Streaming var som helst och på alla sätt. Var du än läser om hifi stöter du på begreppet streaming. Och streamers. Men vad innebär det egentligen?
En streamer, eller streamingenhet, är kort sagt en apparat som kan ta emot och spela av en streamad digital signal. Alltså en signal som spelas av samtidigt som den överförs via ett nätverk (wifi eller kabelanslutet). Och eftersom det rör sig om hifi talar vi här om en ljudsignal.
Den streamade signalen kan vara musik från en streamingtjänst som till exempel TIDAL eller Spotify, men det kan också vara en ljudfil som du har liggande på mobilen och streamar trådlöst till din streamer. Eller – så kan det (håll i hatten!) vara en streamad signal från en streamingtjänst som du streamar på mobilen för att sedan streama vidare till din trådlösa högtalare eller din streamer i stereoanläggningen ... eller något än mer invecklat.
Om ovanstående låter som smurferier så är det för att begreppet streaming används så fort det handlar om att spela upp ljud och video samtidigt som det överförs. För det är i grunden vad det betyder (se också rutan ”Streaming eller nedladdning”)
Spelar ljudet medan det tas emot
Begreppet streamer omfattar många olika tekniker och typer av apparater som bara har det gemensamt att de kan spela av en digital dataström. Därför kan det vara en stor skillnad på pris och funktionalitet mellan olika streaming-enheter. Den dyraste streamingenheten på HiFi Klubben kostar således mer än 50 gånger så mycket som den billigaste. Men så kan den dyraste också mycket mer. Den billigaste är en Bluetooth-mottagare för att överföra ljud från mobilen, medan den dyraste är en komplett High End-förstärkare som även kan ta emot streamat ljud.
Här nedan kan du läsa om de streamingtekniker och begrepp du behöver känna till.
Bluetooth – praktiskt och primitivt
Bluetooth är nog den enklaste formen av streaming. Men det är också den som används mest. Bluetooth används normalt sett till att skicka ljud från telefonen eller från en bärbar dator till musikanläggningen, till exempel för att få bra ljud på YouTube-videor. Ska man vara helt korrekt är Bluetooth inte riktig streaming utan snarare en ”trådlös kabel” mellan två Bluetooth-enheter. Riktig streaming spelas per definition upp via ett nätverk, men Bluetooth fungerar utmärkt utan nätverk. I praktiken upplevs det dock som två sidor av samma mynt och därför tar vi med Bluetooth här.
Fördelen med Bluetooth är framför allt att ljud som kan spelas på exempelvis mobilen eller datorn kan spelas upp trådlöst på Bluetooth-mottagaren utan varken wifi eller internet eftersom tekniken fungerar ”point to point”. Det gör det lätt att spela musik trådlös var som helst – till exempel i sommarstugan – och dina vänner kan snabbt spela en låt från sin telefon utan att nätverkslösenord och annan konfigurering.
Mottagaren behöver inte ha avancerade funktioner och därför kan en renodlad Bluetooth-mottagare göras väldigt billigt. Nackdelen är att Bluetooth-protokollet inte är avsett för hög ljudkvalitet eftersom överföringen sker med låg bithastighet och hög komprimering. Problemet kan i viss mån avhjälpas med mer avancerade protokoll som aptX och aptX HD som ger en ljudkvalitet som närmar sig CD-kvalitet. Dock krävs att både sändare och mottagare stödjer protokollet. En annan nackdel är att Bluetooth suger kraft från telefonens batteri, och om någon ringer dig pausas musiken. Du får heller inte alla de smarta möjligheter som riktig wifi-streaming kan ge dig, till exempel multiroom.



Hifi via wifi
AirPlay 2 (och föregångaren AirPlay) är ett bättre alternativ till Bluetooth. Istället för att streama ljudet från mobilen via exempelvis en anslutning på 264 kbit, som till på köpet kan bestämma sig för att klippas när du rör dig några meter bort, så skickas ljudet här via wifi och i full, okomprimerad hifi-kvalitet. De flesta bättre streamers stödjer AirPlay 2. Medaljens baksida är att det nästan bara är Apples mobiler och datorer som stödjer AirPlay direkt. Och tekniken kräver en stark och stabil wifi-signal.
Chromecast är Googles svar på AirPlay. Har du en Android-mobil är det lika lätt att streama musik förlustfritt via wifi som det är för Apple-användare att streama via AirPlay. Chromecast är inbyggt i många streamers, musikanläggningar och förstärkare – till exempel hittar du Chromecast i NAD C338, NAD AMP1 och Lyngdorf TDAI-1120.
Streaming är mer stabilt via kabel
Trådlöst nät (wifi) är så utbrett att vi tar det för givet. Men de flesta streamers har fortfarande en port för nätverkskabel, och särskilt om du ska lyssna på musik i HD-upplösning eller om det finns många störningar i rummet så kan det vara en riktigt god idé att dra en kabel mellan routern och streamingenheten istället för att överföra signalen trådlöst. Okomprimerade HD-filer kan nämligen vara en riktig utmaning för det trådlösa nätverket, särskilt när resten av hushållets trådlösa apparater konkurrerar om routerns uppmärksamhet. I slutändan är wifi-signaler ”bara” radiovågor som störs av både väggar, elektronik och inte minst människor (i form av antalet kroppar i rummet) som kan blockera radiovågorna.
Streaming i hela huset med multiroom
Streaming handlar inte bara om att streama från mobilen till en anläggning i samma rum. Med multiroom-system kan du lyssna på musik i alla rum i ditt hem. Multiroom-system som Sonos, Bluesound (NAD) och HEOS (Denon) kan alla spela musik från streamingtjänster som Spotify, TIDAL, Qobuz och Deezer. En del ger dig också möjlighet att streama ljud från analoga ingångar – till exempel ljud från dator eller skivspelare – till alla högtalare i systemet.
Fram och tillbaka
De flesta streamers är egentligen streamingmottagare som är avsedda att spela av ljudet i en ljudström som streamas från någon enhet eller en streamingtjänst. Men en del enheter kan också fungera som sändare. De kan alltså streama ljud till andra enheter. Det stöter du särskilt på i multiroom-system, där exempelvis en hemmabioreceiver från Denon med inbyggd HEOS-funktion eller en NAD-receiver med inbyggd Bluesound skickar ljudet till trådlösa högtalare i systemet.
Inbyggt eller separat?
Att få streaming på anläggningen betyder inte nödvändigtvis att du måste göra plats för ännu en apparat i hyllan. Många förstärkare och receivrar har inbyggda streamingfunktioner. Det samma gäller multiroom-högtalare som kommer med både förstärkare och streamingfunktioner inbyggda.
Bithastighet (bit rate)
Om bithastigheten på en låt är högre än uppkopplingen klarar så kommer det att bli pauser i uppspelningen. Omvänt begränsar också streamingens bithastighet kvaliteten. Även om du har världens snabbaste nätanslutning så låter en ljudfil på 128 kbit fortfarande bedrövligt.
För full CD-kvalitet krävs en bithastighet på 1 411 kbit i sekunden. Bithastigheter på 320 kbit eller där under, som du hittar på många streamingtjänster, har en ljudkvalitet som påminner om MP3-filer.
Streaming eller nedladdning?
I grunden finns det två sätt att spela av en digital signal på: Som avspelning av en fil eller som streaming. Skillnaden är att en fil som spelas av ska finnas i sin helhet på den enhet som den spelas från. Antingen det handlar om en hämtad ljudfil (till exempel en podcast) på din telefon eller ett album eller en film på en nätverkshårddisk.
När den streamas spelas signalen upp medan den hämtas. Spelaren kan alltså inte ”se” slutet på filen när avspelningen börjar, och hela filen kommer aldrig att ligga på din enhet. Det kan till exempel handla om att lyssna på musik från en streamingtjänst som TIDAL eller Spotify. Du kan säga att om avspelning av en fil motsvarar att dricka ett glas vatten så är streaming detsamma som att direkt från kranen.
MQA
Master-inspelningarna inkluderas i HiFi-abonnemanget, men om du vill spela musik i HD-kvalitet från TIDAL måste din streamer stödja MQA-formatet. Det gör bland annat NAD M33, NAD M10 och Bluesound NODE/POWERNODE.