta är väldigt neutrala och exakta i sitt ljud. Men oavsett klass är förstärkare väldigt olika, och du kan hitta exempel på både klass AB-förstärkare som har ett kallt ljud och klass D-förstärkare med en varm klang.