Hopp til innhold

Head-fi
- drömmen om det perfekta ljudet 

När ”bra nog” inte längre är bra nog är du redo att ta steget in i High End-världen. Här handlar det om att uppnå en helt perfekt musikupplevelse, och ett par head-fi-hörlurar tar dig till musikens sjunde himmel utan att du behöver investera i en stor och påkostad High End-anläggning.

Äkta High End-stereo är nästan en magisk upplevelse. En musikproduktion i toppklass spelad på en topptrimmad High End-anläggning placerar dig mitt i händelsernas centrum. Även de minsta detaljerna återges kristallklart, och du kan uppleva värdens bästa artister under ideala förhållanden hemma i vardagsrummet. Du kan låta dig uppslukas av upplevelsen och njuta av en tredimensionell ljudbild med alla dess finesser och glömma tid och rum tillsammans med dina favoritartister oavsett stil och genre.

Men vad gör du om utrymme, budget eller grannar konstant sätter käppar i hjulet för dina High End-drömmar? Eller om du redan har en bra anläggning och helt enkelt vill kunna njuta av musik i toppkvalitet alla tider på dygnet? Svaret är head-fi!

Syftet med head-fi är att uppnå samma magiska musikupplevelse som du kan få från en traditionell High End-anläggning med stora golvhögtalare. Skillnaden är att här sitter anläggningen direkt på ditt huvud och skickar musiken rakt in i dina öron. Du kan spela hur högt du vill utan att behöva bekymra dig över grannar eller sovande ungar. Och du kan uppleva ett helt autentiskt ljud från inspelningen utan att förorena den med oregerlig resonans från golv och väggar.

Head-fi är kort sagt en väg direkt in i hjärtat av musiken, och du kan njuta av resan till en bråkdel av priset för en High End-anläggning med motsvarande ljudkvalitet. Om du redan har en bra anläggning så kommer head-fi att vara pricken över i. Och det är ett genialt alternativ om du vill ha en äkta high End-upplevelse utan att samtidigt få en stor anläggning i vardagsrummet. Se bara till att soffan eller favoritfåtöljen är i toppform – du kommer att spendera många timmar där!

Head-fi

Formel 1 inom hörlurar

Head-fi är hörlurarnas superliga och här kan du möta allt från förnuftiga ingångsmodeller till extrema lösningar med en prislapp som passar en väl tilltagen firmabil. Tillverkarna köar för att berätta för dig varför just deras tekniker och modeller är världens bästa och entusiasterna spenderar en stor del av sina liv med att vara överens om att inte vara överens i diverse forum på nätet.

Det finns en mängd skillnader men de flesta head-fi-lurar har i varje fall tre saker gemensamt: De är stora, de är inte billiga och de säger inte ett ord så länge du inte stoppar en kabel i dem. Elementen delas upp i tre huvudgrupper som var och en har sina anhängare:

  • Dynamiska – samma grundprincip som traditionella högtalarelement, men på olika sätt omstöpta i miniformat
  • Planmagnetiska – en spänd folie med ledare i metall som omges och drivs av ett stort magnetsystem på den ena eller bägge sidor
  • Elektrostatisk – en spänd folie som drivs via hög elektrisk spänning från ett trådnät på bägge sidor

Alla tre principer kan ge en helt fantastisk ljudkvalitet om hörlurarna är bra byggda, och därför kan du inte säga att den ena typen definitivt är bättre än de andra. Särskilt inte om du också beaktar pris och praktiska detaljer, som till exempel huruvida du ska ha en öppen eller sluten modell.

Öppna konstruktioner är väldigt utbredda bland head-fi-hörlurar eftersom man helt slipper reflexioner från en kammare som kan påverka membranens baksida. Teoretiskt sett är detta optimalt, men det innebär också att ljudet nästan passar helt fritt i bägge riktningar. Du kan tydligt höra vad som händer i omgivningen, och din omgivning kan lyssna med i musiken om du spelar högt. Om du behöver en egen oas där du alltid kan njuta av musiken utan att bi störd så är en sluten modell en bättre lösning. Som tur är finns det många av dem.

Var öppen och nyfiken, och prova olika modeller när du har möjlighet. Då får du snabbt en känsla för vad du gillar bäst.

Var ska musiken komma ifrån?

Du kan absolut njuta av head-fi tillsammans med en traditionell anläggning, men väldigt många entusiaster använder datorn eller en musikstreamer som primär musikkälla. En audiofil streamingtjänst som t.ex. TIDAL HiFi eller Qobuz ger dig tillgång till all världens musik i en ljudkvalitet på CD-nivå eller ännu högre. Sedan är musiken ordnad en gång för alla – nästa steg är att få över den helskinnad till dina hörlurar.

Du ska plocka ut musiken digitalt från datorn så att du inte massakrerar ljudkvaliteten i datorns inbyggda analoga ljudkort. Det gör du genom att koppla in en separat hörlursförstärkare till datorns USB-port och driva hörlurarna med den.

Det finns mobila förstärkare som inte är större än ett USB-minne och som kan ge dig imponerande fin ljudkvalitet på ett par bra hörlurar. Men om du verkligen menar allvar med din head-fi ska du ha en äkta separat hörlursförstärkare.

Hörlursförstärkaren – motorn i din upplevelse

En dedikerad hörlursförstärkare är framtagen för att locka fram det allra bästa ur ett par audiofila head-fi-hörlurar. Den behöver bara leverera en relativt begränsad effekt, vilket öppnar upp för möjligheterna att använda exklusiva och kompromisslösa High End-lösningar som snabbt blir opraktiska eller extremt kostsamma i en traditionell hifi-förstärkare, till exempel rörteknik och renodlad klass A-drift.

Många modeller har ett brett urval av anpassningsmöjligheter och anslutningar, till exempel för musikstreamer, CD-spelare, analog förstärkare eller ett par extra hörlurar så att du och din partner ostört kan dela en exklusiv musikupplevelse. Ofta får du också en inbyggd High End-D/A-omvandlare som kan ge din anslutna utrustning ett extra kvalitetslyft. På det här området kan det vara stora variationer mellan olika modeller och det lönar sig att lägga lite tid på att hitta precis rätt lösning.

hörlursförstärkare

Så kommer du igång med head-fi

Head-fi är ett väldigt personligt sätt att uppleva musik på. Smak, behov och budget är också något väldigt personligt så det kan vara något av en utmaning att hitta rätt väg in i den världen. Precis som med vanlig hifi låter de olika produkterna nämligen olika, och det är inte allting som spelar lika bra tillsammans.

Innan du ger dig ut på jakt kan du börja med att fråga dig själv:

  • Vilken slags musik lyssnar du mest på?
  • Söker du detaljer eller helhetsupplevelsen?
  • Var kommer du att spela musiken ifrån?
  • Behöver du avskärmning mot störande ljud?
  • Vilken utrustning har du idag?
  • Vad säger budgeten?

Om du har funderat på de här sakerna är du redan flera steg närmare att välja rätt. Kom ihåg att head-fi är en investering i många års musikglädje, och du behöver inte nödvändigtvis köpa allt på en gång. Beroende på din nuvarande utrustning kan du kanske börja med att skaffa antingen hörlurarna eller förstärkaren och köpa den andra delen när plånboken har kommit på fötter igen. Kom in på HiFi Klubben och ställ frågor – vi är redo att hjälpa dig att komma igång med head-fi!