Hopp til innhold

Surround i
vardagsrummet
– det kan nästan bli för bra

Mördaren står bakom dörren och filmmusiken ökar spänningen. Kulorna viner runt öronen på dig och du vill bara kasta fjärrkontrollen eller stänga av musiken. Allt ljud kan nästan bli skrämmande!

En stolt nörd

Christian bor i en förort tillsammans med sin familj. Han närmar sig 40 och har precis som många andra män upplevt att övergången från barn till vuxen är en märklig process:

”Det är som att man först som vuxen upptäcker att det där med att bli vuxen inte riktigt inträffar”, säger han med ett leende. Han fortsätter: ”Men okej, det skulle också vara rätt skrämmande att som barn få veta att ens föräldrar inte har någon vidare koll på läget.”

Christian, som i dag lever på att underhålla folk, har alltid varit något för sig själv. Som barn spelade han rollspel och älskade tecknade serier. I dag kallar han sig själv en stolt nörd som fortfarande gärna läser en fantasy-roman och vars favoritfilm återfinns bland Marvels superhjältar:

”Det är faktiskt inte för att man MÅSTE älska superhjältar. Jag älskar helt enkelt folk som går in för saker fullständigt. Min passion rör sig från det ena till det andra – jag har snöat in på stjärnkikare och saltvattensakvarium, men har sedan min tidiga barndom alltid haft en svaghet för hjältar och fantasy. Men om jag träffar någon som inte kan få nog av bi-odling eller arkeologi så ska du se att jag suger åt mig av kunskapen – jag älskar det!”

Mötet med en ljudentusiast

Just en sådan upplevelse hade Christian nyligen när han träffade en man som var en riktigt inbiten ljudentusiast:

”Han var vad man skulle kalla en ljudnörd. Och jag kunde inte få nog av att prata med honom. Han förklarade för mig att öronen är mycket mer finjusterade än till exempel ögonen, och att vi är skapta för att kunna lyssna efter fler nyanser än det vi ser.” Christian ler med hela ansiktet medan han fortsätter: ”Det var nog där jag började fundera kring prioriteringen hos min TV-setup i vardagsrummet. Jag blev i alla fall sugen på att undersöka saken närmare.”

Det var en av anledningarna till att Christian ett par veckor efter sitt snack med ljudentusiasten kom förbi HiFi Klubben för att undersöka möjligheterna att uppgradera TV-ljudet i vardagsrummet.

Flera vägar till bra TV-ljud

”Jag var säker på att jag ville göra något åt ljudet där hemma, men jag hade inte riktigt räknat med att jag skulle bli så biten.” Christian ser sig omkring i vardagsrummet, där det nu finns högtalare både fram och bak. ”Det fanns sinnessjukt mycket att välja bland, och det jag uppskattade med HiFi Klubben var möjligheten att prova grejerna. Det var det faktum att jag kunde lyssna på olika lösningar som gjorde att jag bestämde mig för en surround-lösning. Och att folket på HiFi Klubben visste vad de pratade om. Det var också helt klart en fördel.”

Christian bor tillsammans med sin fru och deras två barn, och därför var det viktigt att lösningen var något som alla kunde leva med och lära sig använda:

”Det fanns också möjligheten att köpa en soundbar, vilket säkert också skulle ha låtit fint. Men med den här lösningen har vi fått en överväldigande mängd ljud i vardagsrummet. Den passar inte bara för filmer och serier. Lösningen har blåst nytt liv i vår PlayStation, och vi lyssnar mycket oftare på musik än vi gjorde tidigare.”

Högtalarna syns ju

Christian känner sig också road över den debatt som uppstår när de har gäster på besök. Vi får flera gånger höra kommentarer som ”Det var ena stora högtalare” och ”Hur lyckades du få tillåtelse att dra in de där i vardagsrummet?” Christian fortsätter: ”Det är lite lustigt att vi i ett land som säger sig sträva efter jämlikhet ska möta inställningen att män inte har något att säga till om när det gäller vad som får finnas i ett hem. Med det sagt så är det faktiskt min fru Karina som oftast spelar musik, så givetvis kan alla ha glädje av bra högtalare”.

Anläggningen som kommit in i vardagsrummet består av ett par golvhögtalare vid sidan om TV:n. Det är dem som spelar merparten av ljudbilden. De här högtalarna används också när familjen bara spelar musik – då finns det nämligen ingen anledning att använda surround-funktionen.

Det finns en högtalare till i närheten av TV:n. Nämligen den som är placerad mitt framför skärmen. Det är en centerhögtalare, vars primära uppgift är att återge dialog och tal i filmer och serier. Därför utgör den en viktig del i ett surroundsystem.

Detsamma gäller de två högtalarna längst bak i systemet. De här bakhögtalarna är inte så stora eftersom deras främst funktion är att skapa surround-upplevelsen. Christian kompletterar: ”De bestarna gör att jag i början ofta fick pausa filmen för att kolla så att det inte var någon som stod i gången.”

Det sista elementet som behövs för en surround-setup är en subbas. Det är en högtalare som bara spelar de djupa tonerna. I gengäld är det subbasens förtjänst att du hoppar upp i taket när helikoptern exploderar:

”Det slutade med att vi ställde subbasen vid sidan om soffan. Mest för att den då inte stod och tog plats på golvet. Men en bonus är att soffan faktiskt skakar en smula när det händer saker i de djupa registren.” Christian kan än en gång inte låta bli att le: ”Även om jag tänkte ’Finns det verkligen någon anledning att ha alla de där högtalarna’, så måste jag säga att det finns en poäng med det. Och även i ett vardagsrum på mindre än 20 m2 kan man få grejerna att stå snyggt. Det grymma med HiFi Klubben är att man inte bara köper något som råka ligga i samma kartong, utan man hittar det som spelar bra tillsammans samtidigt som det också passar in i ens hem.”

...en bonus är att soffan faktiskt skakar en smula när det händer saker i de djupa registren.

Christians anläggning

RUBICON 5
DALI RUBICON 5
Golvhögtalare
32 996:- / Par

Är nörden också en gör-det-själv-kille?

Christian är väldigt nöjd över lösningen, men erkänner att det inte alltid är lika kul att göra allt själv:

”Självklart kan jag slå in en spik i väggen men för ett sånt här projekt tycker jag det är bra om det görs av fackfolk. På HiFi Klubben sa de förvisso att det var hanterbart att installera det på egen hand, och jag hade nog kunnat göra det. Men den här gången ville jag gärna få det installerat.”

”Oavsett om jag kollar på Disney Channel med barnen, ser en tårdrypare med min fru eller spelar PlayStation när barnen (och frun) gått och lagt sig, så är det helt sanslöst hur mycket ljudet gör för upplevelsen.” Christian sträcker på sig i soffan och fortsätter: ”Det visste jag inte innan, och ska jag vara helt ärlig så förstår man det först när man provar det. Jag blir aldrig någon ljudnörd men jag uppskattar ändå den storslagna upplevelse man får med bättre ljud. Ja, jag har faktiskt börjat se om en del av mina gamla filmklassiker med superhjältar – bara för att få njuta av dem i min hemmabio.”

Vilka
högtalare
ska jag välja för surround?

Storleken på rummet Det är viktigt att du tar med storleken på rummet i beräkninge...