Hopp til innhold

De 10
bio-budorden

Blir du svettig i pannan bara någon nämner ordet hemmabio? Vill du ge upp innan du över huvud taget kommit igång? Då är det faktiskt lite synd, för en hemmabio betyder nämligen fantastiska filmupplevelser med hela familjen.

Om du bara får ordning på det allra nödvändigaste så är det inte så svårt att komma igång med hemmabio. Hugget i hifi-gudarnas stentavla finns 10 bud som gör det busenkelt att komma igång.

Om du fortfarande hyser de minsta tvivel så kom bara in på HiFi Klubben. Vi är rätt vassa när det gäller hemmabio. Om vi själva får säga det alltså.

1. Äkta och oäkta surround

Många tekniker påstår att de kan skapa surroundljud med ganska få högtalare. Det låter ju bra, men glöm det. Det finns bara äkta och oäkta surround. Äkta surround kräver mer än två högtalare. Läs mer om val av högtalare till hemmabion...

2. Blu-ray-ljud är bäst

Allt från DVD-filmer till Netflix kan ge dig surroundljud, men inget matchar Blu-ray-skivor. De har ett betydligt bättre surroundljudspår och ger därför bästa filmupplevelsen.

Du kan dock komma väldigt nära Blu-ray-skivans perfekta ljud när du streamar Netflix eller liknande streamingtjänster. Det kräver bara att din TV och hemmabioreceiver stödjer eARC på HDMI-anslutningen mellan TV och receiver.

3. Se upp för fuskwatt

Tillverkarna mäter idag sina produkter helt olika, och en del receivrar kan därför presentera enormt snygga siffror som inte säger något som helst om ljudkvaliteten. Så tänk på detta när du jämför.

4. Samla allt i receivern

En hemmabioreceiver kan samla alla dina HDMI-enheter och skicka signalerna till din TV. På så sätt får du ett mediecenter med surroundljud från både PlayStation och Blu-ray. Läs mer om hur du installerar hemmabion från början till slut här...

5. Surround passar också spel

Nyare spel till PlayStation och Xbox kommer också med surroundspår! Det kan hjälpa till att döva smärtan av att en 11-åring skoningslöst sopar mattan med dig i Call of Duty. Så får du en optimal HD-hemmabio...

6. Även för stereo

Många tror att en hemmabioreceiver bara klarar surround, men de klarar också enkelt att spela musik i stereo. Bra hemmabioreceivrar kan till och med helt audiofila. Se våra hemmabioreceivrar här...

7. Börja i liten skala – och bygg ut

Om det är lite skralt i kassan för att börja med en stor komplett hemmabio så kan du börja med ett stereohögtalarsystem. Sen kan du alltid bygga ut med center- och bakhögtalare senare.

8. Använd rummet på rätt sätt

För att skapa en känsla av rymd behöver ett surroundsystem också lite utrymme. Men du behöver inte fylla hela vardagsrummet med stora högtalare.

9. Centerhögtalaren är viktig!

Centerhögtalarens uppgift i ett surroundsystem är att återge dialog. Därför utgör den en viktig del av en bra hemmabio. Välj en centerhögtalare från samma serie som resten av systemet.

10. Stort är bra

Glöm alla gamla skrönor om avstånd till TV/projektor. Världen är inte bara HD längre – den är på god väg mot 8K-upplösning, så köp den största skärm du har plats och råd till. Se vårt urval av TV-apparater här...